Lasten palveluita vai aikuisten veronalennuksia?

Kirjoitettu Paavon blogi

Oletteko huomanneet, että kokoomuslaiset ovat herkkiä arvostelemaan muita?

Kun lasten varhaiskasvatukseen tai peruskouluun esitetään parannuksia leikkausten sijaan, niitä vastustetaan ”meidän lasten ja lastenlasten” vuoksi. ”Me emme voi jättää velkaa tuleville sukupolville”, moralisoivat kokoomuslaiset.

Mutta ”meidän lapset ja lapsenlapset” unohtuvat silloin, kun ollaan jakamassa veronalennuksia nykyisille aikuisille.

Helsingin kaupungin tilinpäätös on lähes 470 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Helsinki tekee kovaa tulosta, koska palveluja leikataan automaattisesti tuottavuustavoitteella ja investointikatto estää järkeviä korjaus- ja rakennushankkeita.

Helsingillä olisi siis varaa ja mahdollisuus esimerkiksi pienentää varhaiskasvatuksen ryhmäkokoja ja peruskoulun luokkakokoja, korjata homekouluja, rakentaa lisää asuntoja ja palkata lisää työntekijöitä vanhustenpalveluihin.

Paitsi jos kysytään kokoomukselta, niin näihin parannuksiin ei ole varaan ”tulevien sukupolvien vuoksi”. Mutta veroja näköjään on varaa alentaa. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki esittää 0,5–1,0 prosenttiyksikön alennusta Helsingin kuntaveroon.

Minulla ei ole sinänsä mitään Helsingin kuntaveron alentamista vastaan. Helsingissä kuntaveron on syytä olla alemmalla tasolla kuin monessa muussa kunnassa kompensoidakseen korkeita asumiskustannuksia.

Mutta tämä osoittaa vain alasti sen, että oikeiston poliittinen puhe, ettei ole varaa, on puhtaan ideologista.

Jos pitää valita lasten koulutuksen ja aikuisten veronkevennysten väliltä, minä valitsen ensimmäisen. Entä sinä?

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *