Puheita ja lentäviä kiviä

Kirjoitettu Paavon blogi

Minulle vappu oli Agit Propin keikka Kulttuuritalolla, puheiden pitäminen Raisiossa ja Turussa sekä perinteinen vasemmistonuorten vappusauna. Kaikkien huulilla ja tänään jokaisen lehden sivuilla puheenaihe on kuitenkin ollut vappuaaton EuroMayDay ja sen jälkeiset hulinat Makasiineilla.

EuroMayDayn teema on tärkeä. Pätkä-, silppu- ja vuokratöitä paiskova prekariaatti tarvitsee aidon puolustajan. Erityisesti nuoria koskettaa epävarma toimeentulo ja turvattomat työmarkkinat. Poliittinen vasemmisto ja ammattiyhdistysliike eivät ole pystyneet reagoimaan riittävän hyvin työelämän jatkuvaan heikentymiseen. Vasemmistosta ja ammittiyhdistysliikkeestä pitää tulla aito prekariaatin puolustaja.

Ranska on näyttänyt mallia siitä, miten yhteisrintamassa voidaan torjua työelämän heikennyksiä. Ranskan hallituksen laki nuorten kahden vuoden irtisanomisista kaatui, kun ammattiyhdistysliike ja nuoret opiskelijat löysivät toisensa ja mobilisoivat miljoonat ihmiset kaduille osoittamaan mieltä.

Myös Suomessa Elinkeinoelämän keskusliitto EK on ajanut Ranskan mallia nuorten irtisanomisten helpottamisesta. EK:n tavoite ei ole työllistää lisää nuoria vaan takoa entistä suurempia voittoja omistajille. Työntekijät saa helpoiten hiljaiseksi sillä, että laittaa heidät jatkuvan irtisanomisuhan alle. Samalla on helppo myös dumpata palkkoja tasolle, jolla ei tule enää toimeen. EK onkin haastettava vahvasti vasemmiston suunnalta.

EuroMayDayhin oli ilmeisesti otettu mallia Ranskasta. Tosin vain rajun mielenosoituskulttuurin osalta. Ikkunat helisivät keskustassa, roskia poltettiin ja poliiseja sekä palomiehiä heiteltiin kivillä ja pulloilla.

Minä en ymmärrä, miten prekariaatin asema siitä paranee, että satunnaisesti eteen tulevan kaupan ikkuna rikotaan. Ja vielä vähemmän minä ymmärrän ja hyväksyn sitä, että tulipaloa sammuttavia palomiehiä aletaan kivittää. Brankkarit ovat yksi työntekijäryhmistä, joka on mm. eläkeiän nostamisen jälkeen joutunut todella koville. Miten prekariaatin tavoitteisiin sopii brankkarien kaltaisten tavallisten duunarien kivittäminen?

Nyt julkisuudessa puhutaan vain lentävistä kivistä ja pulloista, vaikka pitäisi puhua pätkätöistä ja kunnollisesta perusturvasta. Kiviä viskoneiden kannattaisi miettiä, keitä nyt käytävä keskustelu hyödyttää. Ei ainakaan nuoria työntekijöitä.

PS. Vappupuheeni löytyy Kirjoituksia-osiosta.

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *