Tuntematon teatterissa ja portailla

Kirjoitettu Paavon blogi
Matti Vanhanen ja Ilkka Kanerva tiesivät tuoreeltaan näkemättä, että Kansallisteatterissa esitettävä Kristian Smedsin ohjaama moderni tulkinta Tuntemattomasta sotilaasta on huono. Kumpikaan ei myöskään aikonut mennä katsomaan Tuntematonta.
 
Sen sijaan Vanhanen odotti samoihin aikoihin innolla Tali-Ihantala -elokuvaa. Sen voin vastaavasti näkemättä dumata.
 
Eilen eduskunta juhlisti valtiopäivien avajaisia katsomalla Tuntemattoman. Ennakkouhon mukaisesti Vanhasta eikä Kanervaa näkynyt teatterissa. Tästä huolimatta ennen esitystä oli kovasti odottavaa kuhinaa ilmassa teatterin lämpiössä.
 
Tuntematon sotilas on hieno teatteriesitys, mutta en sen sijaan ymmärrä miten näytelmästä on voinut nousta niin suuri kohu. Kyllä on varsin herkkähipiäinen, jos Smedsin tulkinnasta vetää herneet nenään.
 
Mutta ehkä jollekin on liian kovaa, että Smeds nostaa niin vahvasti esille Tuntemattoman sotilaan syvän sodanvastaisuuden sekä herrat vastaan tavalliset torpan pojat asetelman, ja tuo sen tähän päivään.
 
Esityksen jälkeen osoitin suosiota seisaaltani. Tietenkin ennen muuta tulkinnalle ja näyttelijöille, mutta myös siksi, että osa yleisöstä vaikutti niin vaivautuneelta. Yksittäiset oikeistolaiset jopa buuasivat esitykselle.
 
*
 
Tuntemattoman sotilaan ja erityisesti Täällä pohjantähden alla -kirjojen asetelmaa nähtiin jo toissapäivänä eduskuntatalon portailla. Kemijärven massaliike vyöryi heti ensimmäisenä päivänä Helsinkiin puolustamaan sellutehdastaan.
 
Tämän päivän torppareita ovat ennen muuta pätkätyöntekijät ja herrojen virheellisistä päätöksistä saavat kovan hinnan maksaa työläiset. Hallitus on seurannut toimettomana vierestä, kun valtion 35 prosenttisesti omistama Stora Enso on sulkemassa tehtaat Kemijärveltä ja Summasta sekä laittamassa 1000 ihmistä kilometritehtaalle.
 
Siksi niin kemijärveläisten kuin muiden kansalaisten raivo on ymmärrettävää. Ihmiset ovat lopen kyllästyneitä siihen, että yritykset eivät kanna minkäänlaista yhteiskuntavastuuta. Silloin valtion tehtävä on näyttää yrityksille kaapin paikka. Tästä huolimatta hallitus ei tee mitään.
 
Vasemmistoliitto on käyttänyt viimeisten kuukausien aikana kaikki opposition keinot pakottaakseen hallituksen toimimaan. Kun Vanhasen hallitus ei silti ole suostunut reagoimaan Stora Enson toimintaan, on Vasemmistoliiton käytettävä kovinta opposition asetta. Jätämme Stora Ensosta välikysymyksen ylihuomenna perjantaina.
 
Tuskin hallitus välikysymykseen kaatuu, mutta ainakin pääministeri Matti Vanhasen ja valtio-omistuksesta vastaavan puolustusministeri Jyri Häkämiehen on pakko vastata saamattomuudestaan julkisesti eduskunnan edessä.
Kommentteja (8)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *