Vihreän puun ruskeat lehdet

Kirjoitettu Paavon blogi

Lueskelin sunnuntaina Helsingin Sanomien Kuukausiliitettä. Aina osuva Pääkaupunki-sarjakuva oli mainio ja Stig Larssonin äärioikeiston vastaisesta työstä kertova juttu oli mielenkiintoinen.

Vaalien alla katsoo tietenkin tarkemmalla silmällä myös vaalimainoksia. Vihreiden idea puusta, jossa kirkkaat lehdet ovat saavutuksia ja haaleammat lehdet ovat tavoitteita, oli hyvä. Mutta kun aloin tarkemmin katsoa kirkkaan vihreitä lehtiä, huomasin osan niistä olevan ruskeita.

Mainoksessa väitetään vihreiden saavutukseksi, että ”puolison tulot eivät vie työmarkkinatukea”. Tämä ei pidä paikkaansa. Työmarkkinatuen tarveharkinta on yhdessä sen kanssa, että lapsilisät leikkaavat toimeentulotukea, suurin yksittäinen epäkohta suomalaisessa sosiaaliturvajärjestelmässä.

Sata-komitealta tuli yksi hyvä esitys, työmarkkinatuen tarveharkinnan poistaminen. Valitettavasti hallitus kaatoi tämän esityksen, vihreät mukana.

”Ei perusteettomia pätkätöitä” on toinen vihreiden saavutus. Jokainen vähänkin työelämää seuraava tietää, että perusteettomia määräaikaisia työsopimuksia tehdään niin kuin ennenkin. Työsopimuslakiin tehtiin muutos, jonka tavoitteena on täsmentää tulkintaa rajatapauksissa, mutta se ei poistanut ongelmaa.

”Ei massatyöttömyyttä” on vihreiden kolmas työelämän saavutus. Tämä on tietenkin tulkintakysymys. Suomessa on edelleen 250 000 – 270 000 työtöntä ja pitkäaikaistyöttömyys kasvaa. Aika monen mielestä tämä on massatyöttömyyttä.

Olen vihreiden kanssa samaa mieltä, että työmarkkinatuen tarveharkinnasta pitää luopua, perusteettomat pätkätyöt pitää saada kuriin ja massatyöttömyys torjua. Äänestäjillä pitää kuitenkin olla kuluttajan suojaa. Epäonnistumisten väittäminen onnistumisiksi ei ole vihreää vaan ruskeaa politiikkaa.

Kommentteja (3)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *