Veroratkaisut ennen leikkauksia

Kirjoitettu Paavon blogi

Vasemmiston puoluevaltuusto kokoontui tänään kevätkokoukseensa Helsingissä. Valtuustossa annettiin tiukat evästykset meille puolueen ministereille, kun valmistaudumme käymään ensi viikolla vääntöä valtiontalouden kehyksistä.

Itse korostin puheessani, että köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentämistä on edelleen jatkettava, vaikka hallitus valmistautuu valtiontalouden sopeutustoimiin. Velkaantumisen vähentäminen ei ole hallitusohjelman ainoa tavoite.

Ohjelmassa luvataan myös vähentää köyhyyttä, eriarvoisuutta ja epätasa-arvoa. Tavoitteisiin kuuluu myös se, että sukupolvelta toiselle periytyvä köyhyys ja syrjäytyminen katkaistaan. Lisäksi hallitus on luvannut kaventaa tulo-, hyvinvointi- ja terveyseroja sekä parantaa toimeentuloturvaa. Valtiontalouden sopeuttamistoimet eivät saakaan olla ristiriidassa koko muun hallitusohjelman kanssa.

Pahin kestävyysvaje ja velka syntyvät, jos suomalainen yhteiskunta eriarvoistuu edelleen. Huonoimmillaan Suomen talous sysätään leikkauksilla negatiiviseen syöksykierteeseen. Harkitsemattomat leikkaukset hyvinvointivaltion perustuksiin johtavat väistämättä työttömyyden kasvuun ja siten etäännyttävät meitä entisestään hallitusohjelman tavoitteesta vähentää velkaantumista.

Velkasuhteen osalta kestävintä olisi nostaa suurituloisten verotusta ja kohdentaa leikkaukset niin, ne aiheuttavat vähiten ongelmia. Samaan aikaan kun hyvin toimeentulevilta kerätään enemmän veroja, on mahdolliset veronalennukset suunnattava pienituloisille ja tehokkaaseen uuden työn luomiseen. Vuoden alusta tehty verotuksen alarajan nosto oli hyvä alku. Se on parasta kannustamista työhön.

Kun hallitus nyt käy läpi mahdolliset säästökohteet ja tulojen lisäykset, on vastuullisinta nostaa kokonaisveroastetta kohti Pohjoismaista tasoa. Sopeutusta voidaan toteuttaa nostamalla paitsi kaikkein rikkaimpien verotusta, myös ylemmän keskiluokan verotusta. Suurten palkka- ja pääomatulojen lisäksi veroja voidaan kerätä nykyistä enemmän suuria omaisuuksia verottamalla. Meidän mielestämme myös varallisuusvero pitää palauttaa.

Taloudellisten päätösten pitää myös olla lujalla pohjalla. Kehotankin suhtautumaan kriittisesti pitkän aikavälin talousennusteisiin, joita käytetään leikkausten perusteluina.

On aivan kestämätöntä, että suuria ja kauaskantoisia leikkauksia perustellaan muutaman kuukauden välein vaihtelevilla vaje- ja kasvuennusteilla. Neuvostoliiton viisivuotissuunnitelmat eivät toimineet, ei myöskään kapitalistiset viisivuotisennusteet.

Koko puheeni voi lukea osoitteesta: http://www.vasemmistoliitto.fi/ajankohtaista/puheet/1828-koeyhyyttae-ja-eriarvoisuutta-vaehennettaevae-leikkauksista-huolimatta.html

Kommentteja (5)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *