Palvelut ensin – veronalennukset sitten

Kirjoitettu Paavon blogi

Keväällä käytiin kuntavaalit. Silloin selkeästi nousi esille, että helsinkiläisten mielestä suurimmat ongelmat kaupungissa liittyvät sosiaali- ja terveyspalveluiden laatuun ja henkilöstön määrään, päivähoidon ryhmäkokoihin ja peruskoulun luokkakokoihin sekä asumisen kohtuuttoman korkeaan hintaan.

Tapasin vaalien alla tuhansia ja tuhansia ihmisiä ja olen myös tavannut jatkuvasti ihmisiä vaalien jälkeen, viimeksi Hakanimen torilla ja silakkamarkkinoilla. En muista yhdenkään, en siis yhdenkään, valittaneen, että Helsingissä on liian korkea kuntaveroprosentti. Sen sijaan kyllä suoraan asumisen hintaan vaikuttavaa maan vuokraa pidetään liian korkeana.

*

Tätä taustaa vasten on yllättävää, että pormestari Jan Vapaavuoren budjettiesityksen kärkenä on kunnallisveron alentaminen puolella prosenttiyksiköllä. Minulla ei ole sinänsä mitään Helsingin kuntaveron alentamista vastaan. Helsingissä kuntaveron on syytä olla alemmalla tasolla kuin monessa muussa kunnassa kompensoidakseen korkeita asumiskustannuksia.

Mutta ennen kuin aletaan jakamaan veronalennuksia, pitäisi katsoa missä jamassa ovat kaupungin palvelut. Kun lasten palveluihin ollaan esittämässä lisää varoja, kokoomuslaiset ovat aina sormi pystyssä sanomassa, ettei ”lapsiemme ja lastenlapsiemme” kustannuksella saa ottaa velkaa. Nämä puheet kuitenkin unohtuvat välittömästi, kun nykyisille aikuisille ollaan jakamassa veronalennuksia.

*

Helsingissä oli voimassa viime valtuustokaudella tekninen ”tuottavuustavoitteen” nimellä kulkenut leikkausohjelma. Se heikensi joka vuosi palveluita prosentin verran.

Vasemmiston tavoite oli strategianeuvotteluissa luopua mekaanisesta leikkaustavoitteesta kokonaan. Onnistuimme puolittamaan tuottavuustavoitteen ja se on kiinnitetty aitoon tuottavuuteen.

Kun pormestari Vapaavuorenkin mukaan nyt Helsingin taloudessa on tilaa, eikö pitäisi ensisijaisesti korjata sitä vahinkoa, jota leikkaukset ovat aiheuttaneet?

Helsingin mielenterveyspalvelut, vanhuspalvelut ja lastensuojelu vaativat ehdottomasti lisää resursseja. Vanhuspalveluiden tilasta Helsinki on jopa joutunut AVI:n seurantaan.

Sosiaali- ja terveyspuolella Vapaavuoren budjetissa ei kuitenkaan luvata parannuksia. Kasvatus- ja koulutuspuolelle sentään on tulossa vähän lisää. Päivähoidon ryhmäkokoja ja peruskoulun luokkakokoja pitää pienentää. Oppimiseroja kaupungin sisällä on tasattava.

*

Nyt kun poliittiset ryhmät lähtevät käymään neuvotteluja ensi vuoden budjetista, on vakavan pohdinnan paikka. Onko veronalennus oikea painotus, kun samaan aikaan sote-palvelut huutavat lisää resursseja.

Kommentteja (1)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *