Soten pakkoyhtiöittäminen ja hallintarekisteri pysäytettävä

Kirjoitettu Yleinen

Hallitus hyväksyi aamulla sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen niin sanotun valinnanvapauslainsäädännön. Tämä on se osa sote-uudistuksesta, joka on saanut murskaavaa kritiikkiä lähes kaikilta asiantuntijoilta. Ns. valinnanvapaus tulee pirstaloittamaan entisestään palveluja ja nostamaan kustannuksia. Näin arvioivat monet keskeiset asiantuntijat.

Ns. valinnanvapaus on tosiasiassa pakkoyhtiöittämistä. Se mahdollistaa monikansallisille veroparatiisiyrityksille mahdollisuuden tulla rahastamaan meidän sosiaalipalveluillamme ja terveydellämme.

Tätä sosiaali- ja terveyspalveluiden pakkoyhtiöittämis- ja markkinallistamismallia vastustivat vielä viime eduskuntakaudella kaikki eduskuntapuolueet paitsi yksi, kokoomus. Nyt hallitus on tehnyt lehmänkaupat, jossa keskusta sai maakunnat, kokoomus sai sote-markkinat ja perussuomalaiset sai, noh, säilyttää ministeripaikkansa.

Kysymys on yhdestä historian suurimmasta sote-muutoksesta. Sellainen pitäisi tietenkin valmistella ja päättää huolella. Nyt hallituksella oli niin kova kiire viedä lakia eteenpäin, että jo huomenna eduskunta keskustelee siitä. Mutta ryhmäpuheenvuoroja ei ole, toisin kuin yleensä kaikissa suurissa asioissa, ilmeisesti sen vuoksi, ettei eduskuntaryhmien oleteta ehtivän perehtyä tänään annettuun lakipakettiin.

*

Vastaavalla kiireellä on yritetty viedä läpi myös toista kiistanalaista hanketta, hallintarekisteriä. Hallintarekisteri nousi haudasta vapun ja kehysriihen jälkeen täysin yllättäen. Se runnottiin valiokunnassa läpi ilman etukäteisvaroitusta kahdessa päivässä.

Ilmeisesti joillain hallituspuolueissakin on herännyt kritiikki tätä hämärärekisteriä kohtaan. Hallintarekisterin piti olla nimittäin tänään eduskunnan täysistunnossa toisessa käsittelyssä, ja huomenna äänestyksessä. Asia vedettiinkin kuitenkin juuri ennen istunnon alkua listoilta.

Tämä osoittaa, että esittämämme kritiikki hämärärekisteriä kohtaan on ollut oikeaan kohdistuvaa, mutta tähän asti hallintarekisteri on onnistuttu viemään eteenpäin kiireellä. Olisiko nyt tultu järkiinsä ainakin joissain hallituspuolueissa? Toivottavasti.

Toivottavasti myös sote-palveluiden pakkoyhtiöittämisessä ja markkinallistamisessa jotkut hallituspuolueet tulevat vielä järkiinsä, vaikka lakia yritetään ajaa läpi suurella kiireellä.

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *