Kiitos äänestäneille!

Kirjoitettu Paavon blogi
HOK-Elannon vaaleissa keräsin 1068 ääntä. Se oli toiseksi eniten Vasemmistoliiton listalla heti Outi Ojalan jälkeen. Tulosta voi pitää erittäin hyvänä omalta kohdaltani. Haluan kiittää lämpimästi kaikkia äänestäjiäni!
 
Sen sijaan koko vasemmiston kannalta vaalit menivät penkin alle. Vasemmistoliitto menetti yhden paikan edustajistossa, samoin sosiaalidemokraatit. Syitä tähän on varmasti monia. Vaalin tulos seurasi edellisien eduskuntavaalien trendiä, jossa kokoomus ja vihreät etenivät.
 
Toisaalta äänestysprosentti romahti viime vaaleista, joka on perinteisesti ollut huono asia vasemmistolle. Meillä ei ollut myöskään taloudellisia resursseja mainostaa. Kiinnitin huomiota, että moni muu poliittinen liike pystyi panostamaan lehtimainontaan myös HOK-Elannon vaaleissa.
 
Pienoinen tappio on varmasti myös merkki siitä, että vasemmiston teemat eivät tällä hetkellä ylipäätänsä uppoa julkisessa keskustelussa. Kunnallisvaalit ovat kohta edessä ja niihin mennessä kurssi pitää saada kääntymään.
 
Käännös tapahtuu vain terävöittämällä ja radikalisoimalla Vasemmistoliiton linjaa ja ennen muuta tekemällä konkreettisia ehdotuksia ja avauksia. Mutta onko vasemmistolla juuri nyt tähän rahkeita?
 
*
 
Vaikka HOK-Elannon vaaleissa oli ensimmäistä kertaa mahdollisuus perinteisen lippuäänestyksen lisäksi äänestää myös netissä, romahti silti äänestysaktiivisuus. Ainakaan tämän kokemuksen perusteella sähköinen äänestäminen tai nettiäänestys eivät ole taikakeinoja äänestysinnon kasvattamiseksi.
 
En silti yhden kokemuksen perusteella hylkäisi kokonaan ajatusta sähköisestä äänestämisestä. Se ei varmasti yksin käännä äänestysaktiivisuutta nousuun, mutta voi kuitenkin olla yksi keino innostaa erityisesti nuoria miehiä äänestämään.
 
Syksyn kunnallisvaaleissa sähköistä äänestämistä tullaan kokeilemaan kolmessa Uudenmaan kunnassa. Tähän kokeiluun sisältyy kuitenkin suuri ongelma demokratian ja avoimuuden kannalta. Nimittäin äänestysjärjestelmä ei ole avoin vaan TietoEnatorin liikesalaisuus.
 
Jotta äänestyksen oikeudenmukaisuus ja varmuus voidaan taata, on avoin järjestelmä vähintä mitä sähköiseltä äänestämiseltä pitää vaatia. Varsinkin, kun eduskunnassa tiedämme TietoEnatorin järjestelmiin liittyvät ongelmat.
 
Eduskunnan uusi äänestysjärjestelmä ei ole vieläkään käytössä, koska sitä ei ole saatu toimimaan luotettavasti. Väestönsuojassa tehdyissä testiäänestyksissä on tullut vääriä tuloksia. Ja nyt ei ole kysymys edes vaaleista vaan 199 äänestä!
Kommentteja (1)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *