Sote-palveluiden yhtiöittäminen on valtava pommi

Kirjoitettu Yleinen

Eilen hallituksen tiedottamiin sote-linjauksiin sisältyy valtava pommi. Hallitus haluaa yhtiöittää meidän kaikkien suomalaisten sosiaali- ja terveyspalvelut, jotta saataisiin aikaan kilpailua. Sote-palveluissa on kysymys meidän perusterveydenhoidosta ja erikoissairaanhoidosta, mutta myös yhtälailla esimerkiksi lastensuojelusta tai vanhusten palveluista.

Miksi yhtiöittäminen on valtavan suuri asia?

Yhtiömuodossa meidän julkiset palvelumme avautuvat väistämättä kilpailulle. Se tarkoittaa sitä, että julkinen puoli joutuu kilpailuttamaan palveluiden tuottamisen. Monikansallisille yrityksille avataan mahdollisuus tulla rahastamaan meidän yhteisillä sosiaali- ja terveyspalveluillamme.

Tällä viikolla on puhututtanut ns. panamapaperien myötä entistä selvemmin esiin tullut veroparatiisien käyttö laittomaan verojen kiertämiseen ja aggressiiviseen verovälttelyyn. Nyt hallitus haluaa avata meidän sote-palvelujamme entistä enemmän yrityksille, joiden tiedetään jo nyt käyttävän hyvin aggressiivista verosuunnittelua.

Mitä sote-palveluiden yhtiöittäminen ja kilpailuttaminen tarkoittaa tavallisen asiakkaan näkökulmasta? Sote-palvelut pilkkoutuvat entisestään, eikä kukaan ota kokonaisvastuuta hoidosta, kun sitä tarjotaan entistä pienemmissä kokonaisuuksissa eri tuottajilta. Sote-palveluita saa varmasti jatkossakin isoissa kaupungeissa, mutta miten käy syrjäseutujen? Ja asiakasmaksut tulevat varmasti nousemaan entisestään.

Yhtiöittäminen on myös uhka demokratialle. Yhtiöiden hallinto on vähemmän avointa ja läpinäkyvää. Demokraattisesti valittujen päätöksentekijöiden mahdollisuus tiedonsaantiin ja päätöksentekoon heikkenee.

Yhtiöittämisessä herää myös suuri huoli sote-palveluja tuottavien yli 200 000 työntekijän asemasta, jotka ovat usein pienipalkkaisia naisia. Mitä yhtiöittämisen myötä tapahtuu heidän työ- ja palvelusuhteilleen? Mitä tapahtuu työntekijöille, jos yksityinen yritys voittaa kilpailutuksen julkisista palveluista?

Keskusta ja perussuomalaiset ovat aikaisemmin sanoneet puolustavansa julkisesti tuotettuja palveluja. Kokoomus on ajanut yksin ”valinnanvapauden” nimissä sote-palveluiden markkinaehtoistamista ja avaamista raa`alle kilpailulle. Nyt muut hallituspuolueet näyttävät hypänneen kokoomuksen kelkkaan.

Puheenjohtaja Alexander Stubbin asema puolueen johdossa horjuu, ja hänen piti saada sulka hattuunsa kehysriihestä. Ovatko keskusta ja perussuomalaiset valmiita uhraamaan suomalaiset sote-palvelut yhtiöittämisen tielle vain turvatakseen Stubbin asemaa?

Ministeri Rehula sanoi eilen illalla A-studiossa, että sote-palvelut pitää yhtiöittää valinnanvapauslainsäädännön takia. Hän perusteli yhtiöittämistä kilpailulainsäädännöllä ja EU:n asettamalla potilaiden liikkuvuusdirektiivillä. Eli ideologisessa päätöksessä yritetään taas mennä EU:n selän taakse.

Sipilän hallitus on pyrkinyt viemään jo aikaisemmin kahta hyvin ideologista ja kiistanalaista hanketta eteenpäin EU-pakkoon vedoten. Valtiovarainministeri Stubb väitti, että EU pakottaa Suomen mahdollistamaan hallintarekisteri. Tämä väite on väärä, ja Stubb joutui myös lopulta eduskunnan edessä myöntämään, neljän kuukauden jälkeen, ettei EU edellytä hallintarekisteriä.

Samoin hallitus on ajanut Metsähallituksen yhtiöittämistä EU:iin vedoten. Europarlamentaarikko Merja Kyllönen on kilpailukomissaarilta saamansa kahden kirjallisen vastauksen myötä yksiselitteisesti osoittanut, ettei hallituksen EU-perustelu pidä paikkaansa.

Kuka uskoo tällä kertaa hallituksen selityksiin ja perusteluihin?

Kommentteja (4)
 1. jussi 8.4.2016-21:35

  En ymmärrä, miksi vasemmistoliitto vastustaa kaikkea mikä liittyy vapaaseen markkinatalouteen. Vapaa kilpailu, yksityinen omistus ja ihmisten vaurastuminen ovat kirosanoja vasemmistoliitolle. Vapaan markkinatalouden on moneen kertaan osoitettu tuovan enemmän vaurautta yhteiskuntaan kuin takapajuisen, suljetun valtiovetoisen talouden. Onneksi vasemmistoliitto ei ole määräämässä Suomen taloudesta ja verotuksesta, muutoin nostaisin aika nopeasti kytkintä tästä kommarilandiasta.

  Miten Suomi saadaan nousuun? Vastaus löytyy kaikesta siitä mitä vasemmistoliitto vastustaa:
  1) Pääoma- ja osinkoverotus reilusti alemmaksi
  2) Ansiotuloveron progressiota alemmaksi
  3) Verolait lyödään lukkoon seuraavaksi 10v ajaksi
  4) AY-liikkeet lopetettava ja korvattava valtion yleisellä kanslialla
  5) Paikallinen sopiminen lailliseksi, annetaan yritysten määrittää palkkataso
  6) Irtisanomissuojaa heikennettävä

  • Erja Helenius 30.4.2016-15:15

   Jussin tekstiä lukiessa totesin: Jussi haluaa uutta kansalaissotaa ja ihmisten alistamista, nöyryyttämistä ja eriarvoistamista.

   Erja Tampereelta, missä kansalaissota ja sen jälkiseuraukset tuntuvat ja vaikuttavat vieläkin

 2. Pirjo Lehti 9.4.2016-16:31

  haluaisin tietää mitä järkeä on maakuntahallinnossa. Se on yksi hallintoporras lisää tähän pyrokratiaan. Lisää johtajia ja korkeapalkkaisia virkamiehiä. Lisää pakopaikkoja kyllästyneille poliitikoille. yhtenäistettävät atk-palvelut ja toiminnot tuovat rutosti lisämenoa. Samoin tyhjilleen jäävät rakennukset, nytkin Nurmijärvellä rakennetaan uutta terveyskeskusta Rajamäelle. Tässä ei ole mitään järkeä

 3. Karpo Arenmaa 14.4.2016-10:41

  Miten ihmeessä maakuntahallinnolla voi olla mitään sananvaltaa yksityisessä osakeyhtiössä, jollaisiksi kaikki julkiset Sote-palvelut ollaan tekemässä? Demokraattisesti valituilla maakuntahallinnon edustajilla on hyvin rajattu valta toimia yksityisissä yrityksissä. Vaikuttaa siltä, että kokoomus on jälleen kerran ottanut poliittisen voiton keskustasta (tai oikeammin: luen Sipilän ajavan kokoomuslaista politiikkaa).

  Tietotekniset palvelut tulisi yhtenäistää maanlaajuisesti, jotta potilaiden tiedot olisivat tarpeen mukaisessa paikassa, eikä samoja testejä tarvitsisi ottaa jokaisessa sairaalassa erikseen. Pahimmillaan nykyiset järjestelmät eivät edes siirrä tietoa saman sairaalan osastolta toiselle, saati sitten saman kaupungin sisällä. (Omakohtaisia kokemuksia Lahdesta.)

  Mitä palvelujen digitalisointi tarkoittaa terveyskeskuksille? Se tarkoittaa terveyskeskusten lakkauttamista ja samalla palvelut siirtyvät kotisohvalle, kunhan kansalaisilla on osaamista niiden käyttöön, he jaksavat käyttää niitä ja heillä on varaa niihin. Siis hoitakaa itsenne, jos olette kykeneviä siihen. Tämä on oma näkemykseni miksi hallitus ajaa yksityistämistä niin rajusti.

  27 miljardin siirto kunnilta yksityiselle puolelle on merkittävä ja varsinkin osakemarkkinoille se tulee olemaan melkoinen piristysruiske. Taitaa Sipilän miljoonille tulla paremmat osingot tätä kautta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *