Vappu on juhlista hauskin

Kirjoitettu Paavon blogi
 
Vappu on ollut minulle pienestä pitäen vuoden hauskin juhla. Vappuaatto vietettiin lapsena ystäväperheiden luona juhlien, ja vähän vanhempana tietenkin kavereiden seurassa. Tänä vuonna järjestimme kotona omasta lapsuudestani tutun vappuaaton perhejuhlan kavereille ja heidän lapsilleen.
 
Vappupäivän ehdoton ohjelmanumero on aina ollut työväenvappujuhlaan osallistuminen. Minulta ei ole jäänyt 30 vuoden aikana väliin yhtään työväen vappua. Vaikka kuinka väsynyt on ollut vappupäivänä, on aina löytynyt voimia lähteä ensin Senaatintorille ja myöhemmin Hakaniementorille.
 
Vasta pari vuotta sitten katkesi perinne siitä, että olin joka vappu Helsingin työväen vappujuhlassa. Syy on luonnollinen. Kun lähimmät ystävät ja toverit ovat juhlineet Helsingissä työväen vappua, olen samaan aikaan kiertänyt maakunnissa pitämässä vappupuheita. On tietenkin suuri kunnia päästä pitämään vappupuhetta, mutta aina vähän kaihertaa se, ettei ehdi osallistua Helsingin marssille.
 
Toivottavasti jonain vappuna voin yhdistää puhumisen ja Helsingin vappujuhlan, olemalla toinen puhuja Helsingin yhteisessä vappujuhlassa.
 
Tänä vappuna tein puhujakiertueen radanvarsikaupunkeihin. Kävin puhumassa Riihimäellä, Hyvinkäällä ja Järvenpäässä. Itse asiassa otin jo pienen varaslähdön vappuun lauantaina. Olin nimittäin puhumassa Lapin Vasemmistoliiton piirikokouksessa Ylitorniossa.
 
Matkustin Ylitornion reissulla yhteensä 22 tuntia päästäkseni puhumaan 20 minuuttia. Ja joku vielä väittää, etteivät poliitikot tee töitä lainkaan.
 
Ohessa puhereferaatit sekä lauantailta että vappupäivältä:
 
Kansanedustaja Paavo Arhinmäki:
"Asiakasmaksujen korotus pois pienituloisilta"
 
Lauantaina Ylitorniossa Vasemmistoliiton Lapin piirikokouksessa puhunut kansanedustaja Paavo Arhinmäki kritisoi voimallisesti hallitusohjelmaa kaikkein köyhimpien kannalta.
 
"Viime hallituskauden aikana köyhyys lisääntyi lähes 100 000 ihmisellä. Tänä päivänä jo yli 650 000 elää Suomessa köyhyysrajan alapuolella. Hallitusohjelma ei juurikaan helpota näiden asemaa, vaan köyhyys tulee entisestään lisääntymään", arvioi Arhinmäki.
 
"Suomessa on jo nyt eurooppalaisittain korkeat asiakasmaksut ja hallitus on korottamassa niitä lisää. Sosiaali- ja terveydenhuollon maksujen korottaminen iskee kaikkein pienituloisimpiin. Esimerkiksi terveyskeskusmaksujen nostaminen tuntuu lähinnä lapsiperheiden, työttömien ja eläkeläisten kukkarossa."
 
"Hallitus aikoo sitoa maksut kustannuskehitykseen, mutta edelleen lapsilisiä tai opintorahaa ei sidota indeksiin ja eläkeindeksiä hallitus ei ole korjaamassa", Arhinmäki kritisoi.
 
Hallitusohjelmassa näkyy Paavo Arhinmäen mukaan vahvasti kokoomuksen kädenjälki. Kokoomus ajaa thatcheriläistä politiikkaa asiakasmaksujen lisäksi myös esimerkiksi valtionyhtiöiden ja rautatieliikenteen osalta.
 
"Hallitusohjelmaan on kirjattu valtion omaisuuden myynnin kiihdyttäminen ja rautatieliikenteen kilpailuttaminen. Iso-Britannia on surullinen esimerkki junaliikenteen kilpailuttamisesta. Ideologisista syistä sama epäonnistunut kokeilu halutaan puskea myös Suomeen."
 
"Pääkaupunkiseudun rautateiden henkilöliikenteen kilpailuttaminen olisi kermankuorintaa. Kannattavat rautatieliikenteen osat annetaan yksityisille. Tämä heikentää varmasti valtakunnallisesti rautateiden palveluja", Arhinmäki totesi.
 
 
Kansanedustaja Paavo Arhinmäki:
"Vasemmistolle yhteinen vaihtoehto-ohjelma työelämäkysymyksissä"
 
Riihimäellä, Hyvinkäällä ja Järvenpäässä Vappuna puhunut Vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäki kritisoi hallitusta siitä, että se ei esitä mitään konkreettisia keinoja työntekijöiden aseman parantamiseksi. Arhinmäki esitti Vasemmistoliiton, sosialidemokraattien ja ay-liikkeen yhteisen vaihtoehto-ohjelman tekemistä työelämäkysymyksissä.
 
"Vielä neljä kuukautta ennen vaaleja kokoomus vaati välikysymyksessä hallitukselta konkreettisia toimia perusteettomien pätkätöiden kitkemiseksi. Nyt neljän vuoden hallitusohjelmassa ei kuitenkaan ole yhtään konkreettista esitystä tilanteen korjaamiseksi. Kokoomuksen korvat heiluvat siis tämänkin vaatimuksen kohdalla", Arhinmäki kritisoi.
 
"Vihreät ovat yrittäneet julistautua pätkätyöntekijöiden, vihreällä kielellä tilapäistön, puolueeksi. Nyt puolueella on työministeri ja sen ainoa konkreettinen toimenpide on matalapalkkatuen ulottaminen nuorille työntekijöille."
 
"Matalapalkkatuki on valtion suoraa tukea yrityksille siitä, että ne maksavat huonoa palkkaa pätkätöistä. Eikö yhteiskunnan pitäisi sen sijaan tukea työnantajia, jotka tarjoavat pysyviä työsuhteita ja maksavat kunnollisia palkkoja? Hallituksen matalapalkkatuki luo kahden kerroksen työmarkkinat, joissa nuorille maksetaan yleisesti huonoa palkkaa ja he joutuvat elämään epävarmoissa työsuhteissa."
 
"Vasemmistoliiton, sosialidemokraattien ja ay-liikkeen pitää nyt istua yhdessä alas ja laatia yhteinen vaihtoehto-ohjelma, jolla haastetaan hallituksen kovat työelämälinjaukset."
 
"Työntekijöiden irtisanomissuojaa pitää parantaa, perusteettomat pätkätyöt on karsittava ja vuokratyöntekijöille on saatava takuupalkka. Samaan aikaan sosiaaliturvaa on parannettava ja järjestelmän pitää myös pystyä huomioimaan työelämän muutosten aiheuttamat joustotarpeet", linjasi Arhinmäki
vaihtoehto-ohjelman kulmakiviä.
Kommentteja (10)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *