Vahvojen ja hyväosaisten on kannettava muita suurempi vastuu

Kirjoitettu Yleinen

Yksi hallituksen kärkihankkeista on digitalisaation edistäminen. Siinä onkin tehtävää nimittäin valtioneuvoston kanslian sivut kaatuivat, kun hallitusohjelmaa alettiin esitellä. Useamman pyynnön jälkeen saimme sen lopulta sähköpostilla.

Varsinaista hallitusohjelmaa odotellessa oli aikaa kuunnella tulevan pääministerin Juha Sipilän puheita. Hän vetosi syvästi, että ”vahvojen ja hyväosaisten on kannettava muita suurempi vastuu”.

Kun lopulta hallitusohjelma napsahti sähköpostiin, pystyi valitettavasti toteamaan, ettei tuleva hallitus ainakaan omilla toimilla tätä tavoitetta edistä. Kun hallitusneuvottelujen alussa päätettiin, ettei verotus saa kiristyä, merkitsi tämä sitä, että leikkaukset kohdistuvat lähes kokonaan pieni- ja keskituloisiin.

Se oli jo heti kärkeen raju arvovalinta.

Hallitusohjelmaa lukiessa nousi tuskanhiki otsalle. Se oli karmeampaa luettavaa, kun saattoi edes etukäteen pelätä. Leikkaukset kohdistuvat erityisesti lapsiin ja nuoriin, työttömiin, sairaisiin ja eläkeläisiin.

Näissä talkoissa hyväosaiset tyytyvät juomaan kahvia ja katselevat hommien edistymistä, kun pieni- ja keskituloiset raatavat.

Yksin sosiaalietuuksista leikataan noin 1,5 miljardia euroa vuositasolla vuoteen 2019 mennessä.

*

Etukäteen asiantuntijat varoittelivat, etteivät leikkaukset saisi kohdistua moneen kertaan samalle joukolle. Näin valitettavasti kävi.

Työttömien, eläkeläisten ja sairauspäivärahojen indeksit jäädytetään. Tämä tarkoittaa sitä, että asumisen, ruuan ja lääkkeiden kallistuessa tätä ei hyvitetä vaan rahaa on entistä vähemmän käytössä. Tämän päälle vielä ansiosidonnaiseen päivärahaa leikataan arviolta 10 prosentilla, vuorotteluvapaata leikataan ja sairauspäivärahan korvausastetta leikataan.

Eläkeindeksin jäädyttämisen lisäksi vanhuspalveluiden henkilöstömitoitusta heikennetään ja lääkekorvausta leikataan eli jatkossa sairaat joutuvat maksamaan enemmän lääkkeistään. Myös eläkeläisten asumistukea heikennetään tuntuvasti.

Vielä kovemmat leikkaukset kohdistuvat lapsiin ja nuoriin. Ennen vaaleja jokainen puolue sanoi, ettei koulutuksesta leikata. Se lupaus petettiin kaikkein räikeimmällä tavalla. Koulutukseen kohdistuu nyt peräti 600 miljoonan euron leikkaus.

Hallitusohjelman alussa sanotaan, että Suomen kilpailukyky rakentuu korkealle osaamiselle. Tämän lauseen kanssa ei voisi enempää olla ristiriidassa hallitusohjelman leikkauspäätökset.

Päivähoidon ryhmäkokoja kasvatetaan ja subjektiivista päivähoito-oikeutta rajataan sekä esiopetuksen rinnalla aletaan tarjota maksullista kerhotoimintaa varhaiskasvatuksen sijaan. Peruskoulun luokkakokoja kasvatetaan, lukioista ja ammatillisista oppilaitoksista leikataan, yliopistoindeksi jäädytetään. Opintotukea leikataan ja lapsilisien sekä opintotuen indeksikorotus lakkautetaan kokonaan.

Tämän päälle tulee vielä asiakasmaksujen korotukset. Lapsiperheiden palveluja heikennetään, mutta niistä joutuu maksamaan jatkossa entistä enemmän. Jos sairastat keliakiaa, jatkossa et saa ruokakorvausta, jolla osittain hyvitetään kalliimpaa ruokavaliota.

Julkisia palveluja leikataan myös toista kautta. Kun kuntien valtionosuuksien indeksikorotukset jäädytetään, tarkoittaa se sitä, että palvelujen tasoa heikennetään vastaavalla summalla.

Kehitysavusta leikataan 300 miljoonaa euroa.

*

Hallitusohjelman leikkaukset eivät jää tähän. Hallitus antaa työmarkkinajärjestöille, käytännössä työntekijäjärjestöille, sisilialaisen tarjouksen. Jos työntekijät eivät ole valmiita joko leikkaamaan palkkoja tai pidentämään työaikaa syksyyn mennessä tehtävällä yhteiskuntasopimuksella, tehdään vielä leikkauksia ja veronkorotuksia 1,5 miljardilla eurolla.

Näistä lisäleikkauksista noin 90 prosenttia kohdistuisi työntekijäpuolelle. Lisälistalla on mm. vielä lisäleikkaukset lapsilisiin, opintotukeen ja työttömyysturvaan. Vuorotteluvapaasta luovuttaisiin kokonaan ja työeläkkeiden indeksit puolitetaan.

*

Toivoisin voivani sanoa jotain positiivista ja rakentavaa hallitusohjelmasta, esimerkiksi perustulokokeilusta. Mutta hallitusohjelma on kerta kaikkiaan niin karmeaa luettavaa, että valitettavasti en pysty sieltä juurikaan positiivista kaivamaan. Ja tämäkin listaus on vain nopea pintaraapaisu siitä, miten pieni- ja keskituloisia nyt kuritetaan.

Kommentteja (20)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *