Työväen juhlaa – poliitikon työtä

Kirjoitettu Paavon blogi

Tippaleivät, sima ja ilmapallot. Juhlat ystäväperheiden luona ja kellertyneet ylioppilaslakit. Puheet torilla ja tuttujen tapaaminen. Vähän vilu, sillä talven jäädyttämä maa on vielä vappunakin kylmä. Paljon naurua. Lapsuuden vappujen hyviä muistoja.

Hulina Espalla. Hengailu luokkakaverien kanssa. Torilla puheet ja tuttujen tapaaminen. Vasemmistonuorten vappusauna puheiden jälkeen. Tällaisina muistan nuoruuteni vaput.

Aurinkoinen ilma. Istun ratissa matkalla Pirkanmaalle. Tästä on nyt kymmenen vuotta. Hämeenlinnan korkeudella on jo lunta. Nokialla tien poskessa tervehtii komea itse tehty mainos vappujuhlasta. Minulla on liian ohuet vaatteet, on vaikeaa puhua hampaiden kalistessa. Tällaisena muistan ensimmäisen vappupuheeni.

Vasta valittuna kansanedustajana nousen ensimmäistä kertaa Hakaniemen torilla puhumassa. Sain puhua niille tutuille ja tovereille, joita olin samalla torilla tavannut jokaisena vappuna nuoruudessani, vappujuhlien siirryttyä Senaatintorilta Hakaniemeen. Muistan sen yhtenä poliittisen urani hienoimmista hetkistä.

* * *

Vappu on ollut aina suosikkijuhlani. Vapussa yhdistyy riehakkuus, kesän odotus, ystävien, tuttujen ja toverien tapaaminen ja työväenaate. Tosin viimeisen kymmenen vuoden aikana työväenaate on noussut vappujeni pääteemaksi.

Työväenpoliitikon vappu ei aina ole riehakas. Työväen ja ylioppilaiden juhla on poliitikolle työpäivä. Kun ihmiset lähtevät riehakkaina juhlimaan vappuaattona, minä yleensä hion seuraavan päivän puhetta kotikoneella tai hotellihuoneessa jossain Suomessa. Muutaman kerran olen herännyt viimeistelemään puhettani vielä aamulla ja katsellut ikkunasta, kun viimeiset juhlijat valuvat kotiin.

Eräänä vappuna matkalla Turkuun kuulin autoradiosta, että vappuyönä Helsingin Makasiineilla oli mellakoitu. Myöhemmin olen saanut lukea lehdistä, että olisin kuulemma ollut siellä(kin) organisoimassa mellakkaa ja polttanut päälle Makasiinit.

Vappupäivänä palaan illansuussa Helsinkiin. Väsyttää niin, etten enää jaksa osallistua vappurientoihin. Ajattelen juhlivia ystäviä, mutta myös niitä tuhansia suomalaisia, jotka tekevät vappuna töitä työpaikoillaan sairaaloissa, leipomoissa, paloasemilla ja tehtaissa.

Mutta vaikka työväenjuhla kuluu työtä tehdessä, on vappu silti juhlista paras!

* * *

Tänä vappuaattona ajattelin saada puheen valmiiksi niin, että ehdin katsoa illalla Englannin mestaruuden ratkaisevan Manchesterin paikallisottelun.

Vappuaamuna lähden kohti Tamperetta, Kankaanpäätä ja Sastamalaa. Varsinainen vappupuheeni voitte katsoa tältä sivulta huomenna.

Tällä kertaa en aio palella. Vappuna pitää olla aina paksusti päällä, näytti sää kuinka aurinkoiselta hyvänsä.
Toivon kaikille aatteen paloa, riehakasta mieltä ja lämpimiä vaatteita päälle. Hyvää vappua!

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *