Kriisinratkaisurahasto ei riitä

Kirjoitettu Paavon blogi

Tänään oli eduskunnan suuressa valiokunnassa käsittelyssä ns. pankkiunionin kriisinratkaisurahasato. Esitin että tarvitaan muitakin toimia, pelkkä rahasto ei riitä. Valitettavasti Suomen hallitus ei ole niissä aloitteellinen. Ehdotustani tukivat sosiaalidemokraatit ja vihreät. Jälleen tämä osoittaa, että punavihreä oppositio pyrkii edistyksellisesti tuomaan uusia esityksiä.

Ehdotus

Sijoittajanvastuuseen perustuva vahva pankkiunioni ja siihen liittyvä kriisinratkaisulainsäädäntö tarvitaan välttämättä katkaisemaan se pankkien ja valtioiden välinen kytkös, jonka seurauksena veronmaksajat ovat viime kädessä vastanneet kriisipankkien pelastamisesta.

Pankeilta kerättävillä vakausmaksuilla koottavan kriisirahaston on tarkoitus olla täydessä toiminnassa vuonna 2024. On varmistettava, että myös mahdollisesti ennen vuotta 2024 kriisiytyvistä pankeista vastuu on finanssisektorilla itsellään, ei veronmaksajilla.

Tämän vastuun toteutumiseen ei riitä valtioiden vastuulle asetettava euromääräinen katto, tai jäsenmaiden nimellinen tapauskohtainen harkinta. Riittävän suurten pankkien kriisiytyessä tällaiset rajoitukset menettäisivät käytännössä merkityksensä.

Eurooppalaisen pankkijärjestelmän keskeinen ongelma on, että suuret pankit ovat liian suuria kaatumaan. Tietoisena tästä pankit voivat luottaa siihen, että viime kädessä niiden tappiot kuitataan julkisin varoin. Tämä moraalikato edesauttaa liiallista riskinottoa ja uusien pankkikriisien syntymistä.

Investointi- ja talletuspankkitoiminta on erotettava toisistaan, jolloin talletuspankeille voidaan antaa vahvempi suoja. Talletukset on suojattava, ei riskisijoittajia ja omistajia.

Pankkiunionia on välttämätöntä vahvistaa puuttumalla finanssikriisien syihin: spekulatiiviseen kaupankäyntiin ja suurten pankkien moraalikatoon.

Suomen on edellä mainituista syistä vaadittava pankkiunionin yhteyteen kriisinratkaisumekanismin lisäksi spekulatiivista kauppaa rajoittavaa rahoitusmarkkinaveroa, veroparatiisien sulkemista, sekä investointi- ja talletuspankkitoiminnan erottamista.

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *