Työttömät ja AY-liike jälleen poliittisen hyökkäyksen kohteena

Kirjoitettu Paavon blogi

Euroopassa on harjoitettu leikkaavaa ja kurjistavaa politiikkaa viimeisen seitsemän vuoden ajan. Monet ajattelevat leikkauksilla vain budjetin määrärahojen karsimista, mutta on hyvä huomata, että leikkauksilla on merkittävästi heikennetty myös työehtoja ja työntekijöiden asemaa.

Suomessa on esitetty kiihtyvään tahtiin budjettileikkausten rinnalla leikkauksia myös työntekijöiden asemaan. Viime aikoina on esitetty muun muassa koeajan pidentämistä, pätkätöihin palkkaamista ilman perustetta, ensimmäinen sairaspäivän muuttamista palkattomaksi, niin sanotuista pekkas-päivistä luopumista, lomaltapaluurahasta luopumista ja niin edelleen.

Itsenäisyyden juhlarahasto Sitra on tänään omalta osaltaan heittänyt lisää bensaa liekkeihin julkaisemalla keskustelupaperin, jossa halutaan kovalla kädellä heikentää työttömien asemaa.

Keskustelupaperi on nimetty ”asiantuntija” näkemykseksi. Osa sen kirjoittajista on kiistämättä asiantuntijatehtävissä, mm. professori ja ylijohtaja, mutta julkisen rahaston Sitran tilaama paperi on pikemminkin syvästi ideologinen ja poliittinen avaus kuin puolueeton asiakirja.

Kirjoittajina ovat kovasta oikeistopolitiikasta tunnettu kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki, VATT:n ylijohtaja Juhana Vartiainen sekä vihreissä vaikuttavat professori Heikki Hiilamo ja kansanedustaja Osmo Soininvaara. Lisäksi kirjoittajiin kuuluu Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtaja Tuomas Pöysti.

*

Keskusteluasiakirjassa ehdotetaan nykymuotoisesta ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta luopumista. Tämä on haluttu pukea ”sosiaalisen oikeudenmukaisuuden” kaapuun. Ansiopäivärahaa ei tällä hetkellä voi saada, jos ei kuulu työttömyyskassaan. Kirjoittajien mielestä on sosiaalisesti oikeudenmukaista leikata ansiopäivärahan kestoa, koska jotkut eivät halua käyttää vapauttaan liittyä työttömyyskassaan.

Ansiopäivärahan keston lyhentäminen tarkoittaisi suoraa leikkausta työttömien toimeentuloon, erityisen pahasti ehdotus kohtelisi rakennemuutosalueiden työttömiä, joille on lähes mahdotonta saada nopeasti uutta työtä tai myydä nopeasti asuntonsa työn perässä muuttamisen takia.

Ehdotuksen punainen lanka on uusliberalistisesta talousopista tuttu työvoiman tarjonnan lisääminen. Keinot työvoiman tarjonnan lisäämiseen ovat oikeistolaisessa talousopissa tarkoittaneet lähinnä pyrkimyksiä heikentää työttömyysturvaa ja näin ”kannustaa” työttömiä köyhyyden kautta aktivoitumaan työmarkkinoilla, joissa heidän työllistymismahdollisuudet ovat työvoiman alhaisen kysynnän takia jo valmiiksi heikot.

Todellinen ongelma työmarkkinoilla on työpaikkojen puute eikä työvoiman tarjonnan vaje. Nykyisen talouden taantuman syyt piilevät talouden kysynnän puutteessa. Työvoiman tarjonnan lisäämiseen perustuva politiikka on vain pahentanut työttömyyttä. Paisuneen työvoimareservin seurauksena työmarkkinat uhkaavat myös lopullisesti eriytyä erilaisten työharjoittelupakkojen ja ilmaistyön takia.

Ehdotuksella haetaankin ammattiyhdistysliikkeen aseman heikentämistä. Työntekijöiden toimeentuloturvan heikentämisen lisäksi kirjoittajat siis haluavat myös murtaa työntekijöiden neuvotteluaseman työmarkkinoilla.

Nykyistä ansiopäivärahajärjestelmää romuttamalla työn tarjontaa lisätään etuuksia heikentämällä ja samalla jätetään sanomatta se taka-ajatus, että työvoiman liikatarjontaa ylläpitämällä halutaan laskea työn hintaa. Ehdotuksella siis halutaan dumpata palkkoja. Samat tahot ovat ajamassa palkkojen alentamista paikallisen sanelun kautta, työlakien romuttamista, työehtosopimusten yleissitovuuden poistamista ja lakkosakkojen kasvattamista ja lakko-oikeuden kaventamista. Tavoitteena vaikuttaa olevan palauttaa täysi isäntävalta työmarkkinoille.

*

Keskustelupaperissa nostetaan esille myös aivan oikeita ongelmia. Itsensä työllistäjien, freelancerien ja pienten yrittäjien työttömyysturva on heikko tai olematon. Vasemmiston mielestä näiden tahojen työttömyysturva pitäisi nostaa vastaamaan muiden työntekijöiden työttömyysturvaa.

Tarvittaisiin positiivisia ratkaisuja, joissa parannetaan heikossa työmarkkina-asemassa olevien tilannetta. Pitäisi ottaa käyttöön sosiaaliturvan uusi muoto, joka huomioi pätkä-, silppu-, ja vuokratyöntekijät sekä itsensä työllistäjät. Ratkaisu sosiaaliturvan ja työnteon yhteensovittamiseen on perustulo.

”Asiantuntijoiden keskusteluasiakirjassa” kuitenkin haetaan kurittavia ja negatiivisia ratkaisuja. Tällaista kehitystä vastaan Vasemmisto taistelee.

Kommentteja (6)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *