Vuoden tärkein vasemmistotapahtuma

Kirjoitettu Paavon blogi

Enää viikko on jäljellä siihen, kun vasemmistolainen järjestöväki kokoontuu puoluekokoukseen Tampereelle. Tänä vuonna ei pidetä yksiäkään vaaleja, siksi kokous on Vasemmistolle vuoden tärkein tapahtuma. Siellä linjataan puolueen tulevaisuutta pitkälle ensi vuosikymmenelle ja tehdään samalla tärkeitä henkilövalintoja.

Asiakirja punavihreästä tulevaisuudesta vetää ääriviivoja siihen, millaisen yhteiskunnan Vasemmisto näkee toivottavana tulevaisuudessa. Sen keskeinen viesti on kokonaisvaltainen muutos, joka tarvitaan käännöksessä kohti sosiaalisesti ja ekologisesti kestävää yhteiskuntaa.

Vasemmiston toiminta kohti 2020-lukua – asiakirja puolestaan päivittää sen, miten Vasemmiston pitäisi tulevaisuudessa toimia. Sen keskeinen viesti on mielestäni se, että Vasemmiston pitää demokraattisena kansanliikkeenä olla läsnä siellä missä ihmisetkin ovat.

Puoluekokouksesta on hyvä lähteä rakentamaan entistä vahvempaa järjestöä.

Hyvässä vedossa olevaa puoluekenttää tarvitaan, kun vuoden 2014 kesällä ovat vuorossa eurovaalit ja vuonna 2015 eduskuntavaalit.

Vaikka varsinaiset vaalitavoitteet asetetaankin myöhemmin, on kaksi asiaa selvillä jo nyt. Ensimmäinen on se, että Vasemmisto ottaa europarlamenttipaikan takaisin. Se vaatii näyttävää ja hyvää ehdokasjoukkoa. Uskon hyvään tulokseen siksikin, että tunnelma on nyt kokonaan toinen kuin edellisten europarlamenttivaalien alla – eurokriisin takia hyvässä ja pahassa.

Eduskuntavaaleissa tavoitteemme on kannatuksen ja kansanedustajien määrän lisääminen.

Puoluetoiminta ei silti ole vain vaaleja. Paikallisesti ja alueellisesti toimivat järjestöt ovat se tarttumapinta, jota kautta ihmiset kiinnittyvät puolueen toimintaan.

Perinteisesti henkilökysymykset herättävät kaikissa puoluekokouksissa suurimmat intohimot. On ilahduttavaa nähdä, kuinka paljon innokkaita ehdokkaita meillä on puolueen eri tehtäviin: varapuheenjohtajiksi, puoluesihteeriksi, puoluehallitukseen ja puoluevaltuustoon. Se kertoo puolueen vetovoimasta ja aktiivisista ihmisistä.

Mielenkiintoista on sekin, että kokousedustajat tulevat entistä monipuolisimmista taustoista.
Viime vuosina puolueen tilaisuuksissa on ollut yhtäältä paljon yli 50-vuotiasta väkeä, toisaalta reilusti alle kolmikymppisiä nuoria. Nyt tilanne on ainakin kokousedustajien kohdalla tasoittunut. Mukana on paitsi nuoria ja vanhoja, myös kokousedustajia tältä väliltä. Vaikka miehet ovat enemmistönä, kokousedustajat täyttävät tasa-arvovaatimukset, jotka ovat Vasemmiston toiminnan ytimessä.

Ainakin itse odotan puoluekokouksesta hyvää keskustelua, tiukkaa väittelyä ja yhteisiä päätöksiä puolueen ja koko Suomen tulevaisuudesta.

Kolumni on julkaistu Kansan Uutisten Viikkolehdessä 31.5.

Kommentteja (1)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *