Omistajat murtavat Suomen teollista selkärankaa

Kirjoitettu Paavon blogi

Suomessa telakkateollisuus on jo pitkään seilannut vaarallisilla vesillä. Uusin karikko tuli näkyviin, kun kävi selväksi, että korealaisella STX-konsernilla on raskaita taloudellisia ongelmia maailmanlaajuisesti.

Pahimmassa tapauksessa ongelmat voisivat kaataa rahoituspaketin, jolla haluttiin varmistaa Turun telakan tilauskirjoissa jo olevien TUI-risteilijöiden rakentaminen. Suomen hallitus hoitaa oman osuutensa, mutta ongelmia on nimenomaan Korean päässä. Vaikka korealaisen omistajan päässä tökkii jälleen, teemme hartiavoimin töitä sen eteen, että työt pysyvät Turussa.

On tietysti selvää, että korealaisella omistajalla ei ole minkäänlaisia Suomea koskevia isänmaallisia intressejä. Tässä kokonaisuudessa hallitus ei ole ollut heikoin lenkki.

Hallitus on sitoutunut telakkateollisuuden edellytysten turvaamiseen. Tästä tehtiin Vasemmiston esityksestä selvä kirjaus hallituksen puoliväliriihessä. Siksi huolehdimme TUI-tilauksien saattamisesta loppuun.

Vasemmisto on halunnut kaikilla käytössä olevilla keinoilla turvata työt Turussa. TUI-tilausten rakentamisen varmistamiseksi on tehty monipuolinen tukipaketti. Tästä osoituksena on esimerkiksi se, että valtio sitoutui ostamaan Turun telakan maa-alueet.

*
Valtiolla pitää olla vahva teollisuuspoliittinen rooli. Telakkateollisuus on keskeinen osa Suomen teollista selkärankaa. Tätä selkärankaa ei saa päästää katkeamaan.

Valtio huolehtii nyt siitä, että nykyinen tilauskanta saatetaan valmiiksi. Mutta se ei vielä takaa työtä nyt rakenteilla olevan kahden risteilijän jälkeen. Siksi telakan talous on saatava kuntoon. Valtion pitää silloin olla aktiivinen toimija.

Jos korealaiset omistajat ovat valmiita vahvistamaan telakkaa suomalaisella omistajuudella, pitää valtion olla tätä tukemassa. Vasemmiston mielestä valtio voi toimia myös tarvittaessa ankkuriomistajana telakkayhtiössä, jos kokonaisuus sitä vaatii. Näin alalle voidaan tuoda sen jo pitkään kaipaamaa vakautta.

*
Suomen selkärankaa teollisuudessa ja työllisyydessä ollaan murtamassa myös toisesta suunnasta, kun usea suuryhtiö on tällä viikolla ilmoittanut massiivisista väen vähentämisohjelmista.

Kehysriihessä päätettiin laskea yritysten yhteisöveroa, jotta nämä työllistäisivät enemmän. Yritysten omistajien osinkoverotusta kiristämällä katettiin vain osa veronalennuksesta. Nyt vastuu siirtyy yrityksille. Niiden pitää nyt osoittaa, että niiden verotaakan keventäminen kääntyy työpaikoiksi.

Toistaiseksi suurten pörssiyhtiöiden näytöt ovat olleet tasan päinvastaisia.

Outokumpu pudotti eilen pommin ilmoittamalla jopa 2 500 hengen poispotkimisesta yhtiöstä. Vaikka leikkuri iskee kovimmin muualla Euroopassa, on selvää, että myös Suomessa työpaikat vähenevät.

Massiivisista säästöistä on ilmoittanut myös metsäyhtiö Stora Enso, jossa Suomen valtio käyttää neljäsosaa äänivallasta. Valtio ei voi omistajana nukkua, mikäli säästöt johtavat suuriin työpaikkojen vähennyksiin Suomessa.

Hallitus on omalta osaltaan helpottanut työllistämistä, nyt on yritysten yhteiskuntavastuun aika.

Kolumni on julkaistu Turun Sanomisssa 26.4.2013.

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *