Hämärärekisteri nousee jälleen haudastaan

Kirjoitettu Paavon blogi

Sopivasti vaalien jälkeen ja kaikkien ihmetellessä puoliväliriihen päätöksiä on hämärärekisteri palannut – taas. Talousvaliokunnan esityslistalle on ilmestynyt yhtäkkiä huomiseksi torstaiksi hallintarekisteristä päättäminen (HE 28/2016 vp).

Omistusten piilottamisen mahdollistava hallintarekisteri piti olla kuollut ja kuopattu. Kun narautin silloisen valtiovarainministeri Alexander Stubbin muunnellun totuuden puhumisesta kyselytunnilla, joutui hallitus vetämään esityksensä pois.

Katsotaanpa mitä hallituspuolueet ovat sanoneet hämärärekisteristä (Timo Soinin lanseeraama hyvä kielikuva) tämän jälkeen:

”Se [hallintarekisterin hautaaminen] on hyvä päätös ja oikea päätös. Perussuomalaisten puheenjohtajana olimme sitä vastaan jo viime vaalikaudella, emmekä ole sitä koko aikana kannattaneet. Se oli hyvä ja fiksu päätös ja nyt sitten elämä jatkuu tästä eteenpäin.” ulkoministeri Timo Soini HS 1.12.2015

”Hallintarekisteriä ei viedä eteenpäin. Päätös on oikea ja vastaa Perussuomalaisten linjaa. Tämä on ollut johdonmukainen kantamme jo viime eduskuntakaudella.”  Soini blogissaan 1.12.2015

”Totesimme tänä aamuna hallituspuolueiden puheenjohtajien kesken, että tässä tilanteessa hallintarekisterin vieminen eteenpäin ei ole järkevää.” ”Me emme valmistele hallintarekisteriä uudestaan missään muodossa. Hallintarekisteri on haudattu ja kuopattu. Sitä ei tuoda tämän hallituskauden aikana.” Alexander Stubb HS 1.12.2015

”…hyvin epätodennäköistä on, että löydämme sellaista esitystä, joka voitaisiin jättää.” totesi taasen pääministeri Sipilä HS 2.12.2015

”Suomen ei tarvitse eikä kannata muuttaa osakeyhtiölakia niin, että omistukset voitaisiin piilottaa hallintarekisteriin ulkomaille.” ”En ole saanut kuluneen vuoden aikana selville kokoomuksen ja keskustan motiivia ajaa omistuksien salaamisen mahdollisuutta. Ihmettelen tästä suuresti.” ”Jos Suomi sallii hallintarekisteröinnin ulkomaiden kautta, se vaikeuttaa sisäpiirinkauppojen ja muiden talousrikosten selvittämistä sekä vähentää verotuksen varmuutta ja oikeudenmukaisuutta.” talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) HS 19.12.2016.

Turunen kertoo myös, että häntä on uhkailtu potkuilla:
”Minulle on kerrottu kasvotusten, että vaihdetaan miestä jos tämä (hallintarekisteri) ei mene heidän haluamallaan tavalla läpi.” Yle 19.12.2016

Mutta jälleen kerran hämärärekisteri nousee siis haudastaan.

*

Puolitoista vuotta sitten silloinen valtiovarainministeri Stubb perui esityksensä hallintarekisteristä, mutta toi vuosi sitten keväällä sen uudelleen eduskuntaan. Vuosi sitten keväällä perustuslakivaliokunta ja talousvaliokunta käsittelivät asiaa, sitten vaihtui kokoomuksessa puheenjohtaja ja maassa valtiovarainministeri. Orpo ei ole profiloitunut hämärärekisterin kannattajana.

Talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) on vastustanut omistusten piilottamista, eikä asia ole talousvaliokunnassa edennyt. Eduskunnan verkkosivujen mukaan valmistavaa keskustelua on käyty syyskuussa. Kulissien takana on kuitenkin kuohunut, ja ennen joulua nousi julkisuuteen riita Turusen ja kokoomuksen välillä, kuten lainauksista näkyy.

Miksi nyt sitten perussuomalaisten, Timo Soinin ja Kaj Turusen takki näyttää kääntyneen taas kerran?

Ilmeisesti hämärärekisteri on diilailtu eteenpäin Kesärannan kabineteissa puoliväliriihen yhteydessä. Voimme vain arvailla, mikä pehmitti Soinin, Turusen ja perussuomalaiset.

Oliko se kokeilu, jolla koulussa voi valita muun kielen kuin ruotsin? Oliko se perhevapaiden tai pakolaiskiintiön jähmettäminen nykytilaan. Vai houkutteleeko kulttuuriministerin audin penkki vain liikaa?

Oli mikä tahansa, on Soini ja Turunen jälleen kerran syömässä suuret sanansa.

*

Hallintarekisteröinnin laajentamista ei pidä hyväksyä. Sitä ei EU Suomelta vaadi, ja yleinen suunta Euroopassa on kohti omistusten laajempaa julkisuutta. Omistusten pitää olla läpinäkyviä. Hämärärekistereitä ei tarvita.

Kommentteja (2)
  1. vps 26.4.2017-23:59

    Tehkää sitten jotain, jotta sitä ei hyväksytä. Me äänestäjät olemme jo taas kerran antaneet äänemme enkä tiedä mitä muuta voisimme tehdä. Teidän kansanedustajien tehtävä on estää SOS-hallituksen loputon kuppaus.

    • Samuli Viitasaari 28.4.2017-08:13

      Oppositio voi tehdä välikysymyksiä, mutta niin kauan kuin hallituspuolueet liittoutuvat niitä vastaan, enempää ei voi parlamentaarisin keinoin tehdä. Muutoksen pitäisi tulla hallituspuolueiden sisältä käsin, ja miksipä tulisi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *