Talouspolitiikalle on kestävä vaihtoehto

Kirjoitettu Yleinen

Hallituksen käänteet ovat niin nopeita ja äkkinäisiä, että vauhdissa on vaikea pysyä mukana. Tänään julkaistussa vasemmiston varjobudjetissa ei esimerkiksi ehditty huomioimaan eilistä ilmoitusta siitä, että eläkeläisten asumistuen leikkaus perutaan ja lääkekorvausleikkausta pienennetään. Me otamme tietenkin nämä uutiset tyytyväisyydellä vastaan.

Koska hallituksen valmistelu ja päätöksenteko on huonotasoista ja poukkoilevaa, punavihreä oppositio on pystynyt luomaan pitkäjänteisellä työllään sellaisen poliittisen paineen, että esimerkiksi eläkeläisten asumistukileikkaus jouduttiin perumaan.

Vasemmisto tulee jatkamaan tätä faktoihin perustuvaa kriittistä, mutta rakentavaa oppositiopolitiikkaa. Me olemme eri mieltä talouspolitiikan linjasta ja pyrimme kyseenalaistamaan sen, mutta samalla korjaamaan kaikkein huonoimpia ja epäonnistuneimpia päätöksiä.

Äsken mainittujen lisäksi hallitus on jo ilmoittanut opposition paineen edessä peruvansa ns. aktiivisen katumisen ja osan harmaantalouden leikkauksista ja myös hallintarekisteri taitaa kaatua.

Vasemmiston budjettivaihtoehto osoittaa, että samoissa raameissa voidaan tehdä toisenlaisia arvovalintoja. Meidän esityksemme mukaan olisi mahdollista jopa ottaa hieman hallitusta vähemmän velkaa ja silti pystyttäisiin vahingolliset leikkauspäätökset perumaan.

Oikeudenmukaisemmalla verotuksella ja harmaaseen talouteen puuttumalla voidaan varmistaa verotulot ja hyvinvointipalveluiden, koulutuksen ja sosiaaliturvan rahoitus. Nyt tarvitaan myös välttämättä lisää rahaa työllisyyteen ja koulutukseen.

Vasemmisto on kuitenkin eri mieltä myös koko talouspolitiikan suuresta linjasta. Nykyisessä taloustilanteessa ei ole mitään järkeä kuristaa taloutta liikaa. Esitämme hallituksen budjettiraamin ylittävää kertaluontoista elvyttävää lisäystä kaikkia alv-kantoja tilapäisesti laskemalla.

Nyt tarvitaan iso sykäys, jolla saadaan talous ja työllisyys käyntiin. Meillä ei ole varaa siihen, että valtiontalous näivettyy vuosi vuodelta. Kun auton akku tyhjenee, pitää siihen iskeä uutta kipinää, jotta auto lähtee käyntiin. Samanlaista kipinää tarvitaan nyt valtiontalouden moottoriin, tilapäinen alv-alennus on tämä kipinä.

Hallituksen kestämätön politiikka on murenemassa myös paikallisella tasolla. Helsinki on jo päättänyt, ettei se rajoita subjektiivista päivähoito-oikeutta hallituksen haluamalla tavalla, eikä kasvata päivähoidon ryhmäkokoja. Saman päätöksen teki eilen Tampere Vasemmiston esityksestä ja tänään Kotka. Myös Turussa käydään samanlaista vääntöä. Vantaa päätti, ettei se kasvata ryhmäkokoja päivähoidossa, vaikka valitettavasti niukasti hyväksyikin päivähoito-oikeuden rajauksen.

Hallituksen epäoikeudenmukaiselle, epäviisaalle ja talouspoliittisesti kestämättömälle politiikalle on vaihtoehto niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti.

Tästä linkistä löydät Vasemmiston vaihtoehtobudjetin

 

 

Kommentteja (1)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *