Vasemmisto taistelee lupaustensa puolesta

Kirjoitettu Paavon blogi

Neljäkymmentä ihmistä teki Vasemmiston joukoissa kolmetoista päivää töitä Säätytalolla muuttaakseen politiikan suuntaa oikeudenmukaisemmaksi. Ajoimme voimakkaasti meille tärkeimpiä asioita, kuten perusturvan parantamista ja samalla toimeentulotuen korottamista sekä pätkä- ja vuokratyöntekijöiden aseman vahvistamista. Lopulta neuvottelujen katkeaminen oli kuitenkin väistämätöntä. Kokoomus ei voi yksin määritellä Suomen politiikan suuntaa.

Hallitusneuvotteluiden käyminen täysin julkisuudelta piilossa oli ongelmallista. Jälkikäteen se on johtanut moniin virheellisiin uutisointeihin. Yksittäisenä esimerkkinä tästä on lapsilisien verottaminen. Vastustimme sitä neuvotteluissa, mutta julkisuudessa se uutisoitiin meidän esityksenämme.

Puheemme ja tekomme ovat edelleen samat kuin ennen vaaleja. Neuvotteluissa ajamamme linjan ja esityksemme voi kuka tahansa käydä tarkistamassa puolueen ohjelmista netissä. Ilmoitimme neuvotteluiden alusta asti, että vaikka kaikkien on tehtävä kompromisseja yksittäisistä asioista, on hallituksen ohjelman oltava selvästi tuloeroja verotuksella pienentävä, perusturvaa parantava ja ympäristön tilasta huolehtiva.

Neuvottelut ajautuivat lopulta umpikujaan, kun kokoomus ei ollut valmis tulemaan meitä vastaan ja muuttamaan verotusta nykyistä oikeudenmukaisemmaksi. Kokoomus piti tiukasti kiinni arvonlisäveron korottamisesta ja tiestä kohti tasaveroa. Vihreiden Osmo Soininvaara kirjoitti blogissaan, että arvonlisäveron korotus voidaan kompensoida pienituloisille ansiotulovähennyksillä. Me emme tyydy kompensoimaan, vaan haluamme aidosti parantaa pienituloisten asemaa.

Ennen vaaleja lähes kaikki puolueet ja valitun eduskunnan suuri enemmistö vastustivat hyvinvointipalveluiden leikkaamista ja siirtymistä kohti tasaverotusta. Demokratiassa ei voi olla niin, että yhden puolueen, vaikkakin niukasti suurimman, annetaan sanella päätökset. Toivottavasti muutkin puolueet pitävät kiinni lupauksistaan ja muodostetaan hallitus, joka ajaa asioita äänestäjien tahdon mukaisesti.

Me olemme sanoneet, että olemme valmiita tekemään kaikkemme perusturvan parantamiseksi ja suunnan muuttamiseksi kohti oikeudenmukaisempaa politiikkaa. Tätä taistelua jatkamme edelleen, riippumatta siitä, olemmeko hallituksessa vai oppositiossa.

Kommentteja (31)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *