Turkistarhauksesta on luovuttava

Kirjoitettu Paavon blogi

Eläinsuojelulain mukaan eläimille ei saa tuottaa tarpeetonta kipua ja kärsimystä ja niiden luonnolliset käyttäytymistarpeet on otettava huomioon. Eläimellä on oltava riittävästi tilaa ja pitopaikan on oltava turvallinen ja riittävän suojaava.

Eläintarhaeläinten pitoa koskevassa asetuksessa on ketulle määrätty 600 neliön tilavaatimus sekä mahdollisuus suojautua ja kaivaa. Sama eläin eri elinkeinon piirissä turkkinsa takia tarhattuna on oikeutettu vain 0,8 neliön tilaan.

Eläinaktivistien turkistarhoilla kuvaamissa videoissa on toistuvasti nähty sairaita ja vammautuneita kettuja. Osa eläimistä on ollut pitkäänkin hoidotta. Tapaukset osoittavat piittaamattomuutta eläinten hyvinvoinnista.

Julkisissa puheissa elinkeino itsekin haluaa kitkeä selvät lainrikkomukset pois. Pohjaa näiltä puheilta vie se, että rikkomuksia on kaikista lupauksista huolimatta havaittu sertifioiduilla turkistarhoilla ja jopa turkispomojen omilla tiloilla.

Lainsäädännön noudattaminen ei kuitenkaan vielä riitä siihen, että kettu voisi hyvin. Stereotyyppistä käyttäytymistä nähdään videoilla useasti, kun ketut ovat stressaantuneita virikkeettömyydestä. Häkit ovat pieniä ja virikkeenä ketuilla on vain purukapula. Häkki on kauttaaltaan verkkoa, suojautumismahdollisuutta ketuilla ei ole. Osa ketuista on syönyt oman häntänsä karvattomaksi jotain tehdäkseen.

On selvää, ettei nykymuotoinen turkistarhaus tarjoa ketuille riittävää tilaa tai mahdollisuutta toteuttaa luonnollisia käyttäytymistarpeitaan, liikkumista, tutkimista ja kaivamista. Turkiseläinten olot ovat kaikista tuotantoeläimistä kurjimmat eikä nykyisen lainsäädännön osalta ole näköpiirissä kohennuksia oloihin.

En usko, että turkistarhausta on mahdollista harjoittaa ilman eläinten tarpeetonta kärsimystä. Minulta on loppunut luottamus maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan haluun puuttua edes räikeisiin eläinsuojelurikkomuksiin. Olen joka kerta kohua herättäneiden videoiden julkitulon jälkeen tehnyt ministeri Anttilalle kirjallisen kysymyksen ja vaatinut puuttumista eläintenpidon räikeisiin epäkohtiin. Vastaukset ovat olleet aina tyhjää täynnä.

Vasemmisto päätti viime kesäkuussa ajaa turkistarhauksen lopettamista: ”Turkistarhaajille on luotava luopumisjärjestelmä, jolloin turkistarhauksesta voidaan luopua siirtymäajan jälkeen. Tarhojen sukupolvenvaihdoksista on luovuttava tukemalla siirtymistä toiseen elinkeinoon.”

Vasemmisto ei siis halua pelkästään lopettaa turkistarhausta vaan samalla on taattava nykyisille turkistuottajille mahdollisuus siirtyä toiseen elinkeinoon. Tämä on kestävää punavihreää politiikkaa, jossa huomioidaan sekä eläinten oikeudet että ihmisten sosiaalinen tilanne.

Suomalaisen turkistuotannon säilyttämisen puolustajat vetoavat elinkeinon työllistävyyteen ja siihen, että jos turkistuotanto lopetetaan Suomesta, se siirtyy muualle, jonnekin, jossa asiat eivät ole näin hyvin. Jotta ketut voisivat vielä huonommin, olisi niitä erikseen kiusattava ja pidettävä nälässä sekä sairaudet jätettävä hoitamatta.

Vihreät ovat esittäneet, että seuraavaan hallitusohjelmaan kirjataan turkistarhauksen kieltäminen. Tästä on helppo olla samaa mieltä. Toivottavasti turkistarhauksesta ei ainakaan kirjata sitä, mihin nykyiset hallituspuolueet ovat tällä hetkellä sitoutuneet: ”Turkistuotannon toimintamahdollisuudet nykymuotoisena elinkeinona turvataan”.

*

Ohessa tekemiäni kirjallisia kysymyksiä ministeri Anttilalle:

http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_511_2007_p.shtml

http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_963_2008_p.shtml

http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_1044_2009_p.shtml

http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_83_2010_p.shtml

http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_633_2010_p.shtml

Kommentteja (9)
  1. Pingback: Tweets that mention Turkistarhauksesta on luovuttava | Paavo Arhinmäki -- Topsy.com

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *