Raha haisee!

Kirjoitettu Paavon blogi

Paperitehdaspaikkakunnilla kuitataan takaisin niille, jotka irvailevat kaupungin ominaistuoksusta: ”se on raha, joka haisee”. Selkeä muistikuva minulla on ”rahan hajusta” juniorivuosilta, kun pelasimme B-nuorten SM-sarjaa Oulussa.

Valitettavan monella paikkakunnalla ”rahan haju” on loppunut tehtaan sulkemisen myötä. Osakekursseihin on pumpattu ilmaa sulkemalla tuottavia ja tehokkaita tehtaita.

Kotikaupungissani Helsingissä minulla on kaksi tärkeää teollista tuoksua. Ratapölkyt tuoksuivat lapsuudessani Pasilan ratapihalla. Meiran tehtaan kahvintuoksu leijaili aina sieraimiin, kun lähestyin fillarilla Kalliota. Kuulemma ”hajuhaittojen” takia Meiran tehdasta yritettiin häätää, mutta onneksi siinä ei onnistuttu.

Monta muuta teollista tuoksua Helsingistä on kadonnut. Vanhemman polven stadilaiset muistelevat Elannon leipätehtaan pullantuoksua Kalliossa. Nykyään vanhan leipätehtaan tiloissa toimii Kuvataideakatemia ja pihalla on ravintola Kuudes linja, jossa juhlitaan Vasemmiston vaalivoittoa kolmen viikon päästä.

Hietalahden telakka on säilynyt aivan Helsingin keskustan kupeessa. Uudet laivatilaukset näyttävät tuovan työtä myös pitkään lomautettuina olleille telakkatyöläisille. Sen sijaan vieressä sijainneen Koffin tehtaan tilalla on komeita punatiilisiä kerrostaloja. Mallas ei enää tuoksu Hietalahdessa.

*

Keravalle muuttaneessa Koffin tehtaassa duunarit marssivat ulos keskiviikkoiltana protestoidakseen 51 työtoverinsa irtisanomista. Jälleen kerran vastakkain ovat oikeus turvattuun työhön ja toimeentuloon sekä kansainvälisen konsernin lyhytnäköinen voitontavoittelu.

Koffin työntekijät ovat solidaarisia toisiaan kohtaan. Työntekijät olivat valmiita lomautuksiin seuraavan 2-3 vuoden aikana, jolloin eläkkeelle siirtymiset olisivat hoitaneet kustannussäästöt ilman irtisanomisia.

*

Teollisuutta edustava Elinkeinoelämän keskusliitto EK on vaatinut eläkeikärajan nostamista. Tukea on tullut porvarihallitukselta. Myös perussuomalaiset ovat olleet valmiita hyväksymään eläkeiän nostamisen.

Kun katsoo teollisuutta edustavan EK:n omaa toimintaa, pitäisi sen olla viimeinen, joka tässä asiassa paukuttelee henkseleitään. Samaan aikaan, kun duunareita vaaditaan olemaan entistä pidempään töissä, suljetaan tehtaita ja ikääntyviä työntekijöitä laitetaan kilometritehtaalle. Miten työelämässä voi olla pitempään, kun työt viedään alta?

Yritysjohtajat eivät näytä myöskään erityistä esimerkkiä eläkeikärajan nostossa. Itse siirrytään kuusikymppisinä nostamaan tavallisen duunarin vuosipalkan suuruista kuukausieläkettä ja katsomosta huudetaan työntekijöille: jaksaa, jaksaa!

Etelärannassa raha haisee, mutta siitä eivät duunarit hyödy. Siksi näissä vaaleissa tavallisen työntekijän kannattaa äänestää Vasemmistoa. Me ajamme työntekijöille parempaa irtisanomissuojaa emmekä hyväksy eläkeikärajan nostamista.

Kommentteja (4)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *