Kokoomus pettää aina

Kirjoitettu Paavon blogi

Viime keväänä käytiin kovaa vääntöä uudesta yliopistolaista. Uutta yliopistolakia kannattivat rehtorineuvosto ja yliopistojen hallitukset. Käytännössä kaikki muut vastustivat: opiskelijat, tutkijat, opettajat, henkilökunta ja professorit.
 
Istuimme viikosta toiseen sivistysvaliokunnassa ja kuuntelimme kriittisiä lausuntoja laista. Valitettavasti tämä kritiikki ei kuulunut kokoomuksen, keskustan, vihreiden ja RKP:n edustajien kuuroille korville. Lakiin tehtiin vain se hienosäätö, jota perustuslakivaliokunta edellytti.
 
Vasemmistoliitto teki huolellisen vastalauseen laista. Erityisenä kritiikin kohteenamme oli bisnesyliopistoajattelu, jota kokoomuksen johdolla haluttiin tuoda suomalaiseen korkeakoulumaailmaan. Uudessa yliopistolaissa heikennettiin henkilöstön asemaa ja riippumattomuutta, mahdollistettiin ulkopuolinen enemmistö yliopiston hallituksissa ja tuotiin ensimmäistä kertaa lukukausimaksumahdollisuus ETA-alueen ulkopuolisille opiskelijoille.
 
Nämä kolme seikkaa olivat niin dramaattisia muutoksia suomalaisessa koulutuspolitiikassa, että pykälämuutosesitysten kaaduttua Vasemmistoliitto esitti koko lain hylkäämistä. Edes sosiaalidemokraatit eivät äänestäneet hylkäyksen puolesta, vaikka laissa avattiin ovi lukukausimaksuille.
 
*
 
Opetusministeri Henna Virkkunen (kok.) kuvasi, että laki ”on parasta, mitä yliopistoille on tapahtunut niiden perustamisen jälkeen”. Reilun puolen vuoden päästä nähdään, mitä tämä ”paras” todellisuudessa on.
 
Oulun yliopisto on ensimmäinen yliopisto, joka uuden yliopistolain mukaisesti nimesi hallituksen. Tässä hallituksessa on puolet ulkopuolisia ja se otsikoitiin Tekniikka & Talous -lehdessä: "Valta siirtyi professoreilta bisnesjohtajille Oulun yliopistossa".
 
Tulokset nähdään jo. Tällä viikolla Oulun yliopistossa aloitettiin 1600 opettajaa, tutkijaa ja muuta henkilökunnan jäsentä koskevat yt-neuvottelut.
 
Kun kävimme keskustelua lukukausimaksuista, vakuuttivat hallituspuolueiden edustajat kokoomus etunenässä, että lukukausimaksuja ei tulla laajentamaan ja nyt on kysymys vain hyvin rajoitetusta kokeilusta.
 
Nämä puheet ovat unohtuneet puolessa vuodessa. Nyt opetusministeriön työryhmä esittää lukukausimaksujen laajentamista. Opetusministeri Virkkunen tuntuu julkisten lausuntojensa perusteella lämpenevän ajatukselle.
 
Vanhaa sanontaa mukaillen voisi nyt todeta, että kokoomus pettää aina.

Kommentteja (7)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *