Nyt äänestetään yhteisistä palveluista

Kirjoitettu Paavon blogi

Huomenna pidetään Suomessa kunnallisvaalit. Nyt meillä on mahdollisuus maalata kuntien poliittinen värikartta uusiksi ja muuttaa politiikan sisältöä.

Kuntien pitää olla niin vahvoja, että ne pystyvät järjestämään kaikille yhteiset julkiset peruspalvelut kunnan omana työnä. Tätä Vasemmisto on ennen vaaleja jatkuvasti korostanut.

Tärkeimpiä kysymyksiä ovat, onko päivähoidossa riittävän pienet ryhmät, peruskouluissa pienet luokkakoot, pääseekö lääkäriin ilman kohtuutonta jonottamista, riittääkö vanhusten hoidossa ja hoivassa riittävästi henkilökuntaa, löytyykö läheltä kirjastoa, voiko kotikunnassa liikkua myös julkisella liikenteellä, mikä on asumisen hinta ja tehdäänkö kaavoituksessa sekä hankinnoissa ympäristön ja ilmaston kannalta kestäviä päätöksiä. Nämä ovat kaikki asioita, joista päätetään kunnissa.

Kunnan onkin pidettävä huolta siitä, että palvelut toimivat. Kaikki mielipidemittaukset kertovat, että suomalaiset suhtautuvat erittäin kielteisesti palveluiden ulkoistamiseen ja yksityistämiseen.

Näiden vaalien perusjännite on se, miten julkiset palvelut järjestetään. Onko Suomen kunnissa jatkossakin kaikille yhteiset julkiset palvelut, joiden saatavuus ei riipu varallisuudesta tai asuinpaikasta vai revitäänkö palvelut auki yksityiselle bisnekselle? Onko Suomessa tulevaisuudessa hyvinvointikunnat vai muutetaanko ne markkinatoriksi, jossa palveluiden päällä roikkuu koko ajan kilpailuttamisen ja ulkoistamisen uhka?

Tätä tarkoittaisi muun muassa kauppakamarien ja kokoomuksen ajama palvelualoite, jonka mukaan yritykset saisivat jatkuvasti tehdä aloitteita kunnan palveluiden siirtämisestä omiin käsiinsä.

Kyse on myös tasa-arvosta, sillä ylivoimainen valtaosa kuntien työntekijöistä on naisia. Miksi heidät pitäisi alistaa jatkuvan kilpailuttamisen tuottamaan epävarmuuteen? Siitä kärsii myös palveluiden laatu ja sitä kautta tavallinen kuntalainen.

Kunnan tehtävä on taata ihmisten hyvinvointi. Yrityksen tehtävä on tuottaa voittoa, sen etu on, että palveluiden kysyntä kasvaa. Tässä on iso periaatteellinen ero.

Muun muassa näistä asioista päätetään huomenna kuntavaaleissa. Vasemmiston vastaus on selvä. Me kannatamme kaikille yhteisiä julkisia palveluita, jotka laadukkaita, maksuttomia, varallisuudesta ja asuinpaikasta riippumatta saavutettavissa ja kunnan omana työnä tehtyjä.

Tähän työhön tarvitsemme kaikkien tukea. Tärkeintä on nyt äänestää ja viedä myös kaveri vetämään punainen viiva vasemmistolle.

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *