Kentän innostus näkyy jo gallupeissa

Kirjoitettu Paavon blogi

Takana on jälleen tiukka kampanjapäivä, tällä kertaa Jyväskylässä, Äänekoskella, Suolahdella, Varkaudessa ja Kuopiossa. Eilen olin liikkeellä Etelä-Suomessa Lohjalla, Hyvinkäällä ja Riihimäellä. Huomenna vuorossa ovat Joensuu, Nurmes ja Kajaani.

Tunnelma on ollut joka puolella mahtava, salit ovat täynnä, toreilla on runsaasti väkeä ja soppatykit tyhjenevät nopeasti. Erityisen ilahtunut olen siitä, miten paljon nuoria on ollut paikalla. Ilmassa on nyt paljon merkkejä siitä, että Vasemmisto on nimenomaan tulevaisuuden puolue.

Moni on huolehtinut siitä, miten ehdokkaat jaksavat tällaista pyöritystä. Voimaa tulee siitä innostuksesta, joka on selvästi aistittavissa joka puolella ja tietysti ihmisten tapaamisesta. Juuri ihmisten kohtaaminen, keskustelut ja väittelyt sekä suomalaisten huolten kuuntelu on paras osa vaalikampanjaa.

Nyt innostus alkaa näkyä myös gallupeissa. Ilta-Sanomien tänään julkaistun mielipidemittauksen mukaan kannatukseni olisi mennyt jo entisen pääministerin ja puhemiehen, SDP:n presidenttiehdokkaan Paavo Lipposen ohi. Tilannetta voi pitää historiallisena, sillä Vasemmistoliitto tai sen edeltäjät ovat viimeksi saaneet sosialidemokraatteja paremman tuloksen vuoden 1962 eduskuntavaaleissa. Unohtaa ei sovi sitäkään, että kolme viimeistä presidenttiä 30 viimeisen vuoden aikana on valittu demareiden riveistä.

Työväenpuolueiden kokonaiskannatuksen kannalta tämä on tietysti surullista. Lipponen sanoi Ilta-Sanomien vaalitutkassa, että presidentinvaaleissa on kysymys työväenliikkeen yhteistyötarpeesta ja siitä, mikä on asetelma vaalien toisella kierroksella. Juuri tästä on kyse.

Lipponen on nyt jätetty taakse, Soinin selkä on edessä eivätkä Haavisto ja Väyrynenkään ole enää kaukana.

Vaalikentillä olen lukemattomia kertoja kuullut, jonka mukaan toiselle kierrokselle haluttaisiin kunnon poliittinen kilpa. ”Paras asetelma tulisi Niinistön ja Arhinmäen välille. Haaviston kanssa keskustelu menisi pelkäksi hymistelyksi”, sanottiin muun muassa Keski-Suomessa tänään. Siksi nyt tarvitaan työväen yhteistyötä ja punavihreää yhteistyötä. Se voi kanavoitua myös Vasemmiston kautta.

Uskon, että reaaliset mahdollisuudet toiselle kierrokselle ovat olemassa. Kuusi vuotta sitten viikko ennen vaaleja kannastaan epätietoisia oli 15 prosenttia äänestäjistä. Nyt heitä tuplasti enemmän. Se tarkoittaa, että vielä noin miljoona suomalaista ei ole päättänyt, ketä he tukevat vaaleissa.

Kommentteja (10)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *