Politiikan kova syksy

Kirjoitettu Paavon blogi

Vasemmisto aloitti poliittisen syksyn eilen, kun puoluejohto vieraili Rovaniemellä, Pellossa, Sodankylässä ja Ranualla. Pitkin syksyä vasemmistoväellä on mahdollisuus tavata ja keskustella ympäri Suomea meidän kanssamme.

Puoluejohdon tapaamisessa kävimme läpi syksyn isoja asioita. Ensimmäisenä vastaan tulee hallituksen elokuinen budjettiriihi. Ympärillä riehuvasta talousmyrskystä huolimatta valtion budjettiin ei nyt kohdistu suuria paineita, sillä Suomen taloustilanne on säilynyt kohtuullisena. Eurokriisin aikana monelle on saattanut tulla käsitys, että euromaille annetut takuut ovat johtaneet leikkauksiin Suomessa. Näin ei ole.

Vasemmiston mielestä uusille leikkauksille ei ole tarvetta, tätä mieltä näyttää olevan myös pääministeri Jyrki Katainen. Euroopan nykyisessä taloustilanteessa saavutus ei ole aivan vähäinen. Vasemmiston tehtävä on katsoa sen perään, että tästä linjasta pidetään kiinni.

Silti on selvä, että euroalueen kriisi luo synkän varjon myös Suomen ylle. Siksi hallitus ja eduskunta joutuvat kaikella todennäköisyydellä setvimään eurokriisiä myös syksyllä, vaikka koko kysymys alkaa ymmärrettävästi jo turruttaa suurta osaa suomalaisista.

On pelättävissä, että vielä uudetkin maat joutuvat hakemaan apua eurooppalaisista vakausrahastoista.
Suomen tulee pitää kiinni siitä, että löysää tukea ei enää anneta, vaan omistaja- ja sijoittajavastuun pitää toteutua.
Ratkaisuissa pitäisi lopulta huomata, että kysymys on kapitalismin systeemikriisistä. Pitää vaatia systeemiin meneviä korjauksia. Siksi valmistelemme Vasemmiston pakettia keinoista, jolla tulevia keinottelukriisejä torjutaan.
Esimerkiksi veroparatiisien turmiollinen vaikutus maailmantaloudelle sai vihdoin julkisuutta tänä kesänä, kun uutisoitiin veroparatiiseissa lymyilevän 21 000 miljardia euroa.

Mutta on suomalaisessa yhteiskunnassakin paljon parannettavaa. Syksyn isoihin asioihin kuuluu Vasemmiston pitkään ajama vanhuspalvelulaki. Meidän mielestämme vanhusten palvelut pitää järjestää niin, että ne turvaavat ikäihmisten hyvän hoidon ja hoivan. Se tarkoittaa myös sitä, että lakiin tai asetukseen pitää kirjata mitoitus henkilöstön minimimääristä.
Muita poliittisia asioita ovat mm. arvopaperimarkkinalain uudistus, lukion ja opintotuen muutokset, ilmastolaki ja nuorten yhteiskuntatakuu.

Kiihkeä keskustelu jatkuu myös hallituksen kuntauudistuksesta, jonka kylkeen olennaisesti kuuluu sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuspaketti.

Vasemmisto on puhunut johdonmukaisesti vahvojen peruskuntien puolesta. Meille oleellista ovat kunnan itse tuottamat laadukkaat hyvinvointipalvelut ja lähidemokratia, siis kuntalaisten aito mahdollisuus vaikuttaa omaan asuinympäristöönsä. Ne ovat myös meidän keskeisiä kunnallisvaaliteemojamme.

Kommentteja (3)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *