Palkoista ja eläkkeistä on päätettävä Suomessa

Kirjoitettu Paavon blogi

Eduskunnan suuressa salissa on tänään keskusteltu Euroopan taloudesta ja EU:n roolista Suomen asioista päätettäessä. Hallitus vaatii kilpailukyvyn nimissä lisää veroeurojamme EU:n talouden vakauttamiseen. 

Kreikan hallitukset pyörittivät pyramidihuijausta. Kansainväliset pankit ja finanssilaitokset rahoittivat tätä suurten tuottojen toivossa. Suuriin tuotto-odotuksiin liittyy aina myös suuri riski. Kun voitot oli yksityistetty, tappiot sosialisoitiin.

Kreikan pyramidihuijauksesta kärsivät tavalliset kreikkalaiset ja tappioita maksavat nyt muiden euromaiden kansalaiset, myös me suomalaiset. Me maksamme, koska se on Suomen ja muiden EU-maiden hallitusten tahto.

Irlannin pankkikuplan puhkeamisesta kärsivät tavalliset irlantilaiset: minimipalkkaa, lapsilisiä ja työttömyysturvaa leikattiin EU:n tahdosta. Ja taas Suomi ja muut euromaat pyydettiin maksamaan laskua. Mikä maa on vuorossa seuraavaksi? Onko se valtiovarainministeri Kataisen Suomeen kutsuman Silvio Berlusconin Italia?

Me Vasemmistossa emme ole hyväksyneet Kreikka-lainaa emmekä Irlanti-takausta. Emme myöskään hyväksyneet väliaikaista tukimekanismia, jossa takaajien vastuu kohoaa 440 miljardiin euroon.  Suomen osuus tästä on 8 miljardia euroa.

Nyt suomalaisten verovaroja ollaan kuppaamassa vielä miljardeja euroja lisää.

Vasemmisto ei hyväksy uutta pysyvää tukijärjestelyä eli ns. Euroopan vakautusmekanismia. Se sitoisi suomalaiset vielä suurempiin uhrauksiin.

*

Euroopan vakautusmekanismissa ei ole kysymys vain sadoista miljardeista euroista.

Kyse on Euroopan unionin luonteen peruuttamattomasta muuttamisesta. Nyt ollaan Saksan ja Ranskan johdolla ottamassa konkreettisia harppauksia kohti liittovaltiota.

Neuvottelupöydässä halutaan puuttua jäsenmaiden budjetteihin, eläkejärjestelmiin ja työmarkkinasuhteisiin.

Euroopan unionille halutaan antaa oikeus puuttua Suomen budjettiin. Eduskunnan sijaan viimeisen sanan työttömyysturvasta tai lapsilisistä sanoisivat Brysselin herrat. Vasemmisto ei hyväksy tätä. Nämä linjaukset on tehtävä Suomessa ja niistä on vastattava äänestäjien edessä.

Pääministeri julisti muutama päivä sitten, että hänen puolueensa vastustaa tasaverotusta. Samaan aikaan pääministerin hallitus on EU-neuvotteluissa linjannut, että verotuksen painopistettä pitää siirtää välillisen verotukseen. Tasaverotusta yritetään tuoda EU:n kautta Suomeen.

Me Vasemmistossa haluamme pidentää työuria työhyvinvointia lisäämällä. Me haluamme säilyttää nykyisen eläkeikärajan ja ikääntyneen työttömän oikeuden työttömyysturvan lisäpäiviin. Näistä asioista päättämistä ei saa luovuttaa muille.

Neuvottelupöydissä pyritään puuttumaan myös työmarkkinasuhteisiin. Tuputetaan ”palkkamalttia” ja vaaditaan muutoksia neuvottelujärjestelmiin. Kun työmarkkinajärjestöiltä viedään sopimisoikeus, niin ollaan pahimmanlaatuisessa pakkovaltiossa.

Euroopan Unionin tehtävänä on tukea tasapainoista taloudellista ja yhteiskunnallista kehitystä. Tämä tapahtuu vahvistamalla kansalaisten taloudellisia ja sosiaalisia oikeuksia ja turvaamalla työntekijöiden asema. Nyt ollaan kilpailukyvyn varjolla heikentämässä kansalaisten asemaa ja luovuttamassa päätöksentekovaltaa pois.

EU-komission pyrkimykset puuttua jäsenvaltioiden palkka- ja eläkejärjestelyihin on ehdottomasti tuomittava.

Myös ammattiyhdistysliike on noussut takajaloilleen. STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää totesi viime viikolla, että suomalainen ay-liike on hylkäämässä Euroopan unionin. Mäenpää totesi: ” Meillä on ollut käsitys, että Eurooppa perustuu eri arvoille kuin Yhdysvallat” ja jatkoi ” Talouskriisiä on käytetty keppihevosena, jolla sosiaalinen Eurooppa halutaan lopullisesti työntää sivuraiteille.”

Euroopan Ammattijärjestöjä edustavan EAY:n pääsihteeri John Monks pitää vaarallisena, että komissio haluaisi määrittää yksittäisen jäsenvaltion eläkeiän tai verotuksen järjestämisen puhumattakaan siitä, että komissio toimisi vielä jonkinlaisena palkkapoliisina

Brysselissä halutaan päättää Suomen eläkkeistä, palkoista ja budjetista. Hallituksen ja pääministeri Kiviniemen pitää puhaltaa EU:n huippukokouksessa peli poikki. Muuten perästä kuuluu, ja lujaa.

Kommentteja (2)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *