Vapaakauppasopimus eteni suuressa valiokunnassa

Kirjoitettu Paavon blogi

Suuri valiokunta päätti tänään äänin 18-7 kannattaa EU:n ja Kanadan välisen vapaakauppasopimuksen (CETA) edistämistä. Kiistanalainen CETA-sopimus sisältää paljon riskejä ja uhkaa kasvattaa suuryritysten valtaa Suomessa ja EU:ssa.

CETA-vapaakauppasopimusta on kritisoitu pitkälle samoista syistä, kuin EU:n ja Yhdysvaltain välistä TTIP-vapaakauppasopimusta. Neuvotteluja on käyty pitkään tiukasti suljettujen ovien takana. Tiedot suunnitelmista ovat tulleet kansalaisjärjestöille ja muille neuvottelujen ulkopuolisille tahoille lähinnä asiakirjojen vuotamisen kautta. Vasta voimakas kansalaisliikkeiden painostus on pakottanut EU:ta avaamaan neuvotteluja julkisuuteen.

Vapaakauppasopimuksen lobbareina ovat toimineet lähinnä teollisuus ja suuret kansainväliset firmat. On selvää, että näin laajalle yhteiskuntaa koskettavaa poliittista sopimusta ei voi valmistella epädemokraattisesti ja piilotellen.

Sekä CETA- että TTIP-sopimusten kiistanalaisimpia kohtia on investointisuoja (ISDS), joka tarjoaa monikansallisille yhtiöille tien paeta valtioiden kansallista lainsäädäntöä ja oikeuslaitosta ylikansalliseen kaupalliseen välimiesmenettelyyn.

Pahimmillaan investointisuoja tarkoittaa sitä, että yhtiöt voivat vetää valtioita oikeuteen päätöksistä, joita tehdään esimerkiksi ympäristön tai kansalaisten hyvinvoinnin edistämiseksi. Vasemmiston mielestä investointisuoja ISDS:ää ei pidä hyväksyä osaksi sopimuksia.

Arvioitaessa CETA-sopimuksen merkitystä on myös syytä muistaa, että Kanadassa toimii esimerkiksi lukuisten yritysten tytäryhtiöitä. Täten yhdysvaltalaiset ja muiden maiden emoyhtiöt voivat halutessaan käyttää hyväkseen tytäryhtiöidensä avulla myös Kanadan kanssa tehtävän sopimuksen tarjoamia mahdollisuuksia.

Kansalaisjärjestöjä ja kriittisiä poliitikkoja on huolestuttanut myös se, mitä mahdollisesti hyväksyttävän sopimuksen myötä tapahtuu julkisesti tuotetuille sosiaali- ja terveyspalveluille. Johtavatko vapaakauppasopimukset julkisten palveluiden pakkokilpailuttamiseen ja -yksityistämiseen?

Vasemmisto on vaatinut TTIP- ja CETA-neuvotteluiden keskeyttämistä. CETA-sopimus on nyt käytännössä neuvoteltu valmiiksi. Suomen hallitus ja suuren valiokunnan enemmistö haluaa jatkaa CETA-sopimuksen hyväksymistä. Vasemmiston mielestä tämä on väärä linja.

Esitinkin tänään suuressa valiokunnassa Suomen kannaksi seuraavaa:

Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Kanadan välisen vapaakauppasopimuksen (CETA) voimaansaattaminen keskeytetään, kunnes on ratkaistu tämän ja vastaavan Yhdysvaltain kanssa neuvoteltavan sopimuksen merkittävät ongelmat. Esimerkiksi erityisesti ongelmallinen on Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Kanadan väliseen vapaakauppasopimukseen sisältyvä investointisuoja ISDS.

Esitystäni kannatti vihreiden Anni Sinnemäki ja perussuomalaisten edustajat. Valitettavasti kokoomuksen, sosiaalidemokraattien, keskustan, RKP:n ja kristillisdemokraattien edustajat halusivat viedä sopimusta eteenpäin.

CETA-sopimusta ei ole kuitenkaan vielä hyväksytty ja neuvottelut TTIP-sopimuksesta ovat kesken. Siksi tarvitaan Euroopan laajuista kansalaisten liikehdintää molempia sopimuksia vastaan.

Kommentteja (9)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *