Tv-lupamaksuille sai vastinetta

Kirjoitettu Paavon blogi
 
Tv-lupamaksuista on käyty viime viikkoina kovaa keskustelua. Eikä vain ruotsalaisten ministerien maksamattomien televisiolupamaksujen vuoksi. Monet Vasemmistoliitonkin kansanedustajat ovat esittäneet televisiolupamaksusta luopumista ja Yleisradion toiminnan rahoittamista verovaroin.
 
Ajatus on kieltämättä houkutteleva. Tällä hetkellä televisiolupamaksu on suhteellisesti kovempi yksinasuville kuin perheellisille. Työssäkäyville 204 euroa vuodessa ei ole juuri mitään, mutta työttömille, kansaneläkkeen varassa eläville ja opiskelijoille se on kohtuullisen kova hinta. Verotuksen kautta televisiolupamaksu tulisi tavallaan progressiiviseksi.
 
Ajatukseen verovaroin rahoitettavasta Yleisradiosta sisältyy kuitenkin iso ongelma. Nyt Yleisradio on rahoitukseltaan "riippumaton", mutta verovaroin rahoitettaessa se muuttuisi tavallaan hallituksen televisioksi. Joka vuosi jouduttaisiin käymään kova budjettivääntö rahoituksen tasosta. Tämä ei varmasti suoraan vaikuttaisi Yleisradion sisältöön, mutta välillisesti sillä voisi olla vaikutusta.
 
Voiko hallituksen budjettiesityksestä riippuvainen televisioyhtiö olla kriittinen? Venäjän sananvapauden tilaa on kritisoitu paljon. Käytännössä kaikki kanavat ovat Vladimir Putinin hallussa. Haluammeko mennä myös Suomessa siihen suuntaan, että kanavat ovat entistä enemmän hallituksen sormien alla?
 
Jatkuvasti käydään keskustelua myös siitä, saadaanko lupamaksuille vastinetta. Itse olen aina arvostanut erittäin paljon Yleisradion monipuolista vastuuta koko suomalaisesta kulttuurista. Tätä vastuuta eivät mainosrahoitteiset kanavat kanna. On tärkeää, että jatkossakin turvataan televisio- ja radiokanavia, jotka kantavat vastuuta myös marginaalista ja pienemmille ryhmille tärkeiden asioiden uutisoinnista. Ei tarvitse kuin vertailla esimerkiksi Yleisradion ja mainosrahoitteisten kanavien dokumenttien tasoa, niin ymmärtää miksi tarvitaan Yleä.
 
Sunnuntaina Yleisradio antoi taas vastinetta tv-lupamaksuille. Kuuntelimme Göteborgissa netin kautta jalkapallokierrosta ja kohta mestaruusottelun jälkeen pystyimme katsomaan parhaat palat ottelusta myös netissä. Tällaista palvelua tulemme tuskin koskaan saamaan maksutta mainosrahoitteisilta kanavilta.
 
HJK-TamU ottelun televisiointi oli erittäin hyvin ja ammattimaisesti toteutettu. Ainoa miinus pitää antaa sille, että mestaruusottelun aikana spekuloitiin pitkät pätkät kommentaattori Juha Malisen tulevia valmentajasopimuksia ja vielä viimeisellä minuutilla palataan mestaruuden hehkuttamisen sijaan pohtimaan KuPS:n tulevaisuutta. Myötähäpeä oli vahva.
Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *