Guggenheim II

Kirjoitettu Paavon blogi

Kun poliitikot tekevät päätöksiä, on virkamiesten tehtävä toimia niiden mukaisesti. Toki aiemmin tehtyjä päätöksiä voidaan muuttaa, mutta silloin pitää asiat tehdä erityisen avoimesti. Selkeän poliittisen päätöksen muuttamisen pitää myös lähteä poliitikoilta, ei virkakunnalta.

Esimerkki juuri päinvastaisesta salakähmäisestä toiminnasta on jo kertaalleen hylätyn Guggenheim-taidemuseohankkeen salainen valmistelu, Guggenheim II, jota on tehty piilossa julkisuudelta jo jonkin aikaa.

Guggenheim-hanke hylättiin Helsingin kaupunginhallituksessa vuosi sitten, toukokuussa 2012. Helsinkiläiset ja kaupunkilaisten valitsemat luottamushenkilöt eivät olleet valmiita museota kannattamaan, eikä siihen ole ollut valmis myöskään valtio. Kulttuuriministerinä olen suhtautunut hankkeeseen alusta asti kriittisesti, eikä minuun tai opetus- ja kulttuuriministeriöön ole oltu yhteydessä tämän toisen, salaisen valmistelun aikana.

Taiteen ja kulttuurin rahoitus on tällä hetkellä todella tiukilla. Olemme joutuneet tekemään vaikeita säästöjä, joista myös museoala on joutunut kantamaan osansa. Uutta Kansallisgalleriaa, joka muodostuu kolmesta valtion taidemuseosta, perustetaan parhaillaan. Jo pelkästään säätiömuotoisen Kansallisgallerian perustaminen on ollut niin iso projekti, että se on ajanut ahtaalle muutkin veikkausvoittovaroista rahoituksensa saavat taiteen ja kulttuurin toimijat. Puhumattakaan, että valtion budjettiin tulisi täysin ulkopuolelta tällainen uusi rahasyöppö Guggenheim, jolle pitäisi varata vuosittain iso osa muutoinkin niukoista määrärahoista.

Guggenheim-museota on vaikea kuvitella Helsinkiin ilman valtion panosta. Täysin yksityisellä rahoituksella voi tietenkin toteuttaa hankkeita, mutta opetus- ja kulttuuriministeriöllä ei yksinkertaisesti ole osoittaa lisämäärärahoja Guggenheimiin. Helsingin kaupungin kulttuuribudjetin ohjaisin oman taidemuseon kehittämiseen.

Yhdysvaltalaisen Guggenheim-säätiön lähtökohta näyttelytoiminnan järjestämiseen on aivan erilainen kuin maamme nykyisillä julkisilla taidemuseoilla. Vaikka yksityinen Guggenheim-säätiö onkin saanut verkostonsa museoita rakennutettua julkisilla varoilla, museot ovat eräänlaisia säätiön taidehalleja tai gallerioita. Niissä maksetaan maltaita pelkästä museon nimestä ja pääasiassa kierrätetään ulkomaisia näyttelyitä, joista päättäminen olisi suomalaisten taideasiantuntijoiden ulottumattomissa. Guggenheimin kautta ei myöskään lähtökohtaisesti kartutettaisi kaupungin taidekokoelmaa.

Toiminta-ajatukseltaan Guggenheim on eräänlainen kuvataidemaailman franchise-toimija, ostobrändi, jossa kierrätetään pääosin samoja, kaikelle kansalle tuttuja taiteen suurnimiä vuoron perään museosta toiseen. Helsinkiin näyttelyt ehtisivät oletettavasti useimmiten vasta, kun ne olisivat jo olleet esillä muissa Guggenheimeissa. Kansainvälisten näyttelyiden järjestäminen Guggenheim-museoissa ei myöskään välttämättä ole halpaa, kun kaikki kulut otetaan huomioon. Kuvataidealan asiantuntemus on meillä jo nyt hyvällä tasolla. Laajojen verkostojen avulla on onnistuttu järjestämään myös useita laadukkaita kansainvälisen tason näyttelyitä, joskus huomattavankin edullisesti.

Guggenheimin sijaan olen suhtautunut myönteisesti taiteilijoiden omaan nykytaidehankkeeseen Checkpoint Helsinkiin, jonka ideana on nostaa esiin uusia suomalaisia ja kansainvälisiä nykytaiteilijoita. Helsingin Juhlaviikkojen yhteyteen suunniteltu näyttelytoiminta lähtee suomalaisesta taiteesta ja kotimaisesta kuvataidealan osaamisesta.

Toisin kuin Guggenheimissa, Checkpoint Helsingissä taiteilijat, kuraattorit, brändi, ylipäätään kaikki tärkeä päätösvalta, on aivan oikein omissa käsissämme.

Nykytaiteen tarjontaa on mahdollista kehittää myös Kiasman kautta. Jos yksityinen puoli haluaa tukea esimerkiksi merkittävän nykytaiteen kokoelman kartuttamista, tarjoaa Kiasma siihen mahdollisuuden. Näin teokset jäävät myös yhteiseksi kansallisomaisuudeksemme, eivätkä vain käy vierailulla Suomessa.

Kommentteja (14)
 1. jukka kuusela 15.5.2013-18:09

  kyllähän se on sellainen juttu, että julkiselle rahalle on muutakin rahareikiä kun joku tuottamaton (ulkomainen)taidemuseo. ko museo ei lisää helsingin matkailia virtaa yhtään. suomessa on jo kiasma mikä riittää varmasti meille.

 2. Petteri Laamo 15.5.2013-18:16

  Yksi suurimpia suomalaisia eläviä taiteilijoita, Osmo Rauhala puolustaa Guggenheimiä Yle Puheen Politiikkaradiossa. Kannattaa kuunnella juttu Yle Puheelta (linkki alla).

  Pääpointtina oli, että taidemaailma ei halua toista taideauktoriteettiä omaa valtapeliään sotkemaan, vaan haluaa pitää vallan itsellään. Mainitsi, että vastaavia eri taiteen päätäntäelimiä on esim Hollannissa kuusi, Suomessa yksi. Guggenheim olisi toinen. Kannattaa kuunnella.

  Itse olen lukenut kuvataiteita sivuaineena ja pitänyt pari yksityisnäyttelyä. Guggenheim olisi mielestäni hyvä homma.

  http://www.yle.fi/puhe/ohjelmat/leikola_ja_lahde/taidetta_politiikkaa_ja_pohdintoja_kansakunnan_tilasta_5900.html

 3. Pauliina Sorvali 15.5.2013-18:17

  Voi virkamiehet voi.. oikeasti, ne on kaikki niitä ”pikkuihmisiä” joilla ei ole käsitystä siitä, miten markkinatalouden lobbaajat toimii. Ja sitten menevät siihen peliin mukaan, ja toimivat juuri niin kuin lobbaajat haluavat. Tuollaisilla päätäntävallan omaajilla pitäisi ehdottomasti olla koulutus sen mukaan. Koulutus ei tarkoita korkeakoulua, vaan elämänkoulua. Kokemusta. Ymmärrystä.

 4. Leena Ojanperä 15.5.2013-19:41

  Hyvä kirjoitus! Miten tuo on mahdollista? Se on ihan selvää että ei tämä hanke toteudu yksityisellä rahoituksella.
  Viime ”kierroksella” oli pakko julkistaa siinä vaiheessa kun sitten kuitenkin se julkinen rahoitus kuvioissa mukana…??
  Onko tilanne nyt jotenkin muuttunut… hmm.. Taas sarjassa naurattaisi jollei itkettäisi (tai ihmetyttäisi, raivostuttaisi …)

 5. Ele Vapaala 15.5.2013-21:04

  Kyllähän tämä Paavolle kohta kelpaa kun Kokoomuksen Katainen vähän kuiskuttelee. Niinhän ne on myyty ministeri-audin takapenkillä muutkin aatteet ja vaatteet. Säälittävä stallinisti-pelle koko mies. Ei aatteita, ei arvoja.

 6. Hannu Konttinen 15.5.2013-21:15

  Kannatan Guggenheimin museon rakentamista Helsinkiin mitä lämpimimmin.
  Museo ja galleria tulevat olemaan suuri kansainvälinen menestys joka tuo Suomeen myös paljon rahaa sekä julkisuutta.

 7. Kari 15.5.2013-21:17

  Olet mies paikallasi. Pää pystyyn!

 8. Helena Petersen Dyggve 15.5.2013-22:25

  Olen taysin samaa mielta ministeri Arhinmaen kanssa.

 9. Tuija Asta Järvenpää 15.5.2013-22:51

  Gughenheim Helsinki voisikin olla kansainvälin tulevaisuus hautomo & näyttelypaikka kestävälle muotoilullle+arkkitehtuurille.

 10. Taina Päiviö 16.5.2013-23:27

  ”Selkeän poliittisen päätöksen muuttamisen pitää myös lähteä poliitikoilta, ei virkakunnalta.”

  Miten noista enää edes voi ottaa selkoa? Guggis liittyy Jyrkin ex-avittajan uuteen rooliin.

  http://mediaviikko.fi/kategoriat/nimitysuutiset/uutinen/kataisen-erityisavustaja-jussi-kekkonen-milttoniin.html

  ”Miltton tarjoaa minulle erinomaisen mahdollisuuden kehittää jotain aivan uutta Suomen markkinoille. Pystyn näin yhdistämään yhteiskunnallisen ja poliittisen taustani suomalaisen elinkeinoelämän tarpeisiin ja yrittäjyyteen. Politiikassa olen aina pitänyt haasteista. Nyt Miltton tarjosi minulle haastetta, jota en voinut vastustaa”, Kekkonen lisää.” Viestintä ja mainosmaailma lienevät jo pitkään havitelleet omaa kahmaisua ”monimuotoisen viestinnän/uutisoinnin turvaamiseksi” vai kuinka Sasi esittikään YLE-rahoituksen jakamista muillekin?

 11. Reijo Silvennoinen 18.5.2013-13:15

  En kannata valtion rahan käyttöä museon rakentamiseen.
  Varsinainen asiani on kuitenkin, että ihmettelen esim. Viljasen lausuntoa, että guggenheim- asia käsitellään uudestaan, mikäli uusi esitys tulee. Eikö tämä ole vähien virkamiesten työajan väärinkäyttöä!

  Jos tämä yleistyy ja sallitaan, niin sitten vaan juuri hylätty 33 krs:n hotelliesitys vaan kiireesti uudelleen päivitettynä hakemukseen ja esille, niin kyllä virkamiehillä töitä riittää ja asiahan voi seuraavassa kokouksessa mennä läpikin, kun päättäjien lomat tai matkat muuttavat sopivasti valtuuston kokoonpanoa.
  T.HS

 12. Taiteen tuntija 27.5.2013-00:07

  Kuinka yllättävää, että Osmo Rauhala puolustaa Guggista? Nanna Suden kanssa ainoita kokoomuslaisia kuvataiteilijoita ja Alex Stubbin ”hyvä frendi” ja hovitaitelija.

 13. Kirsi 7.8.2013-20:57

  Ei mitään Guggenheimia Suomeen missään nimessä!
  Hoidetaan ensin vanhusten asiat kuntoon.Luotan Arhinmäkeen, ettei hän ole Guggenheimin kannalla.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *