Poliittinen poliisi

Kirjoitettu Paavon blogi
 
Olin jo ehtinyt unohtaa, että poliisi epäilee minua rikoksesta. Syyskuun alussa poliisi järjesti Helsingin keskustassa näytöksen ja otti kiinni 136 ihmistä, suuren osa täysin syyttä. Itse olin kiinniotettujen joukossa, koska kuvasin poliiseja kamerakäynnykälläni. Minulle ilmoitettiin, että minua epäillään mellakka-nimisestä rikoksesta. Tämän jälkeen koko asiasta ei ole kuulunut mitään, paitsi kerran.
 
Poliisi lähetti pari kuukautta kiinniottoni jälkeen takavarikkopöytäkirjan. Sen mukaan olin ollut kiinniotettuna 26 tuntia. Omien papereittensa perusteella poliisi siis rikkoi lakia, sillä ihmistä voi pitää kiinniotettuna korkeintaan 24 tuntia pidättämättä häntä, eikä minua koskaan pidätetty.
 
Aluksi odottelin jotain tietoa tutkinnan etenemisestä, mutta pikku hiljaa unohdin koko asian. Tänään hiljaisuus kuitenkin loppui. Poliisi on siirtänyt syyttäjälle syyteharkintaan esitutkintamateriaalin 86 henkilöstä, joita epäillään rikoksista. Poliisin järjesti siis lisänäytöksen.
 
Poliisin on ollut pakko toimittaa mahdollisimman monesta epäillystä materiaalit syyttäjälle, sillä muuten aivan käsittämätön kiinniotettujen määrä ei olisi perusteltavissa. Helsingin poliisin johto on toiminut kovan poliittisen paineen alla, koska sisäministeri Kari Rajamäkeä on syystä vaadittu tilille tapahtumista. Tuloksia piti näyttää.
 
Itse oletin, että minun tapaukseni ei missään tapauksessa etene edes syyttäjälle asti, syytteestä nyt puhumattakaan. Aamun uutisen jälkeen kännykkäni (se sama kamerakännykkä) alkoi tietenkin piristä, joten otin yhteyttä tutkinnanjohtajaan. Olin lähinnä huvittunut, kun kuulin, että poliisi epäilee minua edelleen rikoksista. Vakava epäily mellakasta oli tietenkin karissut pois, mutta syyteharkintaan oli haluttu siirtää jotain minua koskevaa.
 
Nyt syyttäjä saa tutkinnanjohtajan mukaan esitutkintamateriaalin, jonka mukaan minua epäillään niskoittelusta, "koska en totellut poliisin antamaa poistumiskäskyä", ja haitanteosta, "koska tönin ja ryntäilin". Väitteet ovat täysin käsittämättömiä eivätkä pidä paikkaansa. En tietenkään syyllistynyt mihinkään rikoksiin, poliisin kuvaaminen on täysin laillista.
 
Kaikki paikalla olleet henkilöt toimittajat mukaan lukien tietävät, että poliisin ohjeistus oli sekavaa ja epäselvää eikä mahdollisia poistumiskäskyjä ollut edes mahdollista totella. Tämä on todettu useasti myös julkisuudessa.
 
En myöskään millään tavalla töninyt tai ryntäillyt. Päinvastoin poliisi kyllä ryntäili ja töni minua sumputettuaan ensin suuren joukon väkeä yhteen paikkaan. Massiivisen ja erikoisen operaation väsyttämänä poliisit menettivät harkintakykynsä ja ottivat minut kiinni, koska kuvasin heitä, vaikkei kiinnioton peruste ollut laillinen.
 
Ohessa on linkki Jere Leskisen tekemään minidokumenttiin päivän tapahtumissa. Sen lopusta jokainen voi päätellä, syyllistyinkö "niskoitteluun" ja "haitantekoon":

 

Kommentteja (38)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *