Parveketupakointi ja YK:n rooli

Kirjoitettu Paavon blogi

Viesti omalta väeltä on ollut selvä jo pitkään. Presidenttikisaan halutaan mukaan myös vahvasti vasemmistolainen ehdokas. Ensikommenttien perusteella media näyttää kaivanneen presidenttikampanjaan väriä ja vauhtia, jota nyt uskotaan vasemmiston myötä tulevan.

Me vasemmistossa menemme vaaleihin poliittisin asiakysymyksin, vaikka henkilövaali ei aina ole paras mahdollinen konsepti poliittisesta linjasta keskustelemiseen. Teemme henkilövaalissa mahdollisimman poliittisen kampanjan. Itse aion pitää yksityiselämäni henkilökohtaisena asiana, kuten tähänkin asti.

Todennäköisesti vaalien ympärillä on luvassa paljon henkilökohtaisuuksiin menevää julkisuutta ja poliittisia sirkushuveja, joilla ei ole paljoakaan tekemistä sen kanssa, mitä presidentti voi perustuslain mukaan tehdä. Epäselväksi ainakin minulle on jäänyt esimerkiksi se, miksi ehdokkailta kysytään kantaa parveketupakointiin tai oman elämän haastavinta paikkaa.

Vasemmiston keskeinen viesti näissä presidentinvaaleissa on puolustaa moniarvoista, avointa yhteiskuntaa, jossa jokaisella ihmisellä on oikeus olla oma itsensä. Ketään ei saa syrjiä tai halventaa sukupuolen, uskonnon, etnisen taustan tai seksuaalisen suuntautumisen takia.

Yhtenä vaalien suurista kysymyksistä tulee olla YK:n rooli ja Suomen rooli YK:ssa. Tähän keskusteluun kuuluu myös Suomen aseman turvaaminen liittoutumattomana kriisien sovittelijamaana, ei kriisien osapuolena Nato-jäsenenä. Vasemmisto haluaa korostaa YK:n tehtävää rauhan ja turvallisuuden takaajana maailmassa. Suomen pitää paitsi toimia maailmanjärjestön aseman vahvistamiseksi, myös olla torjumassa yrityksiä sen sivuuttamiseksi.

Jos YK pannaan syrjään, se avaa portit mielivallalle kansainvälisessä politiikassa. Yksi surullisimmista esimerkeistä oli vuonna 2003 Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten aloittama sota Irakissa. Hävitys, sisällissota ja väkivalta Irakissa ovat osoitus siitä, millaisia seurauksia YK:n sivuuttamisella voi olla. Olin itse osana kansainvälistä rauhanliikettä organisoimassa massiivisia mielenosoituksia Irakin sotaa vastaan ja rauhan puolesta.

YK:n merkitys piilee myös siinä, että se on parhaimmillaan instrumentti maailmanlaajuiselle solidaarisuudelle.

Solidaarisuus on kuulunut aina vasemmiston keskeisiin arvoihin. Rajat ylittävä solidaarisuus on ainoa keino ratkaista globaaleja ongelmia, joista hälyttävimpiin kuuluvat ilmastonmuutos, aavikoituminen, sodat ja köyhyys.

Myös näistä asioista pitäisi Suomen presidentinvaaleissa puhua.

Kommentteja (5)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *