Perusinfra pidettävä kotimaisessa omistuksessa

Kirjoitettu Yleinen

Carunalta tuli toissa viikolla karu kirje sen asiakkaille: sähkönsiirtomaksut nousevat keskimäärin noin 30 prosenttia. Pääasiassa australialaisten ja kanadalaisten pääomasijoittajien omistama Caruna rahastaa monopolivoittoja ja maksajina on 600 000 suomalaista sähkön tarvitsijaa.

Ja alleviivatakseen tätä vedätystä ruiskukansinisellä kynällä, Caruna kiertää Suomen veroja ja kierrättää rahansa veroparatiisiin.

Carunan toinen pääomistaja australialainen First State Investments kehuu mainosvideossaan, että sen strategia on sijoittaa monopoleihin ja tehdä niillä voittoa. Samainen pääomasijoittaja omistaa nykyään myös Suomen viestintäverkkomonopolin Digitan. Australialaiset rahastavat siis meitä suomalaisia niin sähkönsiirrosta kuin television katselusta.

Joulukuussa 2013 Jyrki Kataisen hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta antoi käytännössä valtionyhtiö Fortumille luvan myydä sähköverkkonsa. Vasemmistoliiton edustajana esitin, ettei Fortumin sähköverkkoja saisi myydä ulkomaalaisille pääomasijoittajille. Pidin niitä strategisesti tärkeänä kansallisomaisuutenamme.

Valitettavasti jäimme yksin esityksemme kanssa ja valitettavasti silloin esittämämme uhkakuvat ovat toteutuneet.

On kummallista, ettei sellainen liiketoiminta, joka perustuu kansallisomaisuutemme hallintaan ja ylläpitoon ja joka on kannattavaa ulkomaisille ostajille, ole riittävän kannattavaa suomalaisille myyjille, jotta he pitäisivät yhtiöiden ja erilaisten sähkö- ja viestintäverkkojen strategisen omistuksen kotimaisessa käsissä.

Perusinfra on pidettävä kotimaisessa, mieluiten julkisessa, omistuksessa. Herää kysymys, mikä on Metsähallituksen kaavaillun yhtiöittämisen jälkeen esimerkiksi metsiemme ja vesiemme kohtalo tulevaisuudessa?

* * *

Valtionyhtiöt ovat luoneet työtä ja vaurautta suomalaiseen yhteiskuntaan. Viimeisen kahdenkymmen vuoden aikana tätä kansallisomaisuuttamme on hävitetty kiihtyvään tahtiin. Voittajina ovat olleet ulkomaalaiset pelurit.

Valtionyhtiöitä on yksityistetty alehintaan, taitamattomasti ja valtion etujen vastaisesti. Valtion neuvonantajina ovat toimineet omaa ja sijoittajien etua ajaneet Björn Wahlroosin Mandatum ja Peter Fagernäsin Conventum sekä pääasiassa yhdysvaltalaiset investointipankit.

Surullisin esimerkkitapaus on Fortumin kohtalo. Valtio myi 37 prosenttia Fortumin osakkeita. Niistä lähes puolet meni suunnatuilla osakemyynneillä suoraan ulkomaalaisille ostajille. Porvaripuolueilla ei käynyt ilmeisesti edes mielessä kansankapitalismin mahdollisuus.

Jos Fortumin osakkeita ei olisi myyty, sen osingot olisivat tulleet kokonaisuudessaan Suomen valtiolle ja valtio olisi saanut tähän päivään mennessä yli kolme kertaa enemmän tuloja Fortumista ja Neste Oilista kuin valtio sai yksityistämismyynnistä. Ja koko Fortum ja koko Neste Oil olisivat edelleen kansallisomaisuuttamme.

Autokatsastus myytiin vuonna 2003 yksityisille 59 miljoonalla eurolla. Kolme vuotta myöhemmin yritys myytiin eteenpäin ulkomaalaisille pääomasijoittajille useilla sadoilla miljoonilla euroilla. Autonsa katsastukseen vievä näkee tämän laskussaan.

Suomen hallitukset ovat yhtiöiden alihintaisella myynnillä hävittäneet kansallisomaisuuttamme esimerkiksi Valmetista, Outokummusta ja Kemirasta.

Tätä tarkoitan sillä, kun sanon, että valtio on toiminut valtionyhtiöiden yksityistämisessä taitamattomasti ja Suomen sekä suomalaisten etujen vastaisesti.

* * *

Historia on hyvä tuntea, jotta voi tehdä parempia päätöksiä tulevaisuudessa.

Herra pääministeri, te vastaatte valtionyhtiöiden omistajaohjauksesta. Olette kertonut hallituksen tuovan ensimmäisen vuosineljänneksen, eli finanssikapitalistien kielellä kvartaalin, aikana eduskunnan käsittelyyn valtioneuvoston tiedonannon omistajaohjauksesta.

Iso kysymys onkin, aikooko Sipilän hallitus myydä kansallisomaisuuttamme alehintaan. Ainakin virkamieskunnassa näyttää olevan kovia myyntihaluja. Eilen omistajaohjausosaston osastopäällikkö Eero Heliövaara Ylen haastattelussa valitteli valtiolla olevan paljon ”laiskaa pääomaa”. Vielä laiskemmaksi se muuttuu joutuessaan finanssituotteen muodossa laiskoille sijoittajille.

Valtion yhtiöiden synnyttämisessä Maalaisliitto, nykyinen Suomen Keskusta, on ollut avainasemassa. Keväällä uusissa omistajapolitiikan linjauksissa ratkaistaan meidän kansallisomaisuutemme kohtaloa. Nyt on asetettava Keskustan puheenjohtajalle pääministeri Sipilälle kova kysymys: Onko maallamme malttia vaurastua?

Vasemmistoliiton mielestä vanhoista virheistä on syytä ottaa opiksi. Sen, mikä kannattaa Suomessa ulkomaalaisille pääomasijoittajille, on oltava kannattavaa ja omistamisen arvoista myös meille itsellemme. Kansallisomaisuuttamme ei pidä enää yksityistää ulkomaalaisille sijoittajille, vai mitä pääministeri Sipilä?

Vasemmistoliiton ryhmäpuhe eduskunnassa 9.2.2016 keskustelussa pääministerin ilmoituksesta hallituksen politiikasta vuonna 2016.

Kommentteja (2)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *