Cronberg veti oharit

Kirjoitettu Paavon blogi
Huomenna pääsen ensimmäistä kertaa kansanedustajana äänestämään hallituksen luottamuksesta. Tuskinpa hallitus tähän välikysymykseen kaatuu, mutta kummasti välikysymyskeskustelu on tuonut säpinää eduskuntaan. Koko viikon on voinut aistia ilmassa sähköä, jota en ole aikaisemmin lyhyen kansanedustajaurani aikana kokenut.
 
Tehy löi alkutahdit keskiviikon välikysymyskeskustelulle jo tiistaina lähettämällä kaikille kansanedustajille 30 euroa symboloimaan sitä, kuinka kokoomuksen puheenjohtajan Jyrki Kataisen vaalipuheet ovat kutistuneet alle 10 prosenttiin valtiovarainministeri Jyrki Kataisen käsittelyssä.
 
Puhemiehistöltä tuli tiukka ohjeistus, ettei 30 euroa saa ottaa vastaan. Minäkin palautin kirjeeni Tehylle. Laitoin mukaan viestin, että tuen heidän kamppailuaan ja lahjoitan rahat Tehyn lakkokassaan.
 
Keskiviikon välikysymyskeskustelussa eivät Jyrki Katainen tai hänen uskollinen aseenkantajansa Ben Zyskowicz nöyrtyneet yhtään petettyjen vaalilupausten edessä vaan jatkoivat koko syksyn jatkunutta sumutuslinjaansa.
 
Nyt yhtäkkiä kaikkien alojen yleiskorotus olikin osa ”tasa-arvotupoa”. Vielä ennen vaaleja nimenomaan luvattiin yleiskorotuksen päälle tasokorotus täyttämään palkkakuoppaa, johon hoitajat ovat pudonneet. Hallituksen tarjoama ”historiallinen” tasokorotus hoitajille on 30 euroa.
 
*
 
Lisää tunteita kuumensi tämän päivän hallituksen kyselytunti. Vihreiden puheenjohtajan Tarja Cronbergin piti olla vastaamassa työministerin asioista. Vasemmistoliiton työelämäasiantuntija Markus Mustajärvi valmisteli ryhmämme kysymyksen koskien rikkureiden käyttöä työtaistelutilanteissa.
 
DNA on houkutellut työvoimaviranomaisten avulla pätkä- ja vuokratöihin ihmisiä työtaistelutoimien alaisiin hommiin. Kysymys on periaatteellisesti iso. Työministerin ja hallituksen linja pitää saada selville nyt, sillä syksyllä on tulossa lakkoja.
 
Voiko työvoimaviranomaiset värvätä vuokratyöntekijöitä kaupankassoille PAM:n vajaan vuorokauden lakon ajaksi tai mahdollisen sairaanhoitajien lakon aikana sairaaloihin?
 
Erityisen tärkeää on tietää vihreän työministerin linja, sillä vihreät ovat kovasti yrittäneet profiloitua prekariaatin, vihreällä kielellä tilapäistön, puolestapuhujana.
 
Kaikkien yllätykseksi ministeri Cronberg ei ilmestynyt kyselytunnille, vaikka hän oli aikaisemmin päivällä ollut eduskunnassa ja hänet oli etukäteen ilmoitettu vastaamaan kysymyksiin.
 
Vihreät ovat koko hallitustaipaleensa yrittäneet olla suurempien hallituskumppaniensa tuulensuojassa. Aivan kuin he eivät olisi ollenkaan hallituksessa mukana tekemässä päätöksiä esimerkiksi päivähoidon nollamaksuluokasta luopumisessa, päiväkoti- ja terveyskeskusmaksujen korottamisesta ja sitomisesta indeksiin tai toimeentulotuen varassa elävien lapsiperheiden täydellisestä unohtamisesta.
 
Puheenjohtaja Cronberg on yrittänyt väistää vihreiden vastuuta hallituksen kyselytunneilla. Hän ei ole vastannut kysymyksiin tai on siirtänyt niihin vastaamisen pääministerille. Kun nyt Cronberg ei olisi voinut välttyä vastaamiselta, jäi hän kokonaan ilmestymättä kyselytunnille.
 
Ihmettelin tätä Ilta-Sanomien toimittajalle kyselytunnin jälkeen. Parin tunnin päästä hän kehotti tekstiviestillä katsomaan Ilta-Sanomien nettisivuja.
 
Työministeri ja vihreiden puheenjohtaja Tarja Cronberg ei tullut kyselytunnille, koska hän oli päättänyt jäädä puheensa jälkeen herrakerhon tilaisuuteen. Tämä kertoo kovin paljon vihreiden hallituspolitiikasta.
Kommentteja (10)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *