Kaupunki kaupungissa

Kirjoitettu Paavon blogi

Kalliossa tiedetään hyvin, että värikkäät keskustelut ystävien kanssa käydään monesti lasin ääressä. Usein pohdimme Kalliota eri näkökulmista. Monesti syntyy hauskaa keskustelua, kun vertaamme Kalliota muihin kansainvälisiin kaupunkeihin ja kaupunginosiin.

Jonkun mielestä Kallio on San Francisco, jonka ominaispiirre on korkeat mäet ja raitiovaunut. Joku toinen vertaa Vaasankadun ympäristöä Berliinin Kreuzbergiin. Ja tietenkin aina vertaillaan Kalliota ja Södermalmia keskenään.

Yksi kaverini lanseerasi termin ”Suur-Kallio” tarkoittaen Kalliota, Alppilaa, Harjua, Sörkkaa, Merihakaa ja Hakaniemeä. Mikä kaupunki Suur-Kallio olisi?

Ensimmäisenä aloimme puhua Torkkelinmäestä, Kallion Kaivopuistosta. Itse esitin Lontoon Notting Hilliä Torkkelinmäen vastineeksi. Kaverini oli kuitenkin vahvasti sitä mieltä, että New Yorkin Greenwich Village on Torkkelinmäki.

New York -vertausten hakeminen Kalliosta on varsin luonnollista, sillä onhan Kalliossa Linjat. Niiden idea ja nimi on otettu suoraan New Yorkista. Olen jostain lukenut, että Linjoja piti rakentaa alun perin yhdeksän.

Jos Suur-Kallio on New York, Kallion kirkko on eittämättä Empire State Building. Merihaan arkkitehtuuri on jo suoraan Manhattanilta. Pitkään keskustelimme Harjusta Vaasankadun ympärillä. Joku pohti, olisiko Harju Harlem vai pikemminkin Alphabet City.

Sörkalla ja erityisesti Hermannin tukkualueella on selvä vastinpari New Yorkissa. Meatpacking District on vanhaa teollisuus- ja tukkualuetta, josta on kuoriutunut kymmenen viime vuoden aikana muodikas kaupunginosa. Uuden Kalasataman myötä sellaista suunnitellaan myös Helsingin Tukkutorista.

Yksi Meatpacking Districtin ominaispiirteistä on reilut kaksi kilometriä pitkä High Line, vanhalle tavarajunasillalle rakennettu puisto. Dallapé-puisto ja Harjun vanhan ruumishuoneen takapiha vastaa High Linea. Tosin McDonald’sin ja ST1:n tilalla saisi myös olla puistoa.

Suur-Kallion Central Park on eittämättä Lenininpuisto. Korkeat talot nousevat suoraan puiston laidalta. Tosin Lenininpuisto on varsin hiljainen verrattuna New Yorkin Central Parkiin. Puiston kunnostussuunnitelman ja lapsiperheiden myötä Lenininpuistoon syntyy toivottavasti uutta elämää.

Mutta sitten jää jäljelle vielä Siltasaari ja Hakaniemi. Mikä voisi olla vastine New Yorkissa tai maailmalla työväenluokan omalle paraatitorille?

Ensimmäisenä tuli mieleen tietenkin Punainen tori. Mutta Punainen tori ei ole todellisuudessa työväenluokan paraatipaikka, sillä se on ollut myös niin tsaarien kuin Vladimir Putinin vallannäyttämö. Kuka voisi kuvitella Putinin veljespuolueen kokoomuksen pitävän suurta juhlaa Hakaniemen torilla?

Hakaniemen torin lähin vastine ulkomailla lienee Tukholman Norra Bantorget. Paikallisen SAK:n LO:n talo on sen laidalla, mutta tori on kovin pieni Hakaniemeen verrattuna.

Vaikka Hakaniemen torille emme löytäneet suoraa vastinetta New Yorkista, totesimme tyytyväisinä viimeisten lasillisten jälkeen: Kallio on kaupunki kaupungissa, se on Helsingin New York.

Kirjoitus on julkaistu Kallio-lehdessä.

Kommentteja (2)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *