Maailman kriisit vaativat Suomea avautumaan

Kirjoitettu Yleinen

Sisäänpäin käpertyvä nationalismi, joka on noussut Suomessa ja ympäri Eurooppaa, heikentää kaikkien meidän mahdollisuuksia menestyä ja onnistua. Nationalistisilla ja äärioikeistolaisilla liikkeillä ei ole kykyä vastata tulevaisuuden ongelmiin. Päinvastoin, ne ovat nykyisten ongelmien yksi syy.

Tulevaisuuden isot ongelmat – köyhyys ja eriarvoisuus, sodat ja väkivalta, ilmastonmuutos ja ympäristön tuhoutuminen – vaativat kaikki Suomea avautumaan enemmän, eivät sulkeutumaan.

Suomen ulkopolitiikan pitää tähdätä YK-järjestelmän uudistamiseen ja YK:n arvovallan palauttamiseen.

* * *

Syyrian sisällissodan kaltaista teurastusta ei ole Euroopan lähialueilla nähty sitten toisen maailmansodan. Presidentti Bashar al Assadin hallinto pommittamaa surutta syytöntä siviiliväestöä. Kuolleita on jopa yli 300 000. Lähes puolet kansasta on paennut kodeistaan.

Ääri-islamilaisen terrorijärjestö ISIS:in nousu vahvimmaksi vastapuoleksi on myös Assadin etu, koska ISIS:in barbaarisuuden rinnalla verinen diktaattori vaikuttaa maltillisemmalta.

ISIS on kammottava voima, jota vastaan kaikkien on ryhmittäydyttävä. Kurdit ovat Syyriassa ja Irakissa todellinen vastavoima ISIS:lle. On oikein, että Suomi on kouluttamassa kurdien Peshmerga-joukkoja Pohjois-Irakissa.

Mutta on käsittämätöntä, että samaan aikaan ilman suurempia vastalauseita annetaan Nato-maa Turkin pommittaa ISIS:ä vastaan taistelevia kurdeja sisäpoliittisista syistä. Yhdysvallat katsoo vain sivusta.

***

Kriisit runtelevat maailmaa, ja niissä on aina myös suurvaltapoliittinen ulottuvuus.

Huolestuttava tilanne on yhteiskunnallisesti taantuneella Venäjällä. Venäjällä on kansallismielisessä uhossa ajettu vähemmistöt ahtaalle, tukahdutettu poliittinen oppositio, vapaa media, ja kansalaisjärjestöt. Venäjä ajaa omia etujaan asevoimin mm. Ukrainassa ja Syyriassa.

Myös Yhdysvalloilla on omat valtapoliittiset intressinsä niin Ukrainassa kuin Syyriassakin.

Tämän lisäksi Yhdysvallat ei esimerkiksi painosta läheistä liittolaistaan Israelia Palestiina-kysymyksen ratkaisuun vaan antaa hiljaisen hyväksyntänsä sille, että Israelin oikeistohallitus jatkaa laittomien siirtokuntien rakentamista ja palestiinalaisten olojen kurjistamista.

Israel rankaisee kollektiivisesti palestiinalaisia ns. apartheid-muurilla Länsirannalla ja Gazaa voidaan kutsua maailman suurimmaksi avovankilaksi. Myös EU voisi painostaa Israelia ottamalla harkintaan kauppasuhteet Israelin kanssa.

Yksi tärkeä ulkopoliittinen teko Suomelta olisi asekaupan lopettaminen mm. Israelin ja Saudi-Arabian kanssa.

* * *

Suomen paikka maailmassa ei ole olla minkään sodan osapuoli, asekauppias tai sotilaallisten ratkaisujen puolestapuhuja.

Suomen Nato-jäsenyys ei parantaisi Suomen turvallisuutta, tai auttaisi millään tavalla vastaamaan tulevaisuuden ongelmiin kuten globaaliin köyhyyteen ja ilmastonmuutokseen. Suomen oikea ja luonnollinen paikka on jatkossakin Naton ulkopuolella.

Eurooppa ja maailma tarvitsevat sotilaallisesti liittoutumattomia maita, jotka eivät ole kriisien osapuolia vaan voivat toimia välittäjämaina. Konfliktien ennaltaehkäisy ja sovittelu ovat myös ainoita kestäviä keinoja pakolaisongelman ratkaisemiseen.

***

Suomen ulkopolitiikan keskeisiä pääpainoalueita pitää olla veroparatiiseihin tapahtuvan pääomapaon ja haitallisen finanssikapitalismin laittaminen kuriin. Kysymys on hyvinvointivaltioiden selviytymismahdollisuuksista, mutta myös kehittyvistä maista. Kehittyvät maat kärsivät veroparatiisitaloudesta vähintään yhtä paljon kuin teollistuneet länsimaat.

Samalla kun erityisesti joidenkin hallituspuolueiden edustajat toistelevat, että humanitaarisia kriisejä tulisi ratkoa paikan päällä, hallitus leikkaa kehitysyhteistyötä enemmän kuin yksikään edeltäjänsä. Kehitysyhteistyöstä leikataan myös suhteellisesti enemmän kuin miltään muulta hallinnonalalta.

Maailmaa koettelee yksi historian suurimmista humanitaarisista kriiseistä. On häpeällistä, että näinä aikoina Suomi kääntää katseensa sisäänpäin.

Sen lisäksi että leikkaukset ovat valtavia, ne toteutetaan hätiköiden. Sen sijaan, että ohjelmia supistettaisiin vähitellen, ne joudutaan ajamaan alas yllättäen, kun hallitus ajaa rahoituksen päin seinää. Vuosien työ uhkaa valua hukkaan. Sopimuksia joudutaan purkamaan, ja Suomen maine kärsii.

Lähes ainoa ala, johon Suomessa ohjataan merkittävästi lisää rahaa, on armeijan asehankinnat.

Nämä ovat karuja arvovalintoja.

Kommentteja (1)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *