Myös kampanjakulut julkisiksi

Kirjoitettu Paavon blogi
 
Matti Vanhasen uskottavuus murenee päivä päivältä. Väite ettei hän tiedä lahjoittajiaan, tuntuu kovin epäuskottavalta. Kuka ei kyselisi 10 000 euron lahjoittajien perään? Ja melkeinpä vielä huolestuttavampaa olisi se, jos pääministeri olisi niin sinisilmäinen, että ottaisi vaalirahaa vastaan ilman tietoa sen alkuperästä.
 
*
 
Vaalirahoitusskandaali on syönyt koko eduskunnan ja politiikan uskottavuutta. Ainoa hyvä puoli skandaalissa on se, että lopulta leväperäisiä vaalirahoituslakeja ollaan tiukentamassa.
 
Kun lakia uudistetaan, voisi yksi hyvä uudistus olla se, että tulojen lisäksi pitäisi eritellä myös menot. Tämä toisi lisää läpinäkyvyyttä kampanjoihin. Monestihan kuulee sanottavan, että jollain ehdokkaalla on ollut huomattavasti enemmän mainontaa kuin rahaa ilmoitetaan kuluneen.
 
Avustajani kaivoi vaalikampanjastani myös sen toisen puolen eli mihin rahat menivät. Ohessa erittely kuluista:
 
Kampanjan kokonaiskulut 36 285,81 euroa
 
lehti-ilmoitukset 22 667,88
(Ilta-Sanomat, Helsingin Sanomat, Kansan Uutiset, Uutislehti 100, HBL, Voima, Ylioppilaslehti)
 
esitteiden paino ja jakelu 7 373,57
(esitteitä yhteensä 117 000 kpl, joista maksullisessa suorajakelussa 61 000)
 
muut kulut 6 244,36
(järjestetyt tilaisuudet, suoramarkkinointikirjeet, postimaksut, Vappu-lehti 2006, verkkosivut, bannerit, Radio Helsingin mainos jne.)
 
*
 
Laskettaessa tätä ”käännettyä vaalirahoitusilmoitusta” huomasimme, että alkuperäisessä vaalirahoitusilmoituksessa oli 620,20 euron virhe. Kaksi suoraan ammattiliiton maksamaa laskua oli kirjanpidossa kirjattu väärin.
 
Samalla kun ilmoitin tämän korjauksen oikeusministeriölle, ilmoitin myös, että kohdassa ”valtakunnalliset työväenjärjestöt” 7000 euroa on tullut Vasemmistorakentajilta.
 
Olin ilmeisesti ensimmäinen vaalirahoitusilmoitusta tarkentanut, joka ei ole saanut rahaa yrityksiltä tai surullisen kuuluisalta Kehittyvien maakuntien Suomi ry:ltä. Yllättävää?
Kommentteja (13)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *