Kuntatyöntekijät tarvitsevat turvaa

Kirjoitettu Paavon blogi

Kunta-alan työmarkkinajohtaja Markku Jalonen vaatii kuntaliitoksissa käytettävän irtisanomissuojan hylkäämistä. Pääministeri Jyrki Katainen väläytti asian ottamista harkintaan ketjutustilanteissa, joissa kuntaliitoksia tehdään peräkkäin.

Kuntalaisten palveluiden tulevaisuuden näkökulmasta keskustelu on outo. Iso osa kuntien työntekijöistä eläköityy samaan aikaan, kun väestön ikääntymisen myötä tarvitsemme aiempaa enemmän ihmisiä hoivapalveluihin.

Kunnat järjestävät hoidon ja hoivan sekä terveyspalveluiden lisäksi lähes kaikki muutkin tärkeät hyvinvointipalvelut päiväkodeista, kouluista ja kirjastoista alkaen. Pohjoismainen hyvinvointivaltio rakennetaan nimenomaan kunnissa. Meillä ei ole varaa menettää osaavia työntekijöitä lyhytnäköisten säästötavoitteiden seurauksena.

Irtisanomissuoja on kymmeniä tuhansia tavallisia työntekijöitä varten, meillä ei ole intohimoa erityisesti puolustaa kunnanjohtajia. Uudistusten siirtymäaikana tarvitaan kuitenkin myös hallinnon työntekijöitä, jotta kunnat suoriutuvat velvoitteistaan ilman painetta ulkoistamisiin ja muihin hätäratkaisuihin.

Kalliiksi tulevaa palveluiden tuotannon yksityistämistä on jo nyt perusteltu osaavan työvoiman pulalla, jota irtisanomissuojan heikentäminen vain pahentaisi.

Julkisen puolen naisvaltaisilla palvelualoilla palkkataso jää monesti liian matalaksi. Julkinen puoli ei välttämättä pysty kilpailemaan yksityisen kanssa palkoissa. Sen vuoksi kuntien kilpailuvaltin pitää olla turvallisissa ja pysyvissä työsuhteissa sekä hyvässä työilmapiirissä. Tätä valttia ei pidä hukata luomalla epävarmuutta heikentämällä irtisanomissuojaa.

Kuntauudistuksen tavoitteena pitää olla palveluiden parantaminen ohjaamalla voimavaroja hallinnosta kuntalaisten lähipalveluita turvaavaan työhön. Jotta kunnat voisivat järjestää palvelunsa mahdollisimman järkevästi, on kuntarakenne hyvä laittaa kerralla kuntoon ja siten estää turha uudistusten ketjuttaminen ja jatkuva epävarmuus oman työn ja palveluiden tulevaisuudesta.

Kuntatalouden tila on heikko. Nyt tarvitaan vastuullista ja kauas katsovaa kuntauudistusta, jotta ihmiset voivat luottaa saavansa laadukkaita palveluita tulevaisuudessa asuinpaikasta riippumatta. Oikein toteutettuna kuntauudistus mahdollistaa todellisen tuottavuuden paranemisen, kun päästään eroon kierteestä, jossa varsinkin pienet kunnat ovat joutuneet ulkoistamaan etenkin terveyspalveluitaan.

Vasemmistolle tärkeintä on se, että jokaisella ihmisellä on oikeus laadukkaisiin kunnan tuottamiin julkisiin palveluihin riippumatta missä päin maata asuu. Ei ole oikein, että vaikkapa lääkärille pääsyn kesto vaihtelee rajusti riippuen missä kunnassa asuu.

Hallitusohjelmassa on sitouduttu irtisanomissuojaan, joten nyt kaikki tarmo on keskitettävä kuntien oman työn parantamiseen, jotta se kestää myös tulevaisuuden paineet.

Kommentteja (1)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *