Kehysriihessä rajuja leikkauksia pienituloisilta

Kirjoitettu Yleinen

Panamapaperien julkistamisen jälkeen olisi voinut odottaa, että hallitus olisi julkistanut toimia, joilla veroparatiisitalouteen ja veronkiertoon puututaan. Kehysriihessä ei koko asiaa edes mainittu. Sen sijaan pienituloisilta leikataan lisää, mutta isotuloiset osallistuvat edelleen ”talkoisiin” vain marginaalisesti.

Hallituksen kehysriihessä tehtiin uusia rajuja leikkauksia. Ennen vaaleja perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanoi, ettei alle 1000 euroa kuukaudessa saavilta saa, voi eikä ole järkevää leikata. Nyt hallitus tekee kuitenkin tasoleikkauksen pienimpiin sosiaalietuuksiin: työttömyyskorvauksiin, sairauspäivärahoihin, eläkkeisiin. Takuueläkkeen varassa elävät saavat sentään noin 25 senttiä päivässä lisää.

Timo Soini myös kehuskeli, miten hyvätuloiset ”sileäkätiset” nyt osallistuvat, kun sairauspäivärahaa leikataan yli 30 000 euroa vuodessa tienaavilta. Eli jokainen yli 2500 euroa kuukaudessa tienaava, tämä sinulle tiedoksi. Olet Soinin mukaan hyvätuloinen sileäkätinen!

Hallitus leikkaa myös kunnilta, mikä merkitsee peruspalveluiden heikkenemistä. Samaan aikaan hallituksen jo aiemmin päättämien asiakasmaksukorotusten päälle tehdään vielä uudet korotukset. Asiakasmaksujen korotuksista kärsivät erityisesti pienituloiset.

* * *

Kehysriihessä ei peruttu opintotuen leikkaamista. Kaikkein pienituloisimman väestöryhmän perustoimeentulosta leikataan noin neljännes pois! Opintorahasta ei juustohöylätty vaan järjestelmä pilkottiin kirveellä. Opintorahapainotteisesta järjestelmästä siirrytään lainapainotteiseen malliin. Tämä on paluuta menneisyyteen.

Siitä pitää antaa tunnustusta hallitukselle, että opintotuen suurin yksittäinen epäkohta eli vanhempien tulojen vaikutus itsenäisesti asuvien 2. asteen opiskelijoiden opintotukeen poistuu. Tämän poistamisesta tehtiin periaatepäätös jo ollessani opintotuesta vastaava ministeri, hienoa että se nyt toteutettiin. Opiskelijoiden siirtyminen yleisen asumistuen piiriin on positiivinen muutos, tosin opiskelijaperheet joissa toinen käy töissä, ovat tässä mallissa kärsijöinä.

Hallituksen kaikkein suurimmat leikkaukset kohdistuvat koulutukseen. Nyt kehysriihessä valtiovarainministeri Alexander Stubb kehuskeli sillä, ettei koulutuksesta leikattu vielä enemmän. Siitäkö voi olla ylpeä? Koulutuksesta leikataan vuositasolla satoja ja satoja miljoonia euroja, nyt hallitus näyttelee koulutusmyönteistä sadan miljoonan euron kertapanostuksella koulutukseen.

Sen sijaa kehitysyhteistyö ei säästynyt lisäleikkauksilta. Kehitysyhteistyö oli jo valmiiksi suhteellisesti suurin hallituksen leikkauskohde. Muun muassa ulkoasiainvaliokunta paheksui yksimielisessä budjettilausunnossaan kehitysyhteistyön 43 prosentin leikkausta. Silti hallitus päätti kehitysriihessä leikata vielä 25 miljoonaa euroa lisää maailman köyhimmiltä.

Hallitus jatkoi siis linjaansa. Kaikkein pienituloisimmilta, sairaimmilta ja heikoimmassa asemassa olevilta leikataan. Samaan aikaan suurituloiset katselevat näitä pääministeri Juha Sipilän ”talkoita” katsomosta ja huutelevat ohjeita pienituloisille, jotka kantavat vastuun leikkauksista.

* * *

Kehysriihessä hallitus esitti todella kunniahimoisen työllisyystavoitteen. On hyvä, että hallituksella on kunnianhimo korkealla. Tosin suunta työllisyydessä on ollut juuri päinvastainen. Työttömyys on lisääntynyt koko Sipilän hallituskauden ajan ja pitkäaikaistyöttömyys on lähtenyt lähes räjähdysmäiseen kasvuun.

Tästä huolimatta hallitus ei ole lisäämässä työllisyysmäärärahoja, vaan niiden tasoa leikataan, vaikka aikaisempikaan taso ei ole riittänyt edes vuoden puoliväliin asti. Kun starttirahat loppuvat, jää moni yritys perustamatta. Kun palkkatukea ei voida myöntää, jää moni työtön työllistymättä.

Vasemmisto on vaatinut työllisyysmäärärahojen kasvattamista ja elvytystä infra-rakentamisella. Hallitus julkistikin listan uusia infra-hankkeita kehysriihessään. Pitää antaa kehuja hallitukselle erityisesti Raide-Jokerin ja Tampereen raitiotien rahoittamisesta. Nämä hankkeet luovat suoraan työtä, mutta mahdollistavat myös asuntorakentamista. Hyvää on myös se, ettei hankkeita rahoiteta tuottavaa valtion omaisuutta myymällä. Myös teollisuuden toimintaedellytyksiä parannetaan väylähankkeilla.

Sen sijaan päätös leikata perusväylänpidon rahoitusta 35 miljoonalla eurolla vuodessa on onneton. Jo nyt meidän raiteet ja tiestö ovat heikossa kunnossa. Parlamentaarisen työryhmän arvion mukaan meidän korjausvelkamme väylästössä on noin 2500 miljoonaa euroa. Hallitus siis kasvattaa korjausvelkaa entisestään.

Näillä infra-hankkeilla ei valitettavasti elvytetä Suomen taloutta nousuun, vaikka hyviä hankkeita ovatkin. Nyt tarvittaisiin rohkeaa otetta ja elvytystä, jolla laitetaan väylästön lisäksi kuntoon myös homekoulut ja rakennetaan uusia kohtuuhintaisia asuntoja.

* * *

EDIT: Tarkemman tarkastelun perusteella hallitus on lisäämässä 30 miljoonaa euroa kehykseen nähden työllistämismäärärahoihin. Hyvä, että lisäävät, mutta silläkään ei päästä tasolle ennen leikkauksia vaikka työttömyys jatkaa kasvua.

Kommentteja (1)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *