Kuntakuulemisesta kuntalaisten kuuntelemiseen

Kirjoitettu Paavon blogi

Kuntauudistus on kuin 10 000 metrin juoksu olymialaisissa. Koko ajan pitäisi nostaa tahtia ja välillä täytyy tehdä kiihdyttämällä irtiottoja. Kuntauudistuksen ensimmäisen kiihdytysyritys on reilun viikon kuluttua, kun hallitus linjaa iltakoulussa uudistuksen periaatteita. Tiedossa ovat kuntakuulemisen tulokset.

Kunnissa, tai siis pikemminkin kuntapäättäjien keskuudessa, uudistuksen vastaanotto on tunnetusti ollut nihkeää. Vain runsas kolmasosa kunnista on valmis esitettyyn kuntajakoselvitykseen.

Erityisesti keskustan johtamissa kunnissa vastarinta on ollut ankaraa. Keskusta onkin kiihottanut itsensä jonkinlaiseen poliittiseen hysteriaan kuntauudistuksen demonisoinnissa ja vastustamisessa. Keskustalle kuntauudistus on puolueen oppositiopolitiikan oljenkorsi, johon se hukkuvan vimmalla tarttuu.

On silti selvää, että kuntauudistuksen aikatauluun ja valmistelutapaan, mutta osin myös tavoitteisiin liittyy ongelmia.

Toistaiseksi uudistuksen toteuttamisessa on kuultu kaupunginjohtajia, korkeita viranhaltijoita sekä valtuustojen ja hallitusten puheenjohtajia. Tavallisten kuntalaisten ääni ei juuri ole noussut tämän herrojen pitämän metelin yli.

Nyt pitäisikin löytää uusia ja innovatiivisia keinoja, joilla myös kuntalaisten ääni saataisiin suoraan kuuluviin, kun kuntauudistuksesta tehdään päätöksiä. Selvityshenkilöinä toimivien eläkkeellä olevien kunnanjohtajien sijaan voisi olla esimerkiksi selvitysryhmiä, joiden päätehtävä olisi osallistaa kuntalaisia ja pohtia heidän kanssa, miten ja missä julkisia palveluita pitää järjestää.

Mahdolliset kuntaliitokset olisi hyvä ratkaista esimerkiksi kansanäänestyksin. Tämä pakottaisi myös kuntapäättäjät aidosti perustelemaan omaa kantaansa, puolesta tai vastaan. Pitää pystyä vastaamaan, miten julkiset palvelut pystytään tulevaisuudessa turvaamaan ilman kuntauudistusta.

Tämä saattaisi johtaa vähäisempiin kuntaliitoksiin – tai sitten ei. Kun kuntalaisille kerrottaisiin selvästi oman kunnan taloudellinen tilanne, tämä saattaisi jopa jouduttaa mahdollisia kuntaliitoksia.

Vasemmiston kanta uudistukseen on selvä. Meille kunnan rajoja ja vaakunoita tärkeämpiä ovat jokaisen kuntalaisen ulottuvilla olevat laadukkaat julkiset palvelut, jotka tehdään kunnan omana työnä. Kaikkien kuntien asukkaita kohtaan pitää olla solidaarisuutta. Ei voi olla niin, että menestyvät kunnat jättävät heikot kunnat oman onnensa nojaan.

Kuntauudistusta tarvitaan, jotta voimme turvata lähidemokratian ja aidosti valtuuston päätöksenteon piirissä olevat julkiset palvelut. Jos emme onnistu kuntauudistuksessa, karkaa päätöksenteko entistä enemmän pois kuntalaisten suoraan valitsemilta päättäjiltä erilaisille kuntayhtymille ja himmeleille.

Uudistuksen ytimessä pitää olla tavallinen kuntalainen ja hänen mahdollisuutensa vaikuttaa suoraan päätöksiin.

Kommentteja (3)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *