Tekijät ja kokijat

Kirjoitettu Paavon blogi

Keskustelu tekijänoikeksista herättää monenlaisia ajatuksia. Myös monenlaisia tunteita.

Tässä keskustelussa – jos sitä keskusteluksi on voinut kutsua – erilaisia näkökulmia edustavien ryhmien välille ei ole syntynyt rakentavaa keskusteluyhteyttä. Viime syksyn lopun hyvitysmaksukuviokin osoitti sen. 

Tämä on yksi syy siihen, miksi Opetus- ja kulttuuriministeriö on tänään asettanut tekijänoikeusasioiden neuvottelukunnan, seuraamaan ja arvioimaan tekijänoikeuslainsäädännön ja ‑järjestelmän ja toimintaympäristön kehitystä. 

Neuvottelukunnan jäsenistössä on tekijänoikeuskeskustelun äärilaitoja, se tulee varmasti herättämään mielipiteitä ja asettamaan haasteita. Tällainen haastavuus tuntuu kuitenkin kiinnostavalta ja tärkeältä. 

Neuvottelukunta ei ole lainsäädäntöelin, vaan se tarkoitus on edistää yhteistyötä ja keskustelua vastakkaistenkin tekijänoikeusasioita edustavien tahojen välillä. Se on siis tapa pitää yhteyttä erilaisten tekijänoikeusalan ryhmien – sidosryhmien – ja ministeriön sekä tietenkin kulttuuriministerin välillä. Keskustelujen tulisi säteillä kaikkiin niihin, joita tekijänoikeudet koskevat, siis sekä kulttuurin tekijöihin, että meihin kokijoihin.

Toivon, että tällainen neuvottelukunnan keskustelut tuottaisivat sellaisia tuloksia, etteivät taiteen ja kulttuurin tekijöille heidän työstään kuuluvat korvaukset näyttäytyisi joidenkin silmissä riistona ja ettei tunne mielivaltaisesta taiteen jakamisesta tai toisaalta sensuurista tulisi taiteen välittämisen esteeksi. Haaste on kyllä melkoinen.

Sanoin marraskuussa järjestetyssä Tekijänoikeusfoorumissa pitämässäni puheessa, että taiteen ja kulttuurisisältöjen luomisen edellytyksistä on huolehdittava. Tekijänoikeudet ovat osa luomisen edellytyksistä, sillä taidetta ei synny ilman toimeentuloa. Kyse on myös oikeudesta. Oikeudesta määrätä, missä ja milloin tekijöiden teoksia julkaistaan, ja miten ja kuka niitä levittää.

Toivoin tuolloin, kuten toivon edelleen, että tulevaisuudessa kulttuurin käyttäjät – tai kokijat – ja tekijät ovat samalla puolella, eivät vastakkain.

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *