Jokainen puolue määrittää oman linjansa

Kirjoitettu Paavon blogi

Euroopassa on harjoitettu seitsemän vuotta leikkaavaa ja kurittavaa talouspolitiikkaa. Sen seurauksena talouskasvua ei ole saatu aikaan ja työttömyys on kasvanut. Rajut leikkaukset eivät ole myöskään alentaneet kriisimaiden velkatasoa vaan pikemminkin se on kasvanut. Pahiten tästä leikkauspolitiikasta Euroopassa ovat kärsineet tavalliset pieni- ja keskituloiset kreikkalaiset.

Kreikan vaaleissa Vasemmiston sisarpuolue Syriza haki muutosta Kreikan ja Euroopan talouspolitiikkaan ja sai kreikkalaisilta todella vahvan valtakirjan. Kreikan vaaleissa Syrizan keskeinen teema oli perua rajuja leikkauksia ja toisaalta puuttua korruptioon ja kerätä lisää verotuloja. Niin se on tehnyt jo muutamassa päivässä.

Suomen ja koko Euroopan Vasemmisto tuki Syrizan kamppailua, koska halusimme käänteen Euroopan taloudessa. Syrizan talouspolitiikkaa on kauhisteltu ja pidetty vastuuttomana Euroopan talouseliitin puheissa. Samalla tavalla Suomessa on hyökätty Vasemmiston kimppuun, koska tuimme talouspolitiikan muutosta ja Syrizaa.

Jo ennen vaaleja oli selvää, että Syrizan tavoitteet eivät olleet mitään ääri-ajattelua vaan hyvin samankaltaisia arvioita ja esityksiä on tullut maailman johtavilta taloustieteilijöiltä.

Kreikan valtiovarainministeriksi nimitettiin Ateenan yliopiston taloustieteen professori Giánis Varoufákis, jonka ehdotuksia on pidetty myös Suomessa järkevinä.

Kun arvostetut asiantuntijatkin pitävät Kreikan talouspolitiikan linjauksia järkevinä, on ”äärivasemmiston” arvostelu taloudesta käynyt entistä hankalammaksi. Kreikan kansan tahtoon ja vasemmiston nousuun tyytymättömien on pitänyt löytää siis uusi purkautumisen muoto.

*

Parin päivä ajan on kansainvälinen media pyörittänyt keskustelua siitä, että Kreikan uusi hallitus aikoo estää Venäjä-pakotteet ja Syriza on leimattu Putinin apupuolueeksi. Tämä tulkinta tehtiin sen vuoksi, että Kreikan uusi hallitus älähti EU:n kaikkien johtajien nimissä tekemästä lausunnosta, jossa kehotettiin ulkoministereitä harkitsemaan uusia sanktioita Venäjää vastaan.

EU ei kuitenkaan huomannut kysyä Kreikan uudelta hallitukselta, ovatko he halukkaita allekirjoittamaan lausuntoa eikä media myöhemmin kysyä, miksi he älähtivät lausunnosta.

Eilen EU hyväksyi yksimielisesti Venäjä-pakotteiden jatkamisen Kreikan uuden ulkoministerin osallistuessa kokoukseen.

Kansainvälisessä mediassa on tehty yksioikoisia tulkintoja ja jotkut suomalaiset toimittajat ovat käyttäneet asiasta kansainvälisissä lehdissä kirjoitettuja kolumneja ja uutisia melko suoraan pohjana omille jutuilleen, ilman sen kummempaa lähdekritiikkiä.

*

Syrizan ulko- ja turvallisuuspoliittiset linjaukset poikkeavat erityisesti Venäjä-kysymysten osalta Suomen ja monien muiden maiden Vasemmiston linjauksista. Osittain tämän taustalla on se, että Kreikalla ja Venäjällä on historiallisesti läheiset suhteet keskenään. Myös esimerkiksi Suomen Kokoomuksen ja sen kreikkalaisen veljespuolueen Nea Demokratian linjaukset poikkeavat toisistaan.

Putinin puolue on ollut Suomen Kokoomuksen veljespuolue. Silti en koe, että Kokoomus pelaa erityisesti Putinin pussiin.

On täysin kummallinen ajattelutapa, että sisarpuolueiden kaikki linjaukset olisivat samanlaisia. Jos näin olisi, ei yhdelläkään suomalaisella puolueella voisi olla sisarpuoluetta missään toisessa maassa. Toisaalta myöskään minkään muun maan sisarpuolue ei määritä toisen puolueen kantoja vaikka nyt esimerkiksi Suomen Vasemmiston näkemyksiksi on yritetty syöttää muiden puolueiden kantoja.

Suomen Vasemmiston kanta Venäjä-asioissa on ollut hyvin selvä. Kun suurin osa muista suomalaisista puolueista oli vielä hiljaa, kritisoi Vasemmisto Venäjän ihmisoikeustilannetta, demokratian ja sananvapauden rajoituksia sekä esimerkiksi vähemmistöjen kohtelua ja kansalaisjärjestöjen toimintamahdollisuuksien rajaamista.

Suomen Vasemmisto on alusta asti sanonut selvästi, että Krimin valtaaminen ja separatistien toiminta Itä-Ukrainassa on kansainvälisten sopimusten ja YK:n peruskirjan vastaista eikä Vasemmisto hyväksy sitä. Olemme tukeneet Venäjä-pakotteita.

Jos Suomen Vasemmistoa haluaa kritisoida, pitää kritisoida meidän linjauksiamme. Ne käyvät ilmi esimerkiksi eduskuntaryhmän puheenjohtajan Annika Lapintien ryhmäpuheesta kahden viikon takaa.

Kommentteja (1)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *