Tuloerot pienemmäksi verotuksella

Kirjoitettu Paavon blogi

”Hallitus kaventaa tulo-, hyvinvointi- ja terveyseroja.” Saimme nämä oikeudenmukaisuutta lisäävät tavoitteet kirjattua viime keväänä hallitusohjelmaan.

Tänään kehysriihessä saavutimme kolme asiaa, joilla pääsemme kohti tätä pyrkimystä.

Veroja korotetaan nyt enemmän kuin tehdään leikkauksia, 50-50 -periaate saatiin murrettua. Tärkeä saavutus on työmarkkinatuen tarveharkinnan poisto puolison tulojen osalta. Saimme myös tasokorotuksen nuorten työpajatoimintaan ja etsivään nuorisotyöhön.

Hallitusneuvotteluissa tuloerojen kaventamiskirjauksesta väännettiin pitkään. Lopputulos oli tuolloin aiempaa parempi, kun kunnallisverosta tehtiin progressiivisempaa keventämällä pienituloisten verotusta perusvähennyksellä. Suurituloisten verotus kiristyi, kun listaamattomien yritysten osinkoja, pääomatuloja yleensä ja suuria perintöjä alettiin verottaa enemmän.

Tänään Säätytalolla käydyissä kehysneuvotteluissa tuloerojen kaventamisen ehtoja koeteltiin uudestaan.

Tuloerojen pienentämisen linja jatkuu. Erot kapenevat verotusratkaisuilla. Nostimme aikoinaan ensimmäisenä esiin solidaarisuusveron – nyt se on tulossa. Suurituloisten verotuksen tiukentaminen jatkuu. Suurimpien eläkkeiden ja palkkatulojen verotus kiristyy, kuten myös suurten perintöjen verotus.

Kehykseen tullut arvonlisäverojen korotuksen huono vaikutus jää pienemmäksi kuin tuloverojen muutosten hyvä vaikutus

On tärkeää korottaa perus- ja työtulovähennyksiä, jolloin pienituloisille palkansaajille jää aiempaa enemmän rahaa käteen. Koska sosiaaliturvaindekseihin ei koskettu, nousevat sosiaaliturvan varassa elävien tuet hintojen nousun mukana. Sosiaaliturvan indeksikorotus tulee tapahtumaan ensi vuonna etukäteen.

Verotuksessa olisi ollut varaa tehdä enemmänkin ja siirtyä lähemmäksi pohjoismaisia kokonaisveroasteita. Siksi oli ongelmallista hyväksyä yrityksille täsmäverokannustimia. Nyt on tehtävä kaikki sen eteen, että ne oikeasti täyttävät tarkoituksensa ja parantavat työllisyyttä.

Hyvää siis on, että veroja korotetaan enemmän kuin tehdään leikkauksia. Verokorotuksia toteutetaan 1,5 miljardilla ja menosäästöjä 1,2 miljardilla. Monet leikkaukset tuntuvat kohtuuttomilta ja ne on peruttava heti, kun taloudellinen tilanne paranee.

Meille oli tärkeää, että sopeutuksen maksavat ne, joilla siihen on varaa. Siksi halusimme jättää leikkaukset minimiin. Säästöjen lisäksi saatiin onneksi muutamia tärkeitä menonlisäyksiä.

Aamulla opiskelijat jakoivat päättäjille suklaamunia Säätytalon edessä. Munankuoriin oli kirjoitettu paitsi opiskelijoiden toiveita, myös sanat ”pesämuna tulevaisuuteen”.

Yksi tärkeistä saavutuksista ja selkeä panostus tulevaisuuteen oli tasokorotus nuorten työpajatoimintaan ja etsivään nuorisotyöhön. Nuorten yhteiskuntatakuun lisäksi tulevina vuosina kohdennetaan mittava summa toimenpiteisiin, joilla ohjataan ammatillisen tutkinnon suorittamiseen ilman koulutusta olevia alle 30-vuotiaita nuoria . Tämä on hyvä saavutus, sillä on merkitys paitsi syrjäytymisen ehkäisemisessä, myös nuorten työllisyyden parantamisessa.

Kehyksestä neuvotteleminen on paitsi puolueelle tärkeisiin tavoitteisiin pyrkimistä ja niiden saavuttamista, myös pahempien leikkausten torjumista. Tässä hyvä tulos syntyi ainakin opintotuen suhteen. Opintotuen indeksiin sitomisesta pidetään kiinni.

Työmarkkinatuen tarveharkinnan poisto puolison tulojen osalta on hyvä saavutus. Tätä epäkohtaa on yritetty poistaa melkein 20 vuoden ajan, joten päätös on tässä tilanteessa poikkeuksellisen merkittävä. Ratkaisu on tärkeä myös lapsiperheköyhyyden poistamisessa.

Kehysriihessä tehtiin myös punavihreää – ja historiallista – liikennepolitiikkaa. Ministeritoveri Merja Kyllönen sai läpi sen, että ensi kertaa rautatiehankkeita on enemmän kuin maantiehankkeita. Tämä on hieno saavutus, sillä 90 % liikenteestä kulkee edelleen maanteitä pitkin.

Keskenään hyvin erilaisia arvoja ja politiikkaa edustavan hallituksen kehysneuvottelut eivät olleet yksioikoiset. Kaikki puolueet joutuivat antamaan periksi joissain itselleen tärkeissä asioissa.

Yksi kehysriihen ankarimmista  paikoista on lapsilisän indeksin jäädyttäminen. Mittaluokaltaan päätös oli kuitenkin nieltävissä, koska pieni- ja keskituloisten asemaa parannettiin toisissa päätöksissä. Pienituloisimpien lapsiperheiden asemaa kuitenkin helpotetaan verotuksessa ja sosiaaliturvassa.

Kuntatalous on ollut jo vuosia vaikeassa tilanteessa. Vaikka juuri nyt kuntatalouden tilanne on keskimäärin melko hyvä, tulee kuntiin kohdistuva 240 miljoonan nettoleikkaus aiheuttamaan ongelmia, joita ei pidä väheksyä.

Leikkaukset ovat aina raskaita. Niin nytkin. Mutta on myös tiedostettava, että emme elä Suomessa talouden tyhjiössä.

Kommentteja (26)
 1. Jussi 22.3.2012-17:57

  ALV:n nousu on katastrofi pienituloisille!
  Samoin pienyrittäjälle.
  Miten voit suostua siihen? Se on tasavero.

  • Ninnu 23.3.2012-09:25

   Miten niin pien yrittäjille? Yrittäjä laittaa Alvin aina hinnan päälle, joten miten se muuttaa pienyrittäjien tilannetta? Asiakkaitaa se enemmän vituttaa.

 2. isomasa 22.3.2012-19:44

  Ei taida ratojen korjaus rahoja muualle riittää,koska neljännes menee pääkaupunki seudulle,ripotellaan sinne tänne muutama euro,ei sillä paljoa tehdä.Silläkin 178 miljoonalla mikä laitettiin ohjuksiin ,lisaksi tulee ohjusten kiinnitys ja järjestelmän uusiminen, ei sekään ilmaista ole.Tämäkin raha olisi sioitettu liikenne väylien kunnostukseen.Hallitus on Nato kiimassa kaikki muu unhoituu.

 3. läppä 22.3.2012-20:29

  Paavo täänään kirjoitit näin: ”Kehykseen tullut arvonlisäverojen korotuksen huono vaikutus jää pienemmäksi kuin tuloverojen muutosten hyvä vaikutus

  On tärkeää korottaa perus- ja työtulovähennyksiä, jolloin pienituloisille palkansaajille jää aiempaa enemmän rahaa käteen.”

  3.6.2011 taas haukuit nämä vähennykset lyttyyn: ”Vihreiden Osmo Soininvaara kirjoitti blogissaan, että arvonlisäveron korotus voidaan kompensoida pienituloisille ansiotulovähennyksillä. Me emme tyydy kompensoimaan, vaan haluamme aidosti parantaa pienituloisten asemaa.”

  Taas kerran Paavo käsittämätöntä takinkääntöä. Teet itsestäsi ja puolueestasi täydellisen naurun kohteen hallituksessa Kokoomuksen apupuolueena ja sen oikeistolaispolitiikan takuumiehenä.

 4. Köyhä 22.3.2012-22:24

  Miksi ruoka ja lääkkeet eivät jääneet alv korotuksen ulkopuolelle?
  ALV korotus rankaisee pahiten köyhiä.

 5. Kansa Kyykkyyn 22.3.2012-22:28

  Kehysriihi! mikä VITSI!
  Kaikki alv jne. korotukset sovittu jo ajat sitten ja vasemmisto+demarit ihan kokoomuksen talutusnuorassa.
  Kyllä meidän hallitus on ihan VITSI! Kohta se hajoaa..onneksi!

 6. Pauli Sumanen 22.3.2012-22:48

  Tuloverotuksen kiristäminen on tasa-arvon vastaista. Vuonna 2000 miesten verotus oli 5 % korkeampi kuin naisten, nykyään vain 4 %. Halutaanko se nostaa entiselle tasolle.

  Miehet saavat pienempää tuntipalkkaa tehtyä työtuntia kohden laskettuna kuin naiset, mutta koska miehet tekevät noin 20 % enemmän työtunteja vuodessa kuin naiset, heitä sakotetaan progressiolla.

  Palkkaveron nosto on tasa-arvon vastaista. Tai sitten veroprogressiota on laskettava!

 7. Cusetti Vincent 23.3.2012-00:20

  Sosiaaliturvan indeksikorotus on hyvä asia. Kuitenkin,kun muutama kuukausi sitten kokotettiin perusturvaa niin normirajaa ei korotettu tarpeeksi, joten omallakohdallani maksoin aikaisemmin vuokran omavastuuosuutta 70e ja nyt korotuksen jälkeen 130e. MIKSI AINA korotukset vain ajavat ahtaammalle ja puhutaa kuitenkin kuinka paljon HYVÄÄ on saatu aikaan???

 8. Martti K 23.3.2012-00:56

  Demokratia on kompromisseja . . Yhteisöllisyyttä . . tämä kompromissi on hyvä !!

 9. Jani 23.3.2012-09:35

  Jos jotain haluaa saada täytyy jotain myös antaa, kaiken kaikkiaan hyvin tehty!!!

 10. futis punikki 23.3.2012-10:19

  Perustoimeentulolla elävälle ruuan alv:n nousu tuntuu. Onko Paavo A uusi Suvi-Anne eli ei minkään sortin sosialisti. Kuinka nopeasti valta menee päähän ja alkaa katsella kansalaisia alaspäin ?

 11. Jennika 23.3.2012-11:55

  http://www.hs.fi/kotimaa/Kouluterveydenhuollon+s%C3%A4%C3%A4st%C3%B6t+lis%C3%A4siv%C3%A4t+psykiatrisen+hoidon+tarvetta/a1305558413766

  Kuntien valtionosuuksien leikkaaminenhan on heikossa sosio-ekonomisessa asemassa oleville kaikkein pahinta, kuntien budjeteistahan peruspalvelut tulevat! Eikö viimein voisi ottaa opiksi 1990-luvun lamasta, jonka jälkiä korjataan edelleen – isolla rahalla!?

 12. Jari Gold 23.3.2012-13:25

  “Hallitus kaventaa tulo-, hyvinvointi- ja terveyseroja.” vai olisko sittenki ”hallitus hillitsee tulo-, hyvinvointi- ja terveyserojen kasvua” lähempänä totuutta? Tosin sekin on huikee saavutus Kokoomusvetosessa hallituksessa. Keep up the good work!

 13. Matti 23.3.2012-13:53

  Paha pettymys ALV-korotus. Korotusta olisi hiukan helpompi ymmärtää, jos olisi rajattu ulos elintarvikkeet, lääkkeet, matkustuskustannukset julkisilla. Summat ei mitään hirvittäviä, mutta moraalisesti vasemmiston ajattelun vastaista, olemmeko heikomman tukena silloin kun siihen mahdollisuus päätöksenteossa-ei siltä vaikuta.

 14. Ilkka Koskela 23.3.2012-16:27

  KYSELYTUNTI MINISTERIEN TAIDETTA

  Torstain kyselytunnilla ministerit osoittivat kansalle, että he turvaavat päätöksillään hyvinvointivaltion tulevaisuudessa, kun keräävät kansalta vajaat kolme miljardia lisää valtion kassaan. Mihin rahat käytetään sitä heidän ei kuulunut kertoa, sillä nyt päätökset koskivat vain rahan hankintaa.

  Ministereiden esiintymistä oli todella mielenkiintoista Katsoa. Kaikki meni hyvin kirjoitetun käsikirjoituksen mukaisesti. Puhutun lisäksi ohjelma herätti monenmoisia ajatuksia ja ministerien esiintymistä oli hauska seurata. Vakavan asian tiimoilta he olivat kaikki pukeutuneet mustaa surupukuun ja ilmeetkin olivat sen mukaiset. Tällaista taidetta lisää TV:hen.

  Kuin yhdestä suusta kaikki kuuden puolueen ministerit lausuivat heille kirjoitetut sanomat, mutta lausuivat saman asian kukin hiukan erisanoin. Sanojen sisältö oli, että hyvinvoinnin turvaamiseksi valtion velkaantuminen edellyttää ALV:n korottamista joka hyvitetään sosiaaliturvassa aikaistamalla indeksitarkistusta, verojen indeksitarkistus jätetään tekemättä 2 vuotta, suurituloisille pieni tilapäinen veron korotus, mutta sosiaaliturvasta ei leikata juurikaan, ja kaikessa on huomioitu etteivät ratkaisut heikennä pienituloisten tulotasoa.

  Tuli mieleen Natsi Göbbelsin propaganda ohje: kansa uskoo parhaiten suuria valheita. Se on toiminut Esko Ahon hallituksesta lähtien jo 20 v. Jokainen vähän politiikkaa ymmärtävä tajuaa, että näillä hallituksen päätöksillä tehdään ainakin 2700 miljoonan tulon siirto normaaleilta palkansaajilta, eläkeläisiltä ja muilta pienituloisilta Eurooppalaisille pankkiireille, niiden osakkeen omistajille. Näitä toimia ei olisi tarvittu, jos hallitukset eivät olisi antaneet miljardeja Eurooppaan.

  ALV:n hinnan korotukset ovat pienituloisten tasavero, verojen indeksitarkistuksen jäädyttäminen koskee kipeimmin pienituloisia, sosiaaliturvan ja muut leikkaukset 1200 miljoonaa on suoraan pois vanhusten, sairaiden ja lapsiperheiden huollosta.

  Kansalaisten lohdutukseksi yli satatuhatta rahaa saaviltakin otetaan vähän pienellä tilapäisellä verolla ja suurituloisille ministerit puhuivat totta.

  Ilkka Koskela
  Raahe

 15. Teppo 23.3.2012-23:36

  Kiitos kovasti että kannustatte meitä velalla opiskelleita akateemisia tutkijoita kantamaan kortemme yhteiskunnan kekoon pienemmistä lapsilisistä, kalliimmista palveluista, sekä aina vaan surkeammasta perusopetuksesta ja terveyspalveluista nauttien. Onneksi veromme ovat sentään entistäkin isommat, kompensoivat tutkimusrahojen kaventumista. Me emme ole rikkaita, mutta kiitos kun kohtelette meitä sellaisina. Nauttikaa turvaverkoistanne!

 16. Juhani Harjunharja 24.3.2012-12:24

  Oulun kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja (vas) Anne Huotari esitää 23.3.2012 Viikkolehden kolumnissaan ”Aktiivinen perustulo”, että tässä perustulossa jokainen kansalainen saisi itse määritellä oman työnsä. Samalla tuo aktiivinen perustulo olisi hyödyllistä myös yhteiskunnan kannalta.

  Otaksuttavasti tämä perustulo olisi sen suuruinen ja indeksillä turvattu, että sillä yksilö tulee toimeen ja myös eläkekertymä taattaisiin. Toki perheellisen osalta perustuloon on liitettävä lisää tarvittavia muita etuuksia ja toimeetulotukia asumistukineen.

  Tämän perustulon ei tule kuitenkaan olla millään tavoin este siirtymisessä mihin palkkatyöhön tai pienyrittämiseen tahansa, jos kansalainen niin haluaa. Mutta tällöin tuon perustulon määrän voisi arvella olevan sidottua kaikkeen muuhun tuloon niin, että se perittäisiin vaikka verotuksen kautta takaisin progressiivisen verotuksen myötä.

  Ajatus on joka tapuksessa mielestäni hyvä ja pohdinnan alainen, lisäisihän se kansalaisten mahdollisuuksia varmennettuun toimeentuloon ja työhön, jota itsekin haluaa. Olisiko se myös askel demokraattiseen sosialismiin päin, sekin tässä väikähtelee mielessäni. Joka tapauksessa se olisi pieni askel myös talouden demokratisoinnin suuntaan, kun kansalainen itse voisi olla oman työnsä määrittäjä. Tässä olisi samalla demokraattisen sosialismin modernin pienyrittäjyydenkin lähtökohta ilman tuskastuttavia ja siten työkykyäkin heikentäviä riskejä, mielen levottomuutta.

  Kannatan siis lähtökohtaisesti tuota Anne Huotarin ajatusta aktiivisesta perustulosta. Siinä on yksi hyvä idea kansalaisyhteiskunnan perustan kehittämiseksi kohden modernia, demokraatista sosialismia.

 17. eija 24.3.2012-12:39

  Minun mielestä on hyvä,että saadaan vähennettyä valtion velkaa.Korotuksista emme vielä tiedä pitääkö vöitä kiristää,mutta olen kuitenkin aika tyytyväinen.

 18. Jii 24.3.2012-22:33

  Voi Paavo mitä nyt suustasi päästelet. On kyllä otsikko niin raflaava aiheuttaa lievää pahoinvointia. Gini-indeksillä mitattuna tuloerot pienevät 0,04 prosenttia!
  Kyllähän sen maalaisjärkikin sanoo että ”tasavero” ja ”tuloerojen kaventuminen” eivät sovi samaan lauseeseen.
  Ja jos Urpilainen vielä kerrankin toistaa sen että valtion verotuloja kerrytetään enemmän tuloveron korotuksella kuin alv:n korotuksella saattaa oikeasti tulla jo laatta. Ei paljon lohduta, tasavero (=alv) kirpaisee enemmän pienituloista, ja TÄMÄ on absoluuttinen fakta.

 19. Juhani Harjunharja 25.3.2012-14:57

  Saariselällä kokoomuksen ”tanssiva kongressi” veronmaksajain piikkiin

  Lainaan ensin oheista uutista:
  ”MTV3: Urpilaista ei kutsuttu Saariselän kokoukseen

  STT

  Valtiovarainministeri Jutta Urpilaista (sd.) ei kutsuttu mukaan Suomen ja Euroopan talousvaikuttajien kokoukseen Saariselälle Lappiin, uutisoi MTV3 tänään. Kokouksen isäntinä ovat hallituskumppani kokoomuksesta pääministeri Jyrki Katainen ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb.

  Saariselällä keskustellaan esimerkiksi EU:n pysyvästä kriisirahastosta, johon liittyvissä neuvotteluissa Urpilaisella on ollut tärkeä rooli. MTV3:n uutisten tietojen mukaan Urpilainen saa viikonlopun kokouksesta tietoa vain seuraamalla mediaa.

  Kokoomuksen ministerien vieraina ovat muiden muassa Maailman kauppajärjestön (WTO) pääjohtaja Pascal Lamy ja Euroopan keskuspankin (EKP) johtokunnan jäsen Jörg Asmussen.

  Keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi kommentoi illalla Urpilaisen kutsutta jäämistä kipakasti Facebook-sivuillaan.

  – Minua ei jotenkin yhtään yllätä, että kokoomuksen pojat kutsuivat Lappiin talousmiehiä maailmalta, mutta valtiovarainministeri Urpilainen ei saanut kutsua. Se kertoo kaikelle kansalle avoimesti sen, millainen on kokoomuksen johdossa asenne naisiin, Kiviniemi kirjoitti.”

  On paljon puhuttu salaliitoista, mutta näin julkista ja härskin röyhkeää salaliittoporukkaa on harvoin nähty, mitä koppavan kokoomuksen politiikkapeijaiset Saariselällä ovat olleet. Presidentinvaalien jälkihurmiossa kokoomuspelurit ovat näemmä tyystin unohtaneet kaikki muut hallituspuolueet: liukkaat ja lipevät porvarisnappulta ilmeisesti kuvittelevat saaneensa lopullisen värisuoran politiikan avopokassa – vai sököksikö tätä tulisi kutsua.

  Me kansalaisyhteiskunnan työtätekevä veronmaksajajoukko emme toistaiseksi voi kuin ihmetellä, miten Katainen ja Stubb luulevat, ettemme ymmärrä tässä tehtävän yhden puolueen vaalityötäkin valtion varoin tulevien vaalimenestysten pohjaksi. Voidaanko jo alkaa kutsua maatamme kokoomusporvareitten diktatuuriksi, kapitalismin diktatuurin lisäksi?

  EU:n demokratiavaje koskee mitä ilmeisimmin vain meitä tavallista työkansaa, hallitseva porvaristo yhdessä kapitalismin finanssioligarkkien kanssa harjoittaa politiikkaa, jollaista ylimystöluokka harjoitti kuninkaiden kanssa joku vuosisata sitten. Bildreberg-liittokin sinetöityy omalla tavallaan tässä Saariselän ”tanssivassa kongressissa”.

  Jokainenhan muistanee tuon kuuluisaksi tulleen Wienin kogressin eli Tanssivan kongressin vuosina 1814–1815. Kongressin puheenjohtajana toimi Itävallan ulkoministeri Klemens Wenzel von Metternich. Kongressin mielestä Ranskan vallankumous oli laiton ja se pyrki palauttamaan Euroopan ennen vuotta 1789 valinneisiin oloihin.

  Tässä Saariselän ”tanssivassa kongressissa” puheenjohtajana toimii Suomen valtioneuvoston pääministeri Jyrki Katainen avustajanaan jokapaikan höylä, ”eurooppaministeri” Alexander Stubb. Ja tavoitteet vastaavat mitä ilmeisimmin Wienin kongressin tavoitteita modernimpaan asuun puettuna. Mutta kokoomuksen kuningasajatus vuoden 1918 kansalaisodan valkoisten tekemän verilöylyn jälkeenhän oli saada Suomeen oikein saksalainen kuningas. Niin että miksipä nuo ajatukset tuosta ”älyn välähdyksestä” ovat oikeastaan muuttuneetkaan. Saariselän bileetkin näyttävät vain vahvistavan tätä olettamustani.

  Toisaalta kun tässä vielä toistaiseksi eletään Suomi-nimisessä tasavallassa ja me maksamme veroja ylläpitääksemme kansantaloutta ja siihen perustuvaa yhteiskuntaa palveluineen kaikkineen, olen taipuvainen ehdottamaan kaikille muille eduskuntapuolueille, että ne tekisivät aivan normaalissa järjestyksessä välikysymyksen tästä kokoomuspuolueen tavasta hoitaa valtion asioita omaan pussiinsa. Hyvä olisi saada selvitys myös siitä, miten paljon tähänkin Saariselän poliittiseen teatteriin tuhrattiin verovaroja.

  Otaksun, että tässä olisi jo aihetta hallituksen muutokseen – ehkä uusiin eduskuntavaaleihinkin.

 20. mopo 25.3.2012-20:18

  Arvonlisäveron korotus saattaa lisätä veronkiertoa,korotus on tasaveron suuntaan ja koettelee köyhimpiä. Näyttää siltä, että mitä valtio helpottaa veroja niin kunnat nostaa veroja vastaavasti sekä taksoja kierre on sietämätön,kun täällä maaseudulla ei toteudu tuo keskipalkka 3200 vaan se lienee noi 2300 euroa
  kuukaudessa että sillee,Koitas Paavo puolustaa
  oikeasti niitä pienipalkkaisia.

 21. Hieno homma 26.3.2012-21:50

  Olen paljon haukkunut vasemmistoliittoa mutta nyt täytyy antaa tunnustusta: kiitos siitä että työmarkkinatuen tarveharkinta poistuu puolison tulojen osalta.

  Kyseessä on ollut erittäin epäoikeudenmukainen käytäntö, joka painaa kyllä ihmisen täysin maanrakoon kun omalle kohdalle sattuu. Ja aiheuttaa taloudellisen katastrofin monelle perheelle jolla ei kuitenkaan jättituloja ole.

  Valtio luultavasti tulee jopa säästämään, kun pakkoeronneet muuttavat vähin äänin takaisin yhteen eikä asumistukia tarvitse maksaa enää näissä tapauksissa. Hieno päätös!

 22. Juhani Harjunharja 27.3.2012-13:21

  Valtioneuvostolle asiaa…

  Kataisen ”talouden tanssiaskeleet” eivät näytä menneen ihan tangon tahtiin, mikäli herra nobelistiin (taloustieteen nobelisti Paul Krugman) on uskominen. Mutta varmasti oli hauskaa Saariselän laduilla ja toki kapakoissakin porukalla, joka iloitsi ja riemuitsi Suomen valtion budjettirahoilla eli meidän veroeuroillamme.

  Kokoomuksen asemaa ja tulevia vaalitöitäkin siinä somasti tuli tutetuksi meidän itse kunkin maksamilla veroeuroillamme, mutta mitäpä emme tekisi koppavan kokoomuksen kuningastien hyväksi. Varsinkin kun vasemmistokin on kokoomuksen hallitusliekanarussa narutettavana ja naurutettavana.

  Tohdin kuitenkin kainosti kysyä, miksi muiden puolueiden ministeritason edustajia ei huolittu mukaan, ei edes valtiovarainministeriä? Varsinkin kun tässä pelattiin medialeikkiä budjettivaroin ja yhden puolueen hyväksi, siis kokoomuksen hyväksi. Samallahan uusi, tosin vielä uutuuttaan jäykähkösti esiintyvä kokoomuksen presidentti Niinistö toi hänkin somasti puolue-ekstraa puolueelleen, kun pääsi tapaamaan itse USA:n presidenttiä, tuota Jumalasta seuraavaa – siis ylöspäin.

  Kyllä nyt ovat pullat kokoomuksella hyvin uunissa, kun on ikioma presidentti, pääministeri ja eurooppaministeri muiden ministerien lisäksi. Värisuora syntyy nyt siitäkin, että unohdetaan muiden hallituspuolueiden, erityisesti vasemman lohkon ministerit täysin – jopa informaation osalta.

  Ja onhan nuo kansan veroeurot luvattakin käytössä kansainväliseen bilettämiseen. Että kun on valtaa ja vaikutusta kerta kaikkiaan, joten miksipä ei sitten tässä ilossa ja hurmiossa tulisi otetuksi muutama tanssiaskelkin!

  Sitä paitsi emmehän me tyhmä kansa mitään ymmärrä viisaan ja kaikkivoivan kokoomuksen asioista, joten eurot sinne tai tänne ja siinä sivussa koko Suomi sinne ja tänne.

  Mutta jospa sittenkin eduskunta heräisi edes sen verran, että kysäisi nyt tuon kokoomuksen juhlinnan eurojen perään, kun ovat ne meidän veroerot nyt niin kovin tiukilla pelkästään oman maan asioiden hoitamiseen. Että miten niitä kuitenkin riittää noin avokätisesti yhden puolueen bilettämisen hyväksi?

 23. Juhani Harjunharja 28.3.2012-10:35

  KU:n 28.3. Talvivaara-artikkeli sanoo:
  ”Yhtiön tarkoitus on luovuttaa uraani kanadalaiselle Cameco-yhtiölle. Cameco ei itse valmista siitä itse ydinpolttoainetta, vaan kauppaa rikasteen varsinaista isotooppirikastusta tekeville yhtiöille kolmansissa maissa.
  ”Jos Talvivaara-yhtiö ei kykene kontrolloimaan uraanimalmin kansainvälistä hallussapitoketjua, materiaali voi päätyä ydinaseisiin, ja köyhdytettynä uraanina ammuksiin”, Luonnonsuojeluliitto toteaa.”

  Suomi näyttää kulkevan kohden vaikeaa seikkailupolitiikan tietä, mikäli tähän mennessä saatuihin julkisuuden tietoihin on uskominen:
  1. Talvivaaran uraanihanke
  2. Hornettien USA:n Nato-yhteensopivat risteilyohjukset
  3. Jatkuva miehityssotilaallinen läsnäolo ja toiminta Afganistanissa Nato-Isaf-joukoissa.

  Mitä tähän sanovat hallituksen vasemman poliittisen laidan kulkijat Vasemmistoliitto ja SDP? Ollaanko vain hiljaa ja hissukseen ja tehdään niin kuin herrat kokoomuksessa määräilevät?

 24. marko 29.3.2012-11:35

  pitkään vasureita äänestäneenä olen erittäin pettynyt kauppaan jossa myytiin alv-nosto pilkkahinnalla. niin sanottu ”solidaarisuusvero” on täyttä pelleilyä jo pelkästään siksi että se maksetaan pelkästään ansiotuloista! vasurit ja demarit ovat hallituksessa valvomassa duunarin ja pienituloisten asemaa käteisen jyrkin aivoitusten eessä. mutta nyt näyttää että meitä viedään kun litran mittaa. jos ei asiat korjaannu niin kuntavaali ääni lähtee multa ja monelta muultakin. nyt tarkkana, ja muistakaa mitä ootte myymässä!!

 25. Jouni Konttila 18.12.2012-16:06

  Tutkimusten mukaan tuloerot jatkavat edelleen kasvuaan ja arvioiden mukaan näyttää siltä, että kasvu vain kiihtyy. Näin ainakin arvioidaan. Tehdyt ja tulossaolevat ratkaisut vain lisäävät jakoa hyvinvoiviin ja köyhiin. Erityisesti lapsiperheiden köyhyys kasvaa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *