Mitä Vanhanen on todella sanonut?

Kirjoitettu Paavon blogi
 
Pääministeri Matti Vanhanen ajaa edelleen tiukasti sitä, että eduskunta ratifioisi EU:n perustuslain, vaikka lakiesitys on kuollut Ranskan ja Alankomaiden kansanäänestysten jälkeen. Se, että eduskunnassa viedään väkisin läpi laki, joka ei tule koskaan astumaan voimaan, on kansanvallan ja demokratian halventamista.
 
Pääministeri on omissa eduskunnassa pitämissä puheissaan korostanut, että kansan mielipidettä on kuunneltava ja kunnioitettava. Hän on myös itse sanonut, ettei laki tule voimaan alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. Viime viikolla Ajankohtaisen Kakkosen Eurooppa-illassa minun ja pääministerin välisessä "kaksintaistelussa" Vanhanen kuitenkin kielsi sen.
 
Jokainen voi päätellä itse.
 
 
8.6.2005 pääministerin ilmoitus ajankohtaisista EU-asioista:
 
"Viime lokakuussa Roomassa allekirjoitetun EU:n perustuslakisopimuksen ratifiointiprosessi sai uuden käänteen, kun ei-äänet voittivat Ranskan ja Alankomaiden touko-kesäkuun vaihteessa pidetyissä kansanäänestyksissä. Näillä kansanäänestyksillä on olennainen merkitys, koska perustuslakisopimus vaatii voimaan tullakseen kaikkien jäsenvaltioiden ratifioinnin. Ilman Ranskaa ja Alankomaita tai ilman mitään muutakaan jäsenmaata perustuslakisopimus ei tule voimaan, vaikka kaikki muut jäsenvaltiot olisivat sen ratifioineet. Toissapäivänä Iso-Britannia päätti jäädyttää perustuslakisopimusta koskevan lakiehdotuksen käsittelyn parlamentin alahuoneessa siihen saakka, kunnes tilanne selviää.
 
Kansanäänestysten tulokset olivat erittäin selviä, ja niissä ilmaistua kansan tahtoa on luonnollisesti noudatettava. Mutta silti on vielä jäljellä kysymys siitä, mitä ne vaikuttavat muiden jäsenvaltioiden ratifiointiprosesseihin…
 
…Viesti on joka tapauksessa se, että enemmistö äänestäjistä oli vakavalla tavalla tyytymätön ja vastusti sopimusta. Meidän tulee ottaa tämä viesti huomioon kaikissa maissa, myös Suomessa. (Ed. Elo: Oikeata puhetta!) Emme voi vain jatkaa ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut. Loppujen lopuksi niin unioni kuin sen jäsenvaltiotkin ovat olemassa kansalaisiaan varten, ei päinvastoin."
 
 
29.11.2005 valtioneuvoston selonteko Euroopan unionin perustuslakisopimuksesta:
 
"Sopimus vaatii voimaan tullakseen kaikkien jäsenvaltioiden ratifioinnin, kunkin oman perustuslain mukaan. Vähän vajaa puolet jäsenvaltioista oli ehtinyt käydä läpi sisäiset ratifiointimenettelynsä, kun Ranskan ja Alankomaiden kansanäänestykset kuluvan vuoden touko-kesäkuussa muuttivat tilanteen olennaisesti. Kahden EU:n perustajavaltion selkeään ei-äänten voittoon päättyneen kansanäänestyksen jälkeen oli selvää, ettei perustuslakisopimus voi tulla voimaan alkuperäisten suunnitelmien mukaisesti…
 
…Unioni ei voi jatkaa aivan kuin kansanäänestyksiä ei olisi ollutkaan. Niiden antamaa viestiä on kuultava ja niihin on reagoitava pitäen mielessä se, että unioni samoin kuin sen jäsenvaltiot ovat olemassa kansalaisiaan varten, ei päinvastoin."
Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *