Vasemmisto ei suostu pelastamaan pankkien omistajia

Kirjoitettu Paavon blogi

EU:n päätöksenteko osoitti taas vaikeutensa, kun Eurooppa-neuvoston perjantaisista päätöksistä oli niin monta tulkintaa, ettei vielä lauantainakaan tiedetty täysin, mitä oltiin sovittu. Vertaillessa eri maiden lehdistöjen uutisointia, on jokaisessa maassa vähän erilainen tulkinta päätösistä. Erilaisten tulkintojen saadessa julkisuutta monet ovat aiheellisesti olleet huolissaan siitä, mitä on päätetty.

Maanantaina eduskunnan suuri valiokunta käsitteli huippukokouksen tuloksia ja me kävimme niitä läpi heti valiokunnan kuulemisen jälkeen.

Vasemmiston kannalta tärkeimmät asiat jäivät täsmennettäväksi jatkoneuvotteluihin. Huippukokouksessa sovittiin aiempaa tehokkaammasta pankkien valvonnasta, mikä on ollut Vasemmiston vaatimus koko kriisin ajan. Pankkivalvonnan konkreettinen muoto on vielä neuvottelujen kohteena.

Jatkoneuvotteluissa me vaadimme yhä tiukasti, että Suomen hallituksen linjasta pidetään kiinni loppuun asti, eikä Espanjan tai minkään muunkaan maan pankeille anneta vastikkeetonta rahaa. Mikäli rahaa annetaan, on pankkeja vastineeksi sosialisoitava.

Vasemmisto ei hyväksynyt edellisen hallituksen aikana pankkien ehdoilla tehtyjä eurotukipaketteja, joihin ei kuulunut sijoittajavastuuta. On moraalitonta, että suuria voittoja tehneet pankit ja sijoittajat eivät kantaneet vastuuta tappioista, vaan ne maksatettiin veronmaksajilla.

Kreikan uudessa tukipaketissa toteutettiin ensimmäistä kertaa sijoittajavastuuta, kun yksityisten sijoittajien pääomista leikattiin yli puolet. Valitettavasti Kreikan osalta tämä tehtiin liian myöhään.

Koska Espanjan mahdollinen tukipaketti kohdentuu suoraan pankkisektorille, on se toteutettava siten, että tukirahan vastineeksi siirretään pankkien omistusta rahoittajille ja elinkelvottomien pankkien annetaan mennä nurin. Jatkossa pitää olla mahdollisuus pilkkoa liian suuriksi kasvaneita pankkeja.

Oleellista on, että samalla kun ei ajeta entistä pahemmin ahdinkoon tilanteeseen syyttömiä tavallisia ihmisiä ja pieniä yrityksiä, joilla on pankeissa talletuksia tai lainoja, ei pelasteta pikavoittoja tehneitä pankkien johtajia ja omistajia.

Vasemmisto vaatii, että Suomen nykyisestä linjasta on pidettävä jatkoneuvotteluissa kiinni. Euroopan rahoitusjärjestelmä ja koko Euroopan tulevaisuus voidaan pelastaa vain siten, että pankkisektorin moraalikato kitketään, eikä vastikkeetonta rahaa anneta.

Jos pankit tietävät, ettei niitä uskalleta sosialisoida, ei niillä ole jatkossakaan syytä toimia vastuullisemmin. Rahan vastineeksi saatava pankkien omistus on paitsi suomalaisten, myös koko Euroopan etu.

Kokouksessa käsiteltiin myös Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Herman Van Rompuyn raporttia EMU:n kehittämisestä. Varsinaiset esitykset tulevat vasta syksyllä, mutta Van Rompuyn hahmotelmissa on paljon sellaisia piirteitä, joita Suomi ei voi hyväksyä. Nyt olisi uskallettava keskittyä talousjärjestelmän uudistamiseen, sen sijaan, että syvennetään itsetarkoituksellisesti liittovaltiokehitystä.

Kommentteja (33)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *