Tilannearvio pakolaisuudesta päivitettävä

Kirjoitettu Yleinen

Tänään eduskunnan suuressa valiokunnassa käsiteltiin Euroopan pakolaistilannetta. On hyvä, että hallitus on valmis ottamaan vastaan 2400 pakolaista eteläisistä EU-maista. Suomen hallituksen kanta ei kuitenkaan ole niin humaani kuin päältäpäin näyttää. Suomi ei hyväksy sitä, että ns. taakanjako on velvoittava, vaan Suomi hyväksyy vain vapaaehtoisuuden. Tämä tulee johtamaan siihen, että vain osa EU-maista kantaa yhteistä vastuutamme pakolaisista huolehtimisessa.

Esitin Suomen kantavan inhimillisen vastuunsa hädänalaisten ihmisten auttamisessa ja tein oheisen esityksen Suomen kannaksi.

”Euroopan lähialueiden konfliktien pahentunut tilanne vakavoittaa pakolaisuuteen liittyvää humanitaarista kriisiä. Varsinkin Kreikkaan ja Italiaan tulevien pakolaisten määrä on niin suuri, että tarve turvapaikanhakijoiden sisäiselle siirrolle EU:n sisällä on ilmeinen. Suomen on kannettava oma osuutensa turvapaikanhakijoiden siirroista, koska kyse on jopa ihmishenkien pelastamisesta.

Pakolaiskriisi on eskaloitunut jatkuvasti, jonka vuoksi Suomen tilannearviota tulee päivittää jatkuvasti. Valtioneuvoston kantaa siitä, että turvapaikanhakijoiden EU:n sisäiset siirrot tulee toteuttaa vapaaehtoisuuteen perustuen, on arvioitava uudelleen. Valtioneuvoston kanta siitä, että Suomi ottaa vastaan EU:n komission jakoperusteen mukaisen määrän turvapaikanhakijoita, on tervetullut.

Pakolaiskriisin tasapuolinen hoitaminen EU:ssa edellyttää kuitenkin kaikkien jäsenmaiden kantavan vastuunsa, joten Suomen edun mukaista olisi edellyttää myös muilta mailta turvapaikanhakijoiden vastaanottoa. Vapaaehtoisuuteen perustuen tämä ei ole mahdollista.

Suomen on sitouduttava käsittelemään turvapaikkahakemukset viivytyksettä ja hakijoiden oikeusturvasta huolehtien. Tämä edellyttää nykyisessä tilanteessa lisäresursseja Maahanmuuttovirastolle. Myös turvapaikanhakijoiden integrointiin suomalaiseen yhteiskuntaan on kiinnitettävä huomiota ja resursseja. Kunnille on turvattava riittävät voimavarat kotouttamistoimiin.

Suomen on otettava selkeämpi rooli ja esitettävä ratkaisua humanitaariseen kriisiin. Turvapaikanhakijoiden siirtoa EU-maiden sisällä Euroopan komission ehdotuksen mukaisesti ei saa kytkeä Suomen pakolaiskiintiöön, eli toisin sanoen Suomen pakolaiskiintiötä ei saa vähentää turvapaikanhakijoiden uudelleensijoitusten vuoksi. EU:n ja Suomen on tähdättävä politiikallaan pakolaisuuden syihin vastaamiseen, eli lähtömaiden turvallisuustilanteen ja elinolosuhteiden parantamiseen.

Valiokunta edellyttää, että Suomi tukee jäsenmaita velvoittavaa menettelyä turvapaikanhakijoiden uudelleensijoittamiseksi poikkeuksellisen vakavissa kriisitilanteissa. Lisäksi valiokunta edellyttää, että hätätilamekanismin perusteella vastaanotettavia henkilöitä ei tule lukea nykyistä pakolaiskiintiötä vähentäviksi. Pakolaisten hädänalaisen aseman parantamiseksi tarvitaan myös pysyvä taakanjakomekanismi.”

Kommentteja (3)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *