Kestävää ja maksutonta kulttuuria kiitos!

Kirjoitettu Paavon blogi

Tänään julkistettiin valtakunnallisten kulttuuritapahtumien tuet. Tukea sai kaiken kaikkiaan 165 tapahtumaa. Avustuksilla turvataan valtakunnallisesti ja taiteellisesti merkittävien kulttuuritapahtumien järjestäminen eri puolilla Suomea – tämä on virallinen määritelmä.

Kulttuuritapahtumien tuet ovat yksi seuratuimmista tukimuodoista. Kuka saa ja mitä? Kuka menettää?

Tämä oli ensimmäinen kulttuuritapahtumatukien jako ministerikaudellani. Tukien jakamisessa tehdään ensi vuonna uusien kriteerien pohjalta isompia muutoksia, mutta jo nyt tehtiin viilausta. Suurimpia tukisummia saavien festivaalien tukia ei nostettu, lukuun ottamatta Helsingin Juhlaviikkoja. Juhlaviikot ovat tehneet ansiokasta työtä jakamalla lippuja sosiaalisin perustein ja järjestämällä masuttomia tilaisuuksia. Pyrimme ohjaamaan lisätukea pienemmille festivaaleille.

Toisaalta kehittämistukea myönnettiin tänä vuonna kolmelle isolle ja perinteikkäälle rock-festivaalille:, Ilosaarirockille, Ruisrockille ja Provinssirockille. Tämän tyyppisiä festivaaleja on toistaiseksi tuettu niukasti, sillä olettamus on, että ne tulevat taloudellisesti toimeen keskioluen myynnillä ja lipputuloilla.

Kysymys onkin nyt linjoista, siinä kuinka paljon tapahtumat ihmisiä liikuttavat, siitä mikä merkitys niillä on yhteisöllisyyden rakentumisessa. Jos rock-festivaalit saisivat enemmän julkista tukea, toiminnan ei ehkä tarvitsisikaan perustua kaljatelttoihin ja yleisön maksukykyyn nähden korkeisiin lippujen hintoihin. Halvemmat pääsyliput tai festivaalin kyljessä elävien maksuttomien tapahtumien määrä voisi olla suurempi.

Kulttuurin kokemisen pitäisi olla mahdollista kaikille. Pienet tulot eivät saa olla esteenä tähän. Myös työelämän ulkopuolella olevien, kuten lasten ja nuorten, vanhusten ja työttömien pitää päästä katsomaan ja kokemaan kulttuuria. Kulttuuritapahtumilla voi vahvistaa muualta maailmasta tänne muuttaneiden sopeutumista yhteiskuntaamme ja toisaalta myös heidän omia juuriaan.

Lastenkulttuuria, lapsille järjestettyjä maksuttomia tapahtumia katsottiinkin nyt hyvällä, kuten myös monikulttuurisuutta.

Jakoperiaatteita on nyt tarkoitus terävöittää. Tämän vuoden aikana opetus- ja kulttuuriministeriössä tullaankin toivomuksestani uudistamaan avustusjärjestelmää.

Ministeri ei vastaa taiteen sisällöistä, mutta voi vaikuttaa siihen, millaisia yleisempiä asioita kulttuuritapahtumien tukemisessa otetaan huomioon.

Tulevaisuudessa haluan kiinnittää erityistä huomiota esimerkiksi siihen, miten tapahtumat vaikuttavat eri väestöryhmiin, edistävätkö ne tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta ja kestävää kulttuuria. Arvokasta on se, miten festivaalit liikuttavat sellaisia ihmisiä, jotka eivät hakeudu muuten kulttuurin pariin. Valtakunnallisten kulttuuritapahtumien tukia arvioitaessa tullaan kiinnittämään huomiota paitsi tapahtuman taiteelliseen merkitykseen, myös sen saavutettavuuteen ja siihen, voiko avustuksella vaikuttaa tapahtuman hintatasoon ja mahdollisuuteen järjestää maksuttomia tapahtumia. Tapahtumien järjestäjiltä, siis tukien hakijoilta, kysytäänkin jatkossa nykyistä tarkemmin, mikä yleisön kannalta paranisi avustuksen turvin.

Kommentteja (1)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *