Kyllä kansa tietää!

Kirjoitettu Paavon blogi
Ehdin tänään illalla Pohjoismaiden neuvoston kokouksen lomassa käydä katsomassa Norjan Tippeligania Stavangerissa. Paikallinen Viking kohtasi Aalesundin. Stavangerin uusi stadion on sellainen, joita Suomessakin kaivataan: tiivis, lähellä kenttää ja ilmeisen sopiva kapasiteetiltään.
 
Vaikka stadion sijaitsee esikaupungissa, oli liikenne hoidettu sinne hyvin. Erikoisjuna vei suoraan keskustasta stadionin eteen. Stadionilla ei ollut montaa paikkaa tyhjillään, yleisömääräksi kuulutettiin 15 600 katsojaa.
 
Peli oli viihdyttävää ja vastasi tasoltaan suurin piirtein Ruotsin Allsvenskania. Suurin ero Suomeen oli pelin tempossa ja katsomon kannattajajoukkojen koossa. Kotipääty oli värkännyt ottelun alkuun komean mosaiikki-tifon.
 
Norjalaisessa jalkapallokulttuurista löytyi myös erityispiirre, johon en ole edes Suomessa törmännyt. Ottelun aikana kuuluteltiin Englannin Valioliigan tuloksia. Yleisö tuuletteli kovaäänisesti Manchester Unitedin maaleja.
 
ManU onpi Norja!
 
*
 
Viime viikolla eduskunnassa aloitettiin EU:n perustuslain, tai siis Lissabonin sopimuksen, käsittely. Nimittäin vaikka sopimus on silloisen europarlamentaarikon Alexander Stubbin mukaan 99 prosenttisesti sama kuin Ranskan ja Hollannin kansanäänestyksissä kaatunut perustuslaki, ei Lissabonin sopimusta saa kutsua perustuslaiksi. Muuten se voitaisiin joutua alistamaan uudestaan kansanäänestyksille ja kansahan voi olla väärässä.
 
Suomalaisen kansanvallan kannalta erittäin ongelmallista oli se, että Lissabonin sopimusta alettiin käsitellä eduskunnassa ennen kuin siitä oli saatavilla ns. konsolidoitu versio. Eduskunta aloitti asian käsittelyn, vaikka meillä kansanedustajilla oli käytössä vain täysin lukukelvoton versio sopimuksesta. Teksti on vain viittauksia eri sopimusten eri pykäliin.
 
Konsolidoidussa versiossa pitäisi pykälät olla auki kirjoitettuna. Ilman tätä versiota lähes kaikki eduskuntaryhmät pystyivät kuitenkin kehumaan sopimusta, ja Vasemmistoliitto arvostelemaan.
 
EU:sta on toivottu kansalaiskeskustelua. Vaikea ainakaan perustuslaista, tai siis Lissabonin sopimuksesta, on käydä kansalaiskeskustelua, kun meille jaetulla sopimustekstillä siitä on lähes mahdoton käydä edes kansanedustajakeskustelua.
 
Eurooppaministeri Astrid Thors sentään lupasi tiistaiksi konsolidoidun version. Mahtaako sekään olla lukukelpoinen? Samapa tuo, kun jopa vihreät ovat luopuneet kansanäänestysvaatimuksestaan ”loogisista syistä”.
 
*
 
Lopuksi täytyy onnitella kollegaani Antti Kaikkosta Veikko Vennamon sanoin: ”kyllä kansa tietää”. Parempi pitää tanssimassa kuin eduskunnassa.
Kommentteja (6)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *