Miljonäärien omaisuuden piilottelua ei pidä helpottaa

Kirjoitettu Paavon blogi

Hallituksen suunnitelmia hyväksyä osakeomistusten piilottamisen hallintarekistereihin on vastustettava jyrkästi. Omistusten piilottaminen mahdollistaa sekä veronkiertoa että haitallista keinottelua.

Hallituksen suunnitelmista hyötyisivät lähinnä talouden hämärämiehet. Mitä hämärämmäksi omistukset menevät, sen huonommin markkinatalous toimii. Näinkö nopeasti finanssikriisin opetukset unohtuivat?

On uskomatonta, että hallitus leikkaa samaan aikaan työntekijöiden palkkoja ja työttömien, eläkeläisten, opiskelijoiden sekä lapsiperheiden etuja, kun se helpottaa varakkaiden omaisuuden piilottelua ja veronkiertoa.

Omaisuuden piilottamisen entistä helpommin mahdollistavan hallintarekisterin esittäminen on surkea jatkumo hallituksen politiikalle, jossa suositaan niitä, jotka eivät halua suurista tuloistaan maksaa veroja. ”Aktiivisen katumisen” lainsäädännöllä hallitus haluaa myös armahtaa niitä, jotka ovat piilottaneet miljoonia euroja veroparatiiseihin.

Hallintarekisterien hyväksymistä valmisteltiin jo edellisessä keskustan johtamassa porvarihallituksessa. Vaalien jälkeen vasemmistoliitto, sosialidemokraatit ja vihreät lopettivat hankkeen etenemisen Kataisen hallitusohjelman kirjauksilla. Hanke nousi uudelleen esiin vielä Stubbin tynkähallituksen aikana, jolloin asiaa vastustivat kiihkeästi myös perussuomalaiset.

Olen edelleen samaa mieltä, mitä myös Timo Soini oli vielä vuosi sitten, kysymys on ”hämärärekisteristä”. Hallitus yrittää mennä EU:n selän taa piiloon. EU edellyttää vain kilpailua, ei hallintarekisterien hyväksymistä.

Itse asiassa EU:ssa ja muualla maailmassa on painetta muuttaa järjestelmiä kohti Suomen mallia, kun valtioiden veropohja pettää varakkaiden ihmisten veronkierron myötä ja osakemarkkinat tulevat yhä epävakaammiksi. Omistusten avoimuuden pitäisi olla myös oikeistohallituksellekin tärkeää, onhan se kaikkien rehellisten yrittäjien, omistajien ja veronmaksajien etu.

Kommentteja (4)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *