Turkin demokratiassa oppositio suljetaan vankilaan

Kirjoitettu Yleinen

Keskustelin viime viikonloppuna pitseriaa pitävien turkkilaisten kanssa. He olivat kauhuissaan Turkin tilanteesta. Yksi työntekijöistä kertoi, että Turkin armeijan helikopterit olivat pommittaneet hänen kotikaupunkiaan Syyrian rajalla.

Pitserian pitäjät esittivät kysymyksen, jonka myös Vasemmisto on nostanut eduskunnassa monta kertaa esille. Miksi EU on niin hiljaa Turkin tilanteesta? Tähän voisi lisätä myös kysymyksen, miksi Yhdysvallat on niin hiljaa NATO-maan toiminnasta.

Samaan aikaan, kun EU ja Yhdysvallat käyvät taistelua julmaa terroristijärjestö Daeshia vastaan, Turkki käyttää tilannetta hyväkseen ja käy sotaa kurdeja vastaan. Samaan aikaan kun Suomi ja muut länsimaat kouluttavat kurdien peshmerga-joukkoja Pohjois-Irakissa, on Turkki pommittanut kurdeja niin Turkissa kuin Syyriassa. Turkin iskuista ovat kärsineet eniten siviilit, lapset ja naiset.

Sen sijaan, että EU painostaisi Turkkia lopettamaan hyökkäykset kurdeja vastaan ja puuttuisi tiukasti ihmisoikeusloukkauksiin, Turkin kanssa on tehty ns. pakolaissopimus syyrialaisten pikakäännyttämisestä takaisin Turkkiin. Maahan, joka Human Rights Watchin mukaan on ampunut rajallaan sotaa pakenevia syyrialaisia.

Tämä on häpeäksi koko EU:lle. Unionin perusperiaatteet ihmisoikeuksista, sananvapaudesta ja demokratiasta on unohdettu, kun Turkin kanssa on käyty neuvotteluja. Miten Turkkia voi pitää turvallisena maana, jos se käy samaan aikaan sotaa omia kansalaisiaan vastaan ja ampuu pakolaisia kohti rajallaan?

Se että EU ja Yhdysvallat on niin hiljaa Turkin toiminnasta, antaa vain lisää vettä myllyyn itsevaltaiselle maan presidentille Recep Tayyip Erdoganille. Turkin valtapuolue AKP ajaa kansanedustajien syytesuojan poistamista.

Viime kesäkuun parlamenttivaaleissa ja syksyllä uusintavaaleissa vasemmistolainen ja kurdeja puolustava HDP onnistui ylittämään kohtuuttoman korkean kymmenen prosentin äänikynnyksen. HDP:n kansanedustajat ovat joutuneet Turkin parlamentissa väkivaltaisten hyökkäysten kohteeksi ja jos kansanedustajien syytesuoja poistetaan, uhkaa HDP:n edustajia pahimmillaan vuosien vankeustuomiot tekaistuista rikossyytteistä.

EU käy tällä hetkellä myös viisumivapausneuvotteluja Turkin kanssa. Viisumivapaus olisi tietenkin hyvä asia turkkilaisille, mutta se olisi samalla myös sulka Erdoganin hattuun. Haluaako EU todella antaa tällaisen signaalin Turkin valtaapitäville?

EU:n ryhtiliike voisi lähteä Suomesta. Ulkoministeri Timo Soini voisi tiukasti ottaa kantaa Turkin tilanteeseen. Hän on kuitenkin keskittynyt viimepäivinä kirjoittamaan absurdeja ”plokeja” fillarikommunisteista.

Kommentteja (2)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *