Vapaus valita toisin

Kirjoitettu Paavon blogi

Perustuslain mukaan hallituksen tulee nauttia eduskunnan luottamusta. Monesti valiokunnassa kuitenkin tuntuu, että asia on juuri toisinpäin.

Kuuntelemme parhaimmillaan kymmeniä asiantuntijoita, joista valtaosa painokkaasti esittää kritiikkiä lakiesitystä tai sen joitain yksityiskohtia kohtaan. Kansanedustajatkin tuntuvat olevan samaa mieltä, mutta silti lakiesitystä ei muuteta asiantuntijoiden ehdotuksen mukaan. Ei hallituksen esityksiä saa muuttaa.

Toivoisin, että eduskunnassa olisi enemmän rohkeutta ottaa se rooli, mikä meille kuuluu. Kansanedustajien tehtävänä on säätää mahdollisimman hyviä lakeja, ei puolustaa huonoja hallituksen esityksiä. Vastaavasti oppositiokansanedustajat tuntuvat välillä tehtailevan vastalauseita vastalauseiden vuoksi.

Poliittinen kulttuuri, jossa vaihtoehtoja ei saa esittää ja perusteltukin kritiikki ohitetaan, on ajanut tilanteeseen, jossa politiikka on monesti kadonnut politiikasta. Pääministeri Matti Vanhanen toimii lähinnä valtioneuvoston toimitusjohtajana ja ministerit ovat osastopäälliköitä, joilla ei ole oikeutta puuttua toisten osastojen päätöksiin.

Politiikan pelastamiseksi tarvitaan vapautta valita toisin. Parempia ratkaisuja pitää etsiä yli hallitus-oppositio rajalinjan. Viimeisen viidentoista vuoden aikana lähes kaikki eduskuntapuolueet ovat olleet hallituksessa, mutta politiikka ei ole juuri muuttunut.

Yksi pyrkimys uudenlaisen politiikan luomiseksi on 13. kesäkuuta Kulttuuritalolla. Poliitikot, kansalaisjärjestöaktivistit ja muut toisenlaista politiikkaa haluavat hakevat uusia avauksia, uusia teemoja ja uusia kamppailuja. Toivottavasti tästä syntyy alku uudelle vapaammalle politiikalle.

www.vapausvalitatoisin.org

Kommentteja (5)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *